Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2017, 20:38
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 dôvodov, prečo sa Oscary 2017 stali najhoršími za dlhé desaťročia. Popletenie najlepšieho filmu bolo čerešničkou na torte

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Toľko chýb, nejasností a nespokojností, ako už dávno nie.

Tohtoročných Oscarov máme definitívne za sebou, aj keď sa o nich možno ešte pár dní písať bude. Môže za to mega trapas na samotnom konci odovzdávania cien, k tomu sa ale dostaneme ešte neskôr. Dnes sa pozrieme na rovných 10 aspektov večera, kvôli ktorým považujeme 89. ročník za katastrofu.

1. In Memoriam
Ja osobne som si poplakal, k niektorým hercom som mal dosť blízky vzťah a vidieť ich tváre pokope ma dojalo. Na konci videa som si však kládol otázku: „Kde je Bud Spencer, Dan Ireland, Bowie a ďalší? Okrem neho vo videu chýbali aj Robert Vaughn, Doris Roberts a ďalší vrátane Billa Paxtona. Ten nás opustil niekoľko hodín pred začatím galavečera, a tak sa organizátori zmohli len na shout out v podaní Jennifer Aniston. Čerešničkou na torte bolo vyhlásenie živej producentky za mŕtvu. 

Na obrázku vidíte Jan Chapman, dlhoročnú filmovú producentku v marci sa dožívajúcu 67. narodenín. No aspoň že uhádli meno producentky, ktorá 21. októbra 2016 zomrela vo veku 60 rokov. 

2. Suicide Squad
Som názoru, že nech je film akokoľvek slabý, nemalo by to ovplyvniť náš pohľad na jeho vydarené časti. V prípade Suicide Squad môžeme hovoriť o kostýmoch a maskách, rovnako ako provokatívnej a milovanej Margot Robbie či skvelom Willovi Smithovi, no nič oscarové tu nebolo. Bohužiaľ, kategória make-up a účesy bola chudobná na počet nominovaných. Okrem Suicide Squad o prvé miesto bojovali A Man Called Ove a Star Trek Beyond, ktorý to podľa všetkých mal vyhrať. Make-up pre Suicide Squad bol kvalitný a na komiksové postavy sa pozeralo dobre, chválu si zaslúži najmä Killer Croc, ale.. Beyond je úplne niekde inde, nehovoriac o originalite, kvantite a najmä kvalite make-upu. Aké rozhodnutie viedlo Akadémiu k tomuto víťažstvu, nikto nechápe.

10 dôvodov, prečo sa Oscary 2017 stali najhoršími za dlhé desaťročia. Popletenie najlepšieho filmu bolo čerešničkou na torte
Zdroj: 9GAG

3. Tanečné a spevácke čísla

Trochu zbytočné, možno nudné a rozhodne nedostačujúce. La La Land mohli skutočne odspievať a odtancovať na playback (kiež by naživo, ale toho by asi schopní neboli) Gosling s Emmou a mohli im za to dať pár miliónov, pretože Legend sa mi videl nezáživný. Rozhodne by sme si bez týchto kreácií Oscarov užili rovnako.


4. Slabý úvod

Timberlake a jeho “Can’t Stop the Feeling" versus geniálny opening Fallona na Glóbusoch? Tu slová netreba, už začiatok Oscarov dával na známosť, akým štýlom sa show ponesie a že si z toho nikto na zadok nesadne.


5. Celková úroveň programu

Hlavný "vtip" s náhodnými turistami v Dolby Theatre veľmi nevyšiel. Každému doplo, kam že to vlastne idú a drvivá väčšina z nich už do sály vkročila s mobilmi v ruke. Fotili sa ostošesť, zbrzdili celý program a bohvieako nevyzeralo, ani keď sa jeden či dvaja z nich o filmy absolútne nezaujímali a cítili sa tam vrcholne zle. Trochu ma sklamal aj Denzel Washington. Ten sa od snúbencov pratal preč čo najrýchlejšie a vyzeral trošku povýšenecky. Návštevníci na oscarový zážitok nikdy nezabudnú, no či to bolo vhodné, to už je iná debata.

Nad hladinu priemeru sa nevyšvihli ani vystúpenia a celkový sprievodný program. Jediný, ktorý to dvíhal hore bol Jimmy Kimmel, hoci šiel na istotu. Pri podobných vtipoch sme sa viac zasmiali priamo v jeho show, stále ma však párkrát slušne pobavil a hlavne si to sám užíval. Navyše obstojne hasil požiar vo finále a mal skvelý úvodný prejav, kedy sa zameral na staršie hviezdy Hollywoodu. V konečnom dôsledku bol o dosť lepší než s čím sa minulý rok vytasil Chris Rock.

6. Oscar Snubs

Alebo nešťastné rozhodnutia o víťazoch. Na začiatok chceme upresniť, že sa nezamýšľame nad nikým, kto už nebol priamo nominovaný, keďže by sme tu v tom prípade boli do rána. Zameriame sa teda na výhercov a porazených, ktorých mená odzneli priamo na Oscaroch. Pripomíname tiež, že ide o nadmieru subjektívnu položku v našich 10 dôvodoch, prečo sa nám tohoročné Oscary nepáčili (aj to nie všetkým, niektorým z redakcie sa tohtoročné Oscary páčili viac než tie minulé). Začali sme už so Suicide Squad, ktoré vyčnieva azda najviac, no široká verejnosť nebola spokojná s viacerými výhercami Akadémie. Mnohí by Zlatú sošku za najlepšiu réžiu najradšej videli v rukách Denisa Villeneuva, no a samotný najlepší film... tam proste mal vyhrať La La Land, prípadne Arrival. Trochu sme sa tomu venovali v recenzii pre Moonlight, takže zamierte tam. Napriek jeho nespochybniteľným kvalitám nedokážeme pochopiť, ako mohol prebiť geniálne napísaný, zahraný, natočený a ozvučený La La Land. 

Viacerí sú nešťastní aj z prehry Natalie Portman za Jackie, no s Emmou Stone mali prakticky rovnaké šance. Na druhej strane, mnohí vrátane nás nechápu, ako mohol Mahershala Ali získať Oscara vďaka 30 predneseným vetám a pár minútam screentimu v Moonlighte, keď mu konkuroval Bridges z Hell or High Water či Michael Shannon z Nocturnal Animals. Mnohí Oscara priali aj Naomie Harris za jej rolu sfetovanej matky v Moonlight. Možno by predniesla lepšiu reč než Viola Davis, ktorá to jemne prehnala a navyše aj pretiahla. Veľká škoda, keďže mohla byť autorkou jednej z najlepších oscarových rečí, bohužiaľ, neustrážila si ani čas ani osobné problémy. Nechápte nás zle, ale posledné roky počúvame z úst hercov a tvorcov čiernej pleti dookola to isté a začína to strácať význam, ktorý je pre Hollywood skutočne dôležitý.

7. Politika
A práve preto bude naším ďalším bodom politika, respektíve politické reči. Rovnako ako pri témach oscars so white a černosi, ktorí sa z ghetta dostali k Oscarom, aj tu sa to už prehnalo. Antitrumpovská kampaň bola od jeho zvolenia prezidentom Spojených štátov citeľná snáď na každom filmovom či seriálovom podujatí. Vzhľadom na prázdne sľuby mnohých známych hercov o tom, že sa v prípade jeho víťazstva odsťahujú do Kanady, pôsobia následne niektoré vystúpenia a vyjadrenia mierne pokrytecky. Bojovať proti tomu, v čo Trump verí a presadzuje je rozhodne dôležité, ale rozoberať to pri každej príležitosti je už únavné, o to viac, keď to Kimmel a spol. riešili hneď niekoľkokrát počas večera, nehovoriac o ďalších tvorcoch. Problém by ani nebol v tom, že sme o tom toľkokrát počuli, sklamaní sme skôr z toho, že si autori podobných výrokov svoje reči nepripravili lepšie, a tak sme počúvali opakovane to isté. Oscary ponúkli potenciál vyjadriť názor na udalosti posledných mesiacov v oveľa väčšom potenciále. Nepochybne ide o veľmi citlivú tému, no organizátori sa radšej mali dohodnúť na jednom vtipe a jednom krásnom vyjadrení/ďakovnej reči, ktorá by povedala všetko potrebné bez toho, aby sa všetci museli opakovať ešte 7-krát. 

8. Málo humoru od odovzdávateľov cien

Uznávame, ideme už dosť do detailov, no show takéhoto rangu by mala vyzerať trochu inak. Kate McKinnon máme radi, no spojenie s Jasonom Batesmanom možno nebolo vhodné. Taktiež nechápeme, čo na pódiu robila dvojica Dakota Johnson a Jamie Dornan. Jediná dvojica, ktorú si dnes pamätám, je Ben Affleck a Matt Damon. Pôsobili ľudsky, maximálne prirodzene a ako jediní boli asi aj skutočne vtipní. Nesnažili sa totiž rozosmiať publikum, ale podpichovali sa ako kamarádi, čo sme asi ocenili najviac. Čerešničkou na torte bola záverečná dvojica - Faye Dunaway a Warren Beatty. Tí mali ohlásiť najlepší film, a hoci sa obálka Warrenovi nezdala, pričom svojím správaním žiadal štáb a kohokoľvek, kto sa k nemu prihováral cez mikrofón o pomoc, Faye sa s tým nekašľala a jednoducho ohlásila víťaza bez toho, aby si prečítala, čo v tej obálke stálo. Rozhodne to nie je chyba tejto dvojice, ale mohli to vyriešiť aj inak. 

PS: Ešteže sa ukázala Alicia Vikander, nádherná Amy Adams a naše zlatko Hailee Steinfeld

9. Headshot
Bonusový bod, keďže nejde o nijako vážny, za to vtipný moment. Zatiaľ čo Seth Rogen si pri vystupovaní z DeLoreanu buchol hlavu o dvere sám, Auli'i Cravalho už nemohla za to, že jej pri speváckom vystúpení skladby z animáku Moana niekto z "tanečníkov" šľahol tyčkou podopierajúcu plachtu mini lode po hlave. Azda najúsmevnejší moment počas speváckych vystúpení celého večera.

10. Finále

Kde sa stala chyba? Ako sa niečo takéto mohlo stať a kto je za to zodpovedný? V tejto chvíli už poznáme pár odpovedí na niektoré z otázok. V prvom rade, dvojica Beatty - Dunaway za to nemôže. Prezentujúci totiž dostali nesprávnu obálku, a teda duplikát víťazky v kategórii najlepšia herečka vo vedľajej role. Beatty bol po otvorení obálky značne zmätený a vôbec sa mu nečudujeme. Toľko napätia a stresu, aké musel v tej chvíli zažiť si nevieme ani len predstaviť. Pomoc hľadal v kolegyni, ktorá sa neunúvala zisťovať, či je všetko v poriadku, respektíve ani prečítať text celý a jednoducho vyhlásila názov filmu, v ktorom Emma Stone hrala - La La Land. 

Embed from Getty Images


Chyba teda nastala pri predávaní obálok. Za fópa môže asistent Brian Cullinan. Ten sa počas predávania obálok venoval Twitteru, kde publikoval fotku Emmy Stone, ktorú evidentne po prevalení škandálu zmazal. Miesto obálky s víťazom pre najlepší film tak Warrenovi podal do rúk náhradnú obálku pre víťazku v kategórii najlepšia herečka v hlavnej role. Celé to padalo na jednom jedinom človeku. Tiež sa vám to nezdá pravdepodobné? Mnohí špekulujú, že šlo o plánovanú sabotáž v snahe získania pozornosti (akoby jej Oscary nemali málo). Možno v posledných rokoch klesali čísla sledovanosti, možno tých dôvodov bolo viac, v každom prípade, ja osobne si myslím, že je to nezmysel a skutočne došlo k niekoľkým chybám, ktoré zapríčinili, že štáb La La Landu takmer pukol od zlosti. Bohvie, čo sa od chvíle vyhlásenia chyby až doteraz preháňa hlavou producenta La La landu Jordana Horowitza. On a jeho kolegovia museli prerušiť ďakovnú reč a vlastnoručne odovzdať Oscara, ktorý im podľa nás právom patril kolegom z Moonlightu. Niečo takéto by nechcel zažiť asi nikto z nás. Touto cestou by sme im chceli pogratulovať za to, ako sa zachovali a že sa z toho nesnažia vyvodiť dôsledky (aspoň zatiaľ). Mali srdce, a hoci im organizátori úplne zničili nielen deň, ale aj ich veľký sen, zvládli to na výbornú. 


tl;dr verzia popisku

Čo sa vám naopak na tohtoročných Oscaroch páčilo najviac?

Domov
Zdieľať
Diskusia