Nie je mäso, ako mäso.
Určite si už aj ty v poslednej dobe zaregistroval nový trend, kedy sa väčšina gastronomických prevádzok doslova predbieha v tom, ktorá je viac "bio", "eko" alebo v tom, ktorá má najlokálnejšie suroviny. Áno, zákazníci takýto prístup radi ocenia, ale čo ak všetko končí iba pri tejto čarovnej predpone a samotné suroviny v konečnom dôsledku vôbec nie sú také kvalitné, ako sa na prvý pohľad zdá?
Spolu s Romanom Kóňom, spolumajiteľom a šéfkuchárom veľmi obľúbenej siete Regal Burger, sme sa rozhodli navštíviť farmu Turová v okrese Zvolen, odkiaľ pochádza mäso používané na prípravu šťavnatých burgerov práve v tejto známej prevádzke.
Vieme, že pre mnohých ľudí môže ísť o citlivú tému ale niektoré veci jednoducho treba uviesť na pravú mieru, pretože ohľadom pôvodu mäsa a podmienok chovu dobytka na farmách koluje medzi Slovákmi veľa nezmyslov. Zvieratá na farme, ktorú sme s našou kamerou navštívili, žijú vo voľnej prírode, nevozia sa v kamiónoch a nepoznajú stres. Mäso z farmy Turová neobsahuje žiadne antibiotiká, prímesi či hormóny a samotná porážka prebieha bezstresovo, aby zviera zbytočne netrpelo.
Aj to sú dôvody, prečo Farma Turová získala za svoje mäso ocenenie Slovenská biopotravina roka 2016. Viac už ale v našej reportáži.
Upozornenie: Neodporúčame sledovať citlivým povahám a zarytým vegetariánom.