Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2017, 14:22
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Audi to na autosalóne v Ženeve roztočí. Údajne spoznáme aj vyše 600-koňový model RS Q8

TECH AUDI Q8
Uložiť Uložené

Na najvyhľadávanejšom autosalóne uvidíme nielen RS3 Sportback, RS5 Coupé, ale pravdepodobne aj RS Q5 či dokonca RS Q8.

Automobilová udalosť roka, teda autosalón v Ženeve, nezadržateľne klope na dvere a my sa tak čoraz viac dozvedáme to, aké novinky môžeme s určitosťou očakávať. V prípade nemeckej prémiovej značky Audi pripadá toho do úvahy naozaj veľa, s istotou ale vieme, že okrem úplne novej generácie A/S5-ky (Sportback) a (S)Q5-ky uvidíme aj faceliftovanú RS3-ku. Okrem týchto modelov, ktoré nám automobilka už predčasom ukázala, prichádzajú do úvahy aj iné, podstatne atraktívnejšie novinky. Na luxusnú a už naozaj dlho očakávanú novú generáciu A8-čky si ešte chvíľu počkáme, podľa posledných zákulisných informácii ale pod žiarou reflektorov v Palexpe vôbec poprvýkrát uzrú svetlo sveta vrcholné modely RS5 Coupé a RS Q5. Lenže, aby toho nebolo málo, podľa všetkého dôjde aj k odhaleniu úplnej novinky - RS Q8! Áno, ak sa tak naozaj stane, pôjde "len" o koncepčnú podobu, ako sme vás ale už nedávno informovali, Q8-čka ako taká sa od doteraz predstaveného vyhotovenia bude líšiť navonok len minimálne. Zaujímavosťou však je, že doteraz sa síce otvorene hovorilo o športovej verzii SQ8, ktorá by po vzore SQ7-čky disponovala 435-koňovým naftovým osemvalcom, téma vrcholného modelu s plaketami RS ale doposiaľ otvorená nebola.

Audi to na autosalóne v Ženeve roztočí. Údajne spoznáme aj vyše 600-koňový model RS Q8
Zdroj: xtomi.blogspot.sk

Na druhú stranu, šéf oddelenia Audi Sport Stephan Winkelmann sa nedávno nechal počuť, že v blízkej budúcnosti dôjde k značnému rozšíreniu palety RS-ových modelov, čo ide ruka v ruke s tým, že potvrdená je už aj verzia RS5 Sportback, ktorá doteraz neexistovala. Práve ženevský autosalón tak má byť miestom, kde ingolstadtská značka vyloží karty na stôl. Pokiaľ ide o SUV-čko RS Q8, pod jeho masívnou prednou kapotou má tróniť 4-litrová, dvakrát preplňovaná V8-čka s výkonom minimálne 600 koní, čím bude docielené, že Audi (konečne) postaví konkurenciu proti špičkovým modelom BMW X6 M a Mercedes-AMG GLE 63 Coupé. Povedať pritom treba, že príchod tohto monštra nepriamo naznačuje aj koncernové Lamborghini - chystaný Urus bude po stránke techniky v podstate prezlečenou RS Q8-čkou.

Odporúčané
Audi vylepšuje elektrickú sústavu modelu Q4 e-tron. Výsledkom je vyšší výkon, rýchlejšie nabíjanie aj väčší dojazd Audi vylepšuje elektrickú sústavu modelu Q4 e-tron. Výsledkom je vyšší výkon, rýchlejšie nabíjanie aj väčší dojazd 27. septembra 2023, 10:00

Tá má mimochodom dokázať akcelerovať na stovku pod 5 sekúnd a problém by jej robiť nemala ani maximálna rýchlosť cez 300 km/h. Samozrejme, chýbať nebude legendárny pohon quattro, zatiaľ čo o sprevodovanie sa bude starať 8-stupňová automatická prevodovka. Súčasťou výbavy bude dozaista aj športový zadný diferenciál či vektorovanie krútiaceho momentu. Po dizajnovej stránke môžeme v tejto chvíli o detailoch len špekulovať, s najväčšou pravdepodobnosťou sa ale dočkáme muskulatúrnych tvarov, až 23" diskov a Matrix-LED technológie. Máme sa rozhodne na čo tešiť, čo v konečnom dôsledku potvrdzuje aj počítačová vizualizácia zo strany známeho nezávislého automobilového grafika. X-Tomi nám teda prináša akú takú predstavu, čo máme asi očakávať. V každom prípade, ako ukázal samotný koncept Q8-čky v Detroite, Audi sa značnou mierou snaží nielen o rozšírenie portfólia, ale aj o zosadenie konkurencie v nových segmentoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia