Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2017, 18:12
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

NATO: Najväčší pakt kolektívnej obrany na svete, ktorého súčasťou je aj Slovensko

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPA NATO OZBROJENÉ SILY SLOVENSKEJ REPUBLIKY SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Obrovské počty vojakov, tankov, techniky a materiálu pod modrou vlajkou by mali pôsobiť odstrašujúco voči všetkým možným nepriateľom.

Svet je neustále vo vojnách. Či už v menších alebo väčších, každý deň sa minimálne na jednom mieste bojuje a ľudia prichádzajú o životy. Napätie a obavy sú teda vždy na mieste, a preto sa jednotlivé štáty snažia čo najlepšie strážiť bezpečnosť svojho územia a svojich občanov. Niektoré z nich sú dostatočne veľké a vyzbrojené na to, aby už len svojou nemalou armádou dokázali vyplašiť potencionálnych agresorov, no naopak, oveľa viacej krajín nie je príliš silných na to, aby sa v dnešnom turbulentnom svete ubránili samé. A práve preto vzniká potreba združovať sa do väčších celkov a hľadať silných spojencov.

NATO: Najväčší pakt kolektívnej obrany na svete, ktorého súčasťou je aj Slovensko
Zdroj: wikipedia.en

Ako príklad nám úplne postačí naše Slovensko ležiace na pomerne strategicky dôležitom mieste v srdci Európy. Na západ od Bratislavy sa nachádza najlepšie mesto na život na svete vôbec (Viedeň) a vyspelý západ, no na východ od Michaloviec registrujeme Ukrajinu známu pre stále aktuálny konflikt pri ruských hraniciach a pobreží Čierneho mora. Nakoľko sme aj tzv. mostom medzi západom a východom a naša armáda, bohužiaľ, nie je na takej úrovni akoby sme si želali, potrebujeme disponovať silnými spojencami. Naša krajina sa preto rozhodla pripojiť k silnému globálnemu hráčovi - NATO. Severoatlantická aliancia vznikla presne 4. apríla roku 1949 podpisom Washingtonskej zmluvy, čiže zopár rokov po ukončení druhej svetovej vojny. Jej vznik bol reakciou na nestabilnú situáciu v Európe po najväčšom ozbrojenom konflikte v dejinách ľudstva. Spočiatku išlo o kontroverzné spoločenstvo, nakoľko mnohí významní predstavitelia sa sťažovali, že ide len o akési "dieťa" USA, aby si udržali svoj vplyv v Európe. Práve kvôli podobným tvrdeniam opustilo v roku 1966 jej štruktúry práve Francúzsko. Následne sa presunulo aj samotné sídlo z Paríža do belgického Bruselu.

NATO: Najväčší pakt kolektívnej obrany na svete, ktorého súčasťou je aj Slovensko
Zdroj: Joebloggsy

Fialová - štáty ako členovia NATO a zároveň aj EÚ

Modrá - štáty ako členovia EÚ, no nie NATO

Oranžová - štáty ako členovia NATO, no nie EÚ

Celkovo organizácia dodnes zaznamenala 6 rozšírení a má dokopy 28 členov. Slovensko sa jej súčasťou stalo v poslednom z nich, 29. marca 2004. Hlavným princípom NATO je kolektívna obrana, a preto je pre nás je logicky najdôležitejší článok 5 tvrdiaci, že útok proti jednému alebo viacerým členským štátom sa bude považovať za útok proti všetkým. Aktivovaný bol iba jeden jediný raz v histórii, a to počas útoku na WTC v New Yorku. Drvivá väčšina členov sú práve európske štáty, no celkovo sa do počtu rátajú aj Spojené štáty americké a Kanada. Ako zaujímavosť môžeme uviesť fakt, že členom je aj Island, ktorý však nemá žiadnu armádu. Pre lepšiu predstavu prikladáme mapu ukazujúcu aktuálny stav v Európe a blízkom okolí.

NATO: Najväčší pakt kolektívnej obrany na svete, ktorého súčasťou je aj Slovensko
Zdroj: San Jose, Mahairod

Tmavo modrá - členovia NATO

Bledo modrá - akčný plán členstva

Zelená - intenzifikovaný dialóg

Žltá - individuálny akčný plán partnerstva

Oranžová - partnerstvá pre mier

Ak vás organizácia zaujíma, určite neváhajte pravidelne sledovať oficiálnu stránku, kde nájdete všetky podrobné informácie o najrôznejších projektoch, udalostiach a podobne.

Domov
Zdieľať
Diskusia