Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2017, 18:34
Čas čítania 0:00
freshfem redakcia

Za každým úspešným mužom stojí žena: Zakladateľ populárnej Zary vďačí za úspech aj svojej manželke

MÓDA ZARA
Uložiť Uložené

Rosalía Mera začínala ako šička, no pred smrťou patrila k najbohatším ľuďom sveta.

Hovorí sa, že hlavou rodiny je muž, avšak hlavou hýbe krk. Tým krkom by teda podľa správnosti mala byť žena. Množstvo úspešných, bohatých mužov by možno dnes nebolo tam kde je, keby za ich úspechom do istej miery nestálo nežné pohlavie. Manželka, priateľka, milenka, mama, dcéra. Toto si možno niekoľkokrát v živote povedal aj zakladateľ obchodov Zara Amancio Ortega, ktorý za svoj úspech vďačí aj bývalej manželke. 

Rosalía Mera Goyenechea - bývalá manželka Armancia Ortegu

 

Podnikateľ Amancio Ortega vyrastal v chudobných pomeroch. Takto nejako sa začína nejeden životný príbeh o rozprávkovo bohatých ľuďoch. Už ako mladý, bol veľmi vnímavý a cieľavedomý. Rozmýšľal, ako sa dá produktívnejšie a rýchlejšie dostať tovar z výroby rovno k spotrebiteľovi. Proces, ktorým sa v tej dobe riadila väčšina výrobcov, bol príliš zdĺhavý a neefektívny. Rosalía Mera napokon kúskom svojej ženskej ješitnosti priviedla svojho manžela k myšlienke, ktorá mu už vtedy začala dlaždiť chodník slávy v módnom priemysle. Manželka sa sťažovala na nedostatok kvalitnej spodnej bielizne pre obyčajných ľudí za normálne ceny. Rozpárali teda pár kusov negližé a podľa strihu si ušili ich vlastné. V roku 1963 založili s manželkou spoločnosť Inditex a začali predávať prvé kusy bielizne za ceny dostupné pre stredné vrstvy, vo vlastnom obchodíku GOA. Ich primárnym cieľom bolo dostať sa do povedomia ľudí oblečením, ktoré je kvalitné, pekné, s primeranými cenami a podlieha najnovším trendom.

Obchod GOA, bol prvým obchodom manželského páru

Za každým úspešným mužom stojí žena: Zakladateľ populárnej Zary vďačí za úspech aj svojej manželke
Zdroj: inditex.com

Manželský pár našiel dieru na trhu a aj počas krízy v Španielsku využil fakt, že aj keď ľudia nemali veľa finančných prostriedkov na rozhadzovanie, milovali módu a boli ochotní za kvalitu zaplatiť. V roku 1975 teda spoločne v španielskom meste La Coruña otvorili obchod s názvom Zorba, neskôr premenovaný na Zara, ako ju poznáme dnes. Táto sieť obchodov  s oblečením a doplnkami sa postupne rozrástla po celom Španielsku, neskôr otvorila prvé obchody aj v Portugalsku a v roku 1989 otvorila prvú predajňu v New Yorku. Dnes je Zara v 88 krajinách sveta s vyše 2100 obchodmi.

Rosalía (vpravo) začínajúca ako krajčírka

Za každým úspešným mužom stojí žena: Zakladateľ populárnej Zary vďačí za úspech aj svojej manželke
Zdroj: www.lavozdegalicia.es

Rosalía, ktorá prerušila štúdium vo veku 11-rokov a začala pracovať ako krajčírka, sa ako spoluzakladateľka spoločnosti Inditex stala najbohatšou Španielkou a patrila do zoznamu k podnikateľkám, ktoré nadobudli bohatstvo svojpomocne, nie vďaka dedičstvu. Ku koncu svojho života v roku 2013, kedy podľahla infarktu, vlastnila 5,1 % akcií spoločnosti Inditex. S majetkom viac ako 6 miliárd dolárov sa teda dostala na 195. miesto v rebríčku najbohatších ľudí sveta.

Domov
Zdieľať
Diskusia