Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2017, 20:55
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Čína oficiálne zakazuje obchod so slonovinou. Slony africké vďaka tomu môžu predísť vyhynutiu

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložiť Uložené

Krajina, kde prúdi až 70 percent svetovej slonoviny, zakazuje obchod s ňou.

Populácia slonov sa v posledných desaťročiach zmenšila o približne 100-tisíc zvierat a veľkú časť z tohto počtu majú na svedomí pytliaci. Slonovina totiž dodnes v niektorých častiach sveta slúži ako symbol sociálneho postavenia a ľudia sú za ňu ochotní platiť obrovské čiastky, aj keď je obchod s ňou medzinárodne zakázaný už od roku 1989. Na druhej strane, napríklad v Číne a čiastočne aj v Spojenom kráľovstve stále existujú trhy, kde sa so slonovinou dalo obchodovať. Čína sa však podľa najnovších oficiálnych správ rozhodla do marca tohto roku úplne skoncovať so všetkými možnosťami obchodovania so slonovinou a podľa odborníkov z medzinárodných organizácií zaoberajúcich sa ochranou zvierat tým výrazne prispeje k zachovaniu populácie slonov afrických.

Keďže väčsina krajín sveta obchodovanie so slonovinou zakázala, viac než polovica z nej prúdila priamo do Číny, kde za ňu ľudia platili približne 1000 eur za jediný kilogram a tešili sa z toho, že všetko prebieha legálne. Našťastie, ďalšie mesiace prinesú želanú zmenu a pašeráci to budú mať zase raz oveľa ťažšie v prípade, že sa im slonovinu podarí do krajiny prepašovať a kupcov budú musieť hľadať na čiernom trhu. Čo sa týka Spojeného kráľovstva, to ešte stále umožňuje obchod s predmetmi zo slonoviny vyrobenými pred rokom 1947, ale zdá sa, že po aktuálnom rozhodnutí Číny sa ľady pohnú aj na ostrovoch.

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30


Domov
Zdieľať
Diskusia