Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2015, 12:11
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Zara predbehla Microsoft, Amancio Ortega je najbohatším mužom planéty

MÓDA ZARA
Uložiť Uložené

Okolo fast-fashion sa aktuálne nesie skôr negatívna vlna pozornosti, no ani to nedokáže zastaviť Ortegu na ceste za svojim snom.

Rebríček najbohatších ľudí na svete má síce každú chvíľu kvôli vývoju akcií na burze iné poradie, no niektoré mená ostávajú jednoducho nemenné. Posledných 20 rokov tak trávil väčšinu času na špičke zakladateľ Microsoftu, Bill Gates, ktorého čisté imanie (net worth) sa pohybuje na úrovni 71 miliárd €. Na päty mu však už dlhšiu dobu došľapoval najmä najväčší módny magnát  dnešnej doby, ktorým nie je nikto iný než majiteľ Zary, Pull&Bear, Bershky a Stradivariusu, Amancio Ortega. V spoločnosti Inditex, ktorá zastrešuje spomínané značky, mu totiž patrí 59,3 percenta akcií a keďže za posledných 10 rokov vzrástla trhová hodnota Inditexu o 570%, Amancio sa včera na krátku chvíľu stal najbohatším mužom planéty. Nebyť nepriaznivého kurzu eura voči doláru, Amancio mohol mať prvú priečku zabezpečenú, no takto bude musieť na definitívne zosadenie Gatesa z trónu ešte pár dní počkať. Akcie Inditexu totiž dosiahli v piatok svojho maxima na úrovni 33.99 €, čo vo výsledku znamená, že Ortegov majetok má hodnotu 71.83 miliárd €.

Zara predbehla Microsoft, Amancio Ortega je najbohatším mužom planéty

Ortega založil Zaru s bývalou manželkou, Rosaliou Mera ešte v roku 1975, a aj keď zo začiatku sa venovali len spodnej bielizni a županom, postupom času zožala Zara úspech v celom Španielsku, susednom Portugalsku, Francúzsku, Anglicku a neskôr aj po celom svete. Po smrti manželky prevzala jej podiel vo firme dcéra Sandra Ortega Mera, ktorá je aktuálne s majetkom v hodnote 6,5 miliárd € druhou najbohatšou osobou vo Španielsku.

Zara predbehla Microsoft, Amancio Ortega je najbohatším mužom planéty

Základným kameňom ich úspechu je najmä rýchlosť, ktorou dokáže Inditex chrliť nové oblečenie. Ortegov fast-fashion model totiž dokáže svojpomocne vytvoriť všetky návrhy, ušiť oblečenie, distribuovať ho a rovno jednotlivé kúsky aj predať, no na rozdiel od konkurencie celý proces netrvá mesiace ale skôr dni. Vďaka tomuto modelu dokáže Inditex rýchlo vyhovieť požiadavkám zákazníkov a zásobovať tak všetky svoje predajne aktuálnymi trendmi.

Domov
Zdieľať
Diskusia