Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2017, 11:34
Čas čítania 0:00
Tamara S.

Riasy oddeľované špendlíkom, vytrhnuté zuby aj elektrolýza. Čo sa ukrývalo za krásou Marilyn, Audrey a ďalších hviezd?

MÓDA KRÁSA
Uložiť Uložené

V časoch bez retuše a súčasných vymožeností sa museli hollywoodske krásky spoliehať na iné triky a metódy.

Aj vy ste si už niekedy pomysleli, aká bola Audrey Hepburn krásna? Alebo taká Rita Hayworth, Sophia Loren, prípadne monacká kňažná Grace Kelly? O všetkých týchto atraktívnych ženách sme si už písali, rozobrali sme si ich životné príbehy, pozreli sa na ich úspešné kariéry, snažili sa pochopiť depresie a starosti, ktorými si museli prejsť a zhodnotili sme ich vydarené aj nevydarené manželstvá, prípadne milostné aféry. Nikdy sme sa však nepozreli na tajomstvá krásy, ktorá k nim nespochybniteľne patrila, a to aj napriek tomu, že v čase ich najväčšej slávy neexistoval žiaden photoshop, desiatky zázračných filtrov či zoštíhľujúcich appiek vlniacich všetko vôkol nás. Ako je teda možné, že pleť týchto žien na fotografiách žiarila? Že ich vlasy neboli spľasnuté, pery suché, pod očami nemali kruhy pripomínajúce monokle a aj napriek pričastej láske k alkoholu, záľube vo fajčení, nemalému počtu milencov či rôznym zdravotným problémom nepôsobili unavene a strhane?

Prvou odpoveďou je Max Factor. Asi každému známe „Max Factor, make-up maskérov filmových hviezd“ v tej dobe naozaj platilo a produkty tejto značky sa starali o bezchybný výzor každého, kto niečo znamenal. Takže túto záležitosť by sme mali, no bohužiaľ to ani zďaleka nestačí. Pekný odtieň rúžu a kvalitný mejkap síce urobia zázraky, no ak sú vaše pery rozpraskané ako zem v období najväčšieho sucha a pokožka samá vyrážka, tak ani fajnová dekoratívna kozmetika vás nespasí a tieto problémy je potrebné riešiť skôr než päť minút pred nahodením omietky. A presne takéto problémy riešili aj naoko bezchybné krásky z minulého storočia a na ich predchádzanie/odstránenie využívali rôzne metódy, na ktoré sa spoločne pozrieme.

Marilyn Monroe a hormonálny krém

Marilyn Monroe sa vraj narodila krásna a teda ďalšie známe „možno sa taká narodila...“ v jej prípade naozaj platilo. Hoci sa na verejnosti objavovala s dokonalým účesom a bezchybným líčením, mali sme možnosť vidieť ju aj v jej v úplne prirodzenej podobe a áno, skutočne bola krásna aj bez farbičiek. V jej prípade teda nešlo o vytváranie novej tváre ako to robila Marlene Dietrich, len o zvýrazňovanie predností. Jednou z jej predností bola extrémne hladká pokožka, ktorú Marilyn docielila pravidelným nanášaním hormonálneho krému Active Phelityl Cream od Erna Lászla, podnikateľa v oblasti kozmetiky a dermatológa maďarského pôvodu. Ten podľa svojich verných zákazníčok objavil elixír mladosti, no keďže elixír bol plný hormónov, odzrkadlilo sa to aj inak ako jemnučkou pokožkou. Zrýchlený rast ochlpenia bol podľa mnohých nemalým problémom, no Marilyn si z toho ťažkú hlavu nerobila a jemné chĺpky, ktoré pokryli jej tvár, si odmietla oholiť. Vraj sa krásne trblietali a jej pokožka na kamere len tak žiarila. O líčenie sa poväčšine starala sama a jej ostatné tajomstvá nikto nepoznal. Existujú dohady o tom, že si viečka natierala vazelínou, podstúpila plastickú operáciu nosa a brady, pre plnšie pery používala až päť odtieňov rúžov súčasne a tiež domnienky o vytetovaných očných linkách či vytetovanom obočí.

Sophia Loren a olivový olej

Talianska kráska Sophia Loren bola považovaná za škaredé káčatko, no všetko sa zmenilo a v priebehu dospievania sa z nej stala jedna z najkrajších žien, ktorú počas rokov na výslní obdivovali obidve pohlavia. Mačacie oči a plné pery zdedila po svojich rodičoch a bezchybná pokožka bola výsledkom jej dlhoročného priateľstva s olivovým olejom. Ten sa stal neodmysliteľnou súčasťou jej jedálnička aj vonkajšej starostlivosti o pleť. Každý deň skonzumovala dve polievkové lyžice tohto zázraku, vmasírovala si ho do pokožky na tvári aj na tele a dokonca si ho pridávala aj do kúpeľa.

Audrey Hepburn a špendlík na riasy

Keď sa Audrey opýtali na tajomstvo jej krásy, odpovedala: „Pre atraktívne pery rozprávajte láskavé slová, pre pôvabné oči hľadajte v ľuďoch dobro a pre štíhlu postavu sa podeľte o svoje jedlo s hladnými.“ Módna ikona a Givenchyho múza svoju prirodzenú krásu pozdvihovala k dokonalosti rôznymi vychytávkami a občas aj netypickými pomôckami, ktoré sa jej zakaždým postarali o výzor bezchybnej bábiky. Takouto pomôckou bol napríklad špendlík, ktorým si po nanesení maskary oddeľovala riasy a vďaka odstráneniu neželaných zlepenín docielila vytúžené vejáre. Trochu desivé a našťastie dnes už nepotrebné. Pre žiarivú a jemnú pleť si dvakrát do týždňa robila parnú seansu, a teda nahnutá nad miskou vriacej vody a s uterákom cez hlavu si zlepšovala krvný obeh, uvoľňovala upchaté póry a zbavovala sa toxínov, čím ušetrila za drahé krémy obohatené o hormóny. Okrem toho zbožňovala prechádzky na čerstvom vzduchu, v záujme zachovania porcelánovej pokožky sa vyhýbala tmavým púdrom a pridlhým pobytom na slnku, bola hrdá na svoje hrubšie a tmavšie obočie a ústa si zakaždým zvýraznila kontúrovacou ceruzkou, ktorou uprostred hornej pery zašla mierne pod ich líniu a vytvorila tak zmyselné srdiečko.

Grace Kelly a kontúrovanie

Hviezda Hitchcockových filmov a kňažná so smutným koncom Grace mala líčenie vo vlastných rukách a jej špecialitou bolo kontúrovanie tváre pomocou dvoch rozličných farieb, pričom dôraz kládla na výrazné lícne kosti a subtílnejším dojmom pôsobiaci nos presne tak, ako je tomu aj dnes. V očných tieňoch uprednostňovala neutrálne odtiene a jej verným spoločníkom bol krém na ruky. „Vek ženy je najviac viditeľný na rukách. Omnoho viac než kdekoľvek inde na tele.“ Počas prestávok v natáčaní svedomito dodržiavala pitný režim a vrecúško sušených marhúľ, prípadne chrúmanie mrkvy a zeleru bolo jej neoddeliteľnou súčasťou.

Rita Hayworth a bolestivá elektrolýza

O Rite sme si písali ešte len nedávno a už tam sme upozornili na jej výraznú premenu. Z dievčaťa s hustými vlasmi v uhľovom odtieni sa stala kučeravá ryšavka a z tej zas nakrátko ostrihaná, jemným dojmom pôsobiaca blondínka. Práve vlasy s pozmenenou farbou a dokonca aj štruktúrou boli to, čomu pri starostlivosti o svoj zovňajšok venovala najviac času a úsilia. Svoju hrivu si najprv opláchla teplou vodou, následne použila šampón, ktorý znovu opláchla a po tejto klasike pokračovala 15-minútovým olejovým zábalom, aplikovaním čistiaceho prostriedku kvôli udržaniu svetlého odtieňa a jeho odstránením pomocou šťavy z čerstvého citróna. Kvôli viditeľným odrastom sa k farbeniu musela „dokopať“ každé dva týždne a okrem toho podstúpila aj bolestivú elektrolýzu, ktorou si posunula prirodzenú hranicu rastu vlasov a zbavila sa nadmerného ochlpenia zdedeného po svojom španielskom otcovi.

Katharine Hepburn a procedúra lúpania

Skutočná legenda filmového plátna a držiteľka až štyroch Oscarov, Katharine Hepburn, kládla dôraz na prirodzenosť a minimalizmus. Jej základom bol nerušivý mejkap nanesený na bezchybnej pokožke, ktorú si udržiavala trochu netradičným spôsobom. Verila, že ak sa jej tvár pravidelne olúpe, bude stále vypnutá a žiarivá, a tak si ju šúchala zmesou cukru, malého množstva teplej vody a citrónovou šťavou a túto procedúru ukončila tzv. ľadovým oplachom, čiže opláchnutím tváre poriadne studenou vodou.

Marlene Dietrich a dočasný facelift

Svetoznáma nemecká herečka a speváčka Marlene Dietrich si ku kráse dopomáhala ako len vedela a základom všetkého pre ňu bolo precízne líčenie. Ako sme už spomínali, Marlene si svoju tvár doslova nakreslila a využívala k tomu skutočne prešpekulované kontúrovacie techniky. Jej tenučké obočie bolo presným opakom prirodzeného obočia Audrey Hepburn a dopracovala sa k nemu úplným vyholením chĺpkov a nakreslením tenučkých čiaročiek posunutých vyššie na čele. Okrem toho svoje spodné mihalnice nikdy nezaťažovala maskarou, pretože sa bála nelichotivých tieňov pod očami a unaveného dojmu, ktorý by tým vzbudila. Marlene sa však nevyhýbala ani radikálnejším riešeniam a v záujme prepadnutejších líc si nechala vytrhnúť horné stoličky.

Domov
Zdieľať
Diskusia