Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2017, 19:39
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ponorte sa vďaka skvelému traileru do hlbín vesmíru. Mass Effect: Andromeda vychádza už o pár dní a ponúkne veľkolepé sci-fi dobrodružstvo

TECH
Uložiť Uložené

Stane sa z nového Mass Effectu sklamanie alebo úspešne započne novú trilógiu?

Zlaté Shepardove časy, čo poviete? Andromeda si ma nikdy úplne nezískala. A hoci sa to nemení ani po launch traileri, aspoň trochu sa už na výlet do neznámej galaxie teším (prečo sú v nej potom ľudia síce nechápem, ale možno nám to hra vysvetlí). Nezaujali ma postavy ani gameplay a bojím sa až príliš zbytočne chaotických RPG aspektov. Keď si to všetko zhrniem, môžem byť len milo prekvapený. Stále ľuďom z BioWare verím a dúfam, že ma koncom marca zastihne skvelá hra, no vyplniť medzeru po pôvodnej trilógii bude ťažké. V posledných dňoch však vychádzajú na povrch informácie a videá, ktoré ma robia optimistickejším, a práve preto je tu dnes aj tento článok. Mass Effect: Andromeda si šancu zaslúži, o čom vás presvedčí aj launch trailer nižšie. 

A o čom teda táto hra bude?  Dočkáme sa celkom novej posádky po 600 rokoch od udalostí Mass Effect 2. Program Andromeda Initiative započal v roku 2185, pričom cesta do tejto galaxie trvala už spomínaných a úctyhodných 600 rokov. V dobe odohrávania udalostí Mass Effect 3 tak výprava Andromedy už dávno cestovala do inej galaxie. Vývojári sa tak šikovne vyhli následkom z rôznych koncov, ktoré boli pravdepodobne pre budúcnosť série irelevantné. Ale možno nás scenáristi ešte prekvapia (snáď sa im to podarí lepšie než naposledy). 

Do galaxie Andromeda sa vydali celkom 4 archy s tisíckami zástupcov danej rasy. Všetci spia v hyperspánku, keďže let do Andromedy je extrémne dlhý. Jednu zo 4 árch obýva rasa Turianov (rasa Shepardovho pomocníka Garrusa), druhú ľudia, tretiu Asariáni a štvrtú Salariáni, pričom sa tam niekde vopchali aj krogani, hoci nemajú vlastnú archu. Každej takejto arche velí Pathfinder, pričom v tej ľudskej ide o otca hlavných protagonistov (budeme si môcť vybrať hranie za Scotta alebo Saru Ryderovcov) Aleca Rydera. Ľudská archa sa volá Hyperion, na svojej ceste však stratí kontakt s tromi ďalšimi archami a taktiež s Nexusom, ktorý zrejme nahradí Citadelu z pôvodnej trilógie. Koncov má byť hneď niekoľko, no a keď s nejakým nebudete spokojní, asi sa pustíte do New Game + s možnosťou zmeniť pohlavie vašej postavy. 

Znova budeme mať k dispozícii v tíme partnerov, bude ich však výrazne menej než v posledných dieloch. V súvislosti s nimi sa môžeme tešiť aj na Loyalty misie, ktoré premiérovali a zároveň derniérovali v Mass Effect 2, kde priamo ovplyvňovali koniec hry. V Andromede však už nebudú také dôležité z hľadiska vývinu a konca deja, skôr budú patriť k mnohým ďalším vedľajším a dobrovoľným aktivitám, čo je podľa mňa škoda. Príbehu založenom na budovaní vzťahov priama návaznosť na jednotlivé postavy dosť svedčila. 

Ak vás štval systém čiernobielych rozhovorov, kedy ste sa vydali buď na dráhu anjelika, alebo na druhej strane odpadlíka, BioWare vás poteší. Mechanizmus dialógov, rozhodovaní a ich dopadov sa prekopal od základov, čoho výsledkom sú oveľa rozmanitejšie voľby v rozhovoroch s prepracovanejším dopadom vašich rozhodnutí. Väčšina odpovedí bude mať svoje výhody, ale aj nevýhody. Osobne mám zatiaľ dojem, že na finálny koniec bude mať vplyv len máločo. Všetko sú to však len domnienky a na finálny produkt si ešte chvíľu počkáme. Pevne veríme, že sa podarí a titul nás zabaví na pár desiatok hodín. Mass Effect: Andromeda vychádza 21. marca pre PC, PlayStation 4 Xbox One a predobjednať si ho môžete napríklad tu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia