Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2017, 16:54
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Miniséria Big Little Lies od HBO odkrýva špinavé tajomstvá bohatých paničiek a postupne sa dostáva k záhadnej vražednej noci (Tip na seriál)

FILMY A SERIÁLY BIG LITTLE LIES
Uložiť Uložené

Hviezdne obsadená seriálová novinka od režiséra oscarového Dallas Buyers Club je už v plnom prúde. Ako ju vnímame po prvých troch epizódach?

Útek známych hollywoodskych režisérov do vôd televízie už v dnešnej dobe rozhodne nie je žiadnou veľkou novinkou. Ba čo viac, skvelé seriálové projekty, za ktorými stoja väčšie či menšie tvorcovské mená strieborného plátna, pribúdajú stále častejšie. Dôvody sú pritom rôzne. Niektorých filmových režisérov láka nová skúsenosť, iní zasa zatúžili po väčšej slobode pri práci. Ťažko síce povedať, aký dôvod motivoval talentovaného Kanaďana menom Jean-Marc Vallée (Demolition, Wild, Dallas Buyers Club), isté však je, že nás jeho prítomnosť vo svete epizodického formátu nesmierne teší. Na americkej stanici HBO totiž momentálne beží sedemdielna, hviezdne obsadená miniséria s názvom Big Little Lies, ktorú po režijnej stránke kompletne zastrešil práve Vallée. A o čo teda ide?

Miniséria Big Little Lies od HBO odkrýva špinavé tajomstvá bohatých paničiek a postupne sa dostáva k záhadnej vražednej noci (Tip na seriál)
Zdroj: HBO

Príbeh je adaptáciou rovnomenného knižného bestselleru od austrálskej autorky Liane Moriarty a odohráva sa v kalifornskom mestečku Monterey. Sídli tu iba jedna základná škola, takže musí prijať deti zo všetkých spoločenských vrstiev. Bohaté, panovačné mamičky sa tak stretávajú s tými chudobnejšími a nenápadnými, pričom jednou zo sivých myšiek je aj Jane (Shailene Woodley), slobodná matka s temnou minulosťou, ktorá má čo robiť, aby vôbec vyžila. Prisťahovala sa iba nedávno a hoci škola ani poriadne nezačala, ona už lieta v problémoch. Jej syn Ziggy je totiž obvinený z napadnutia spolužiačky. Jane síce verí v jeho nevinu, v kútiku duše ju však zožierajú pochybnosti. Pomocnú ruku jej teda podajú dve nové priateľky. Jednou z nich je bohatá kráska Celeste (Nicole Kidman), bývalá právnička žijúca v zdanlivo dokonalom manželstve s mladším partnerom (Alexander Skarsgård), no a druhou zasa Madeline (Reese Witherspoon), čerstvá štyridsiatnička a živelná žena v domácnosti, ktorá vo svojom srdci chová závisť voči exmanželovej mladšej žene Bonnie (Zoë Kravitz).

Odporúčané
Tiché miesto 2 sa začne natáčať už v lete a Rebecca Ferguson potvrdila návrat do Mission: Impossible 7 Tiché miesto 2 sa začne natáčať už v lete a Rebecca Ferguson potvrdila návrat do Mission: Impossible 7 11. februára 2019, 6:00

Vyššie spomínaná zápletka určite môže na prvý pohľad pôsobiť ako poriadny bordel, pokiaľ však dáte šancu aspoň úvodnej epizóde, zistíte, že skutočnosť je úplne iná. A dokonca oveľa zaujímavejšia. Okamžite po skončení krátkeho openingu sa totiž pozeráme na zábery, ktoré sa ešte len stanú. Na jednej benefičnej akcii miestnej základnej školy došlo k vražde. Divák nevie, čo presne sa stalo a nepozná identitu obete ani páchateľa. Pri postupnom odkrývaní pravdy sa môže spoľahnúť jedine na jednotlivé výpovede vedľajších postáv z vyšetrovacej miestnosti, ktoré sú primárne postavené iba na klebetách. Tieto scény z budúcnosti neskôr vtrhnú do príbehu ešte niekoľkokrát a perfektne fungujú ako hnacia sila. Pomaly budujú atmosféru, vyvolajú zvedavosť a bezpochyby zvýšia aj divákov záujem o jednotlivé postavy.

Miniséria Big Little Lies od HBO odkrýva špinavé tajomstvá bohatých paničiek a postupne sa dostáva k záhadnej vražednej noci (Tip na seriál)
Zdroj: HBO

Na ich povrchu sa pritom zdá byť spočiatku všetko úžasné a bezproblémové. Paničky obklopené luxusom sa na seba usmievajú a nad pohárom vína rozoberajú bežné problémy týkajúce sa svojich detí či mužských polovičiek. Veľmi rýchlo však vyjde najavo, že sa pod tým hrubým nánosom pozlátka nachádza kvalitná dráma, ktorá stojí najmä na dobre napísaných aj zahraných postavách a dynamickej kamere, schopnej aj z toho najnepravdepodobnejšieho uhla vystrúhať krásny a naozaj vynaliezavý záber. Ústredné postavy, resp. ústredné páry ukrývajú za zavretými dverami svojich obydlí rôzne tajomstvá, vedúce nás v týchto chvíľach iba k záveru, že vrahom aj obeťou môže byť nakoniec ktokoľvek.

Po prvých troch odvysielaných epizódach tak môžeme aj túto seriálovú novinku z produkcie HBO považovať za úspešnú. Pilot ponúkol slušný rozjazd a rozhodne si dokázal získať pozornosť. Vyvolal potrebnú zvedavosť, s ktorou funkčne pracovali aj dve nasledujúce časti. Ak si teda Big Little Lies aj naďalej udrží nastolenú kvalitu, ešte viac rozvinie zaujímavé postavy, zvládne efektívne odkrývať vražednú hádanku a na záver pripraví nejaké to prekvapivé rozuzlenie, máme sa skutočne na čo tešiť. Na strane druhej, tempo nie je nijako extra uponáhľané (no popravde, seriálu by to ani nesvedčalo), takže pokiaľ nie ste práve najtrpezlivejší a ani nepatríte k fanúšikom pomalého budovania atmosféry, je celkom pokojne možné, že sa budete pri sledovaní miestami aj nudiť. Za pokus to ale dozaista stojí.

Domov
Zdieľať
Diskusia