Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Sobota 14. 12. 2019 meniny má Branislava, Bronislava

hľadaj na refresheri

Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
6
Valéria Frázová
21. december 2016, 15:40

V prevádzke "U Gulky" ponúkajú to, čo všetci milujeme. Lucka a Radka si splnili svoj podnikateľský sen

Nemusia pracovať, pretože robia čo ich baví.

Valéria Frázová
21. december 2016, 15:40
V prevádzke "U Gulky" ponúkajú to, čo všetci milujeme. Lucka a Radka si splnili svoj podnikateľský sen
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
6
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Pamätáš si ešte, keď nás rodičia alebo babky brali cez víkend do cukrárne? Vtedy sme ešte nejedli vegan, raw a bezlepkové koláče, ale dopriali sme si poriadny krémeš, punčák alebo veterník. Hipsterských kaviarní nám pribúda ako húb po daždi a na každom rohu vyrastá nové bistro. O to viac nás v centre Bratislavy potešila novootvorená cukráreň U Gulky. Čo predchádzalo jej otvoreniu a prečo dostala práve takýto názov, sa dozvieš v rozhovore s dvoma podnikavými mladými babami, Luckou a Radkou, ktoré milujú sladké a neboja sa plniť si svoj sen. O fotografie tejto krásnej cukrárne sa postarala Nicole Lieskovská.

Ahojte baby. Začnime školou. V dobe, kedy si stále veľa mladých (aj starých) myslí, že vysokoškolský titul je zárukou dobrej práce a úspechu, ste ako na tom vy? 
L: Študovala som právo, čo nebola moja šálka kávy, pomedzi to som varila a vypekala, až som sa dostala sem. Mala som hotové všetky skúšky, napísanú bakalárku a odišla som do Mexika. Pôvodne na 3 mesiace, z čoho sa nakoniec udial rok a pol.

 

R: Takisto som bola študentom, ktorý nedokončil školu a stiahla ma gastronómia. Začala som robiť na rajóne, za barom a neskôr som odišla do zahraničia. Prešla som Španielsko, Dublin a Dubaj a po necelých 5 rokoch som sa vrátila naspäť na Slovensko. Po návrate som prevádzkovala reštaurácie a potom som si povedala, že už stačilo.

Našli ste v zahraničí inšpiráciu a chuť otvoriť si niečo vlastné? 

L: Vždy, keď odchádzaš preč, tak je to s očakávaním, že vo svete nájdeš to, čo ti chýba doma. Pritom môžeš odcestovať aj na Mars a vždy ťa to nejako dobehne. Ale je to haluz, ako sa dokáže zmeniť pohľad človeka, pretože keď som odchádzala, bola som presvedčená, že sa na Slovensko nevrátim a nie je to tu pre mňa. Pritom som sa vrátila s tým, že tu je môj domov.

 

V prevádzke


Prejdime teda k samotnej cukrárni. Čo predchádzalo jej otvoreniu?


L: Ja som najskôr piekla doma a musela som si nájsť aspoň aký-taký provizorný priestor na výrobu. Vtedy som narazila na priestor, kde som piekla takmer rok a potom prišlo toto. Priestor sme hľadali skoro rok, motali sme sa po Bratislave a ono si nás to počkalo. Ležali sme na Sundecku, písali sme si úplne nezmyselné poznámky a  týždeň na to sme našli priestor.

R: Ja som bola presvedčená, že nebudem mať svoj podnik nikdy v živote, že sa to neoplatí, vycucia mi to život, ale to bolo obdobie, v ktorom som bola vyčerpaná zo svojej aktuálnej práce. Urobila som si pekné leto, brigádovala som a troška si oddýchla od psychickej záťaže.

Podpísali ste priestor a nemali ste teda pripravené nič?
R: Naša spoločná známa nám vnukla myšlienku, že budeme asi dobré kombo a týmto by sme ju chceli pozdraviť. To bol človek, ktorý nám pomohol v celom procese otvárania a bol naším externým radcom. My sa niekedy smejeme, že nám nakydalo šťastie na hlavu, lebo veľa z našich priateľov nám podalo pomocnú ruku, za čo sme veľmi vďačné. práve v tomto procese sme pochopili, aké to je, keď si v živote dobrý človek a vráti sa ti to.

V prevádzke

 

Ako ste sa dopracovali k názvu u Gulky?
R: To paradoxne napadlo mne a bude to znieť možno smiešne, ale ja mám aj psa, ktorý sa volá Gulka. Nemá to nič spoločné s touto Gulkou (ukazuje na Lucku, prezývanú Gulka, nie kvôli postave, ale priezvisku). Ide to ľahko do úst a je to také krčmové, na čom sa my vždy smejeme, že vlastne máme takú malú krčmu.

 

L: Ja mám síce funkčnú facebook stránku So Gulicious, ale keby som to sem dala niekde na plagát a ide okolo babka, tak sa na mňa pozrie, či som normálna. Ľudia to nevedia ani vyslovovať, takže sme dali toto. Tým, že sme cukráreň a na Slovensku, tak sme to chceli ponechať v slovenčine.




 

 

A photo posted by Lucia Gulisova (@so_gulicious) on

 

 

A photo posted by Lucia Gulisova (@so_gulicious) on

 

Otvoriť si cukráreň, to musí mať predpokladám človek vzťah k pečeniu. Spomenieš si na svoje začiatky?
L: Ja som bola anti-pečiaci typ. Obe ruky ľavé. Vždy som bola v kuchyni, vždy ma to bavilo, ale sladké veci som nerobila nikdy. Až sa to jedného dňa zlomilo a začala som skúšať. Prvé pokusy boli úplne katastrofálne, samozrejme som si myslela, že je to super a sú svetové. Začala som ovsenými vločkami bez chuti a myslela som si, že je to strašne fasa a je to niečo iné, výborné. Časom to chytíš do ruky. Sú ľudia, ktorí vedia piecť a nechce sa im robiť a potom sú takí, ktorí chcú, ale nevedia ako. Ty vieš takýto "skill" chytiť na hocičo, či je to kreslenie, varenie, pretože sú to veci, ktoré sa vieš naučiť, pokiaľ chceš. 

 

V prevádzke

 

Kde si hľadala pre svoje výtvory inšpiráciu?

L: Instagram je teraz "nabombovaný" týmito tortami. Na tých tortách sú v podstate len kvetinky, polevy a ovocie, takže či je to Austrália alebo Anglicko, všade sú tie torty rovnaké. Ani ja ani žiadna iná cukrárka, ktorá sme tu v Bratislave sme nevymysleli Ameriku. A aj keď panuje medzi babami rivalita a vzájomne o sebe tvrdia, že jedna kopíruje druhú, tak to tak nie je. Pretože ani jedna to nevymyslela. 

 



Baby, aký je teda váš obľúbený koláč?


L:
Ja hocičo makové.


R: Ja mám zasa rada všetko čokoládové.

 

V prevádzke

 

Raw, vegan či bezlepkové - snažíte sa prispôsobovať aktuálnemu trendu zdravého stravovania?


L: Ja som sama začínala s tým, že som piekla a robila bezlepkové torty, ale samé sa to upratalo, že ľudia už keď si prídu dať ten koláč, tak si chcú dať koláč. Už to veľa ľudom dokonca lezie na nervy. Samozrejme je super sa zdravo stravovať, starať sa o seba a ak má niekto intoleranciu, tak jasné, nikto ťa nebude nútiť jesť lepok, keď ti to nerobí dobre, tak ho nejedz. Ale keď máš zdravé telo, ktoré dokáže spracovať všetko, tak nie je dôvod niečo zo stravy vylúčiť, pretože všetko má svoju funkciu.

R: Najmä na objednávky ide naozaj všetko od výmyslu sveta, pretože detičky dnes majú najrôznejšie alergie. Robíme aj raw koláče, alebo bezlepkové cheesecaky a vždy tu pre ľudí niečo máme, ale nezakladáme si na tom a nebudeme sa tu hrať na vegánsku cukráreň, napriek tomu, že chceme vyhovieť dopytu.


Čo okrem koláčikov si u vás ľudia radi dajú?

R: Chceme, aby ľudia vedeli, že tu nedostanú len dobrý koláč, ale aj výbornú kávu, dobrý čajík a limonádu. Na raňajky podávame domáce nátierky podľa dennej ponuky s čajíkom alebo kávou, plnené croissanty alebo vianočku s maslom, džemom, medom a kakaom. 

 

V prevádzke

 

V prevádzke

 

V prevádzke

 

Z detstva si pamätám, ako som chodila s rodičmi do cukrárne, nechali sme si zabaliť zákusky a zobrali sme si ich domov. Funguje ešte stále takýto trend?

L: Každý sa v dnešnej dobe niekam ponáhľa a víkend chce mať volný. V sobotu májú ľudia na programe väčšinou staré zaužívané upratovanie, uvaria obed a už sa im nechce vypekať, takže pre sladké si prídu k nám. Nemyslela som si, že to ešte funguje, ale ľudia sa k tomu trendu radi vracajú.

 

R: Veľká výhoda bola, že Lucka má vybudovanú klientelu a ľudia poznajú jej torty zo sociálnych sietí. Veľmi veľa ľudí k nám po otvorení prišlo so slovami: „My sme vás sledovali na facebooku a chceli sme ochutnať." Veľmi nás teší, že okrem kamarátov si aj cudzí ľudia vedia urobiť čas, aby si dali kávu, koláč a posedeli si. Je to o stretávaní sa a trávení času spolu, na čo paradoxne kvôli sociálnym sieťam zabúdame a pritom tie sem tých ľudí donesú.

 

Samé pozitívne odpovede. Je aj niečo, čo sa vám nevyšlo alebo nebolo tak, ako ste chceli?
L: Deň po oficiálnej otváračke sme ráno došli a mali sme vytopený bar aj záchody, vyduté parkety.

R: To bol moment, kedy máš po mesiaci zodrané ruky, opuchnuté nohy, v deň otváračky sme vypili 30 fliaš prossecca a na druhý deň sme prišli a našli sme toto. Rovno som mala chuť plakať a zavrieť to tu.


Čo by ste poradil niekomu, kto má vymyslený koncept a chce si otvoriť vlastný podnik?
L: Hlavne nech sa nebojí. Ja som sa tiež vrátila z Mexika a nemala som nič, ale tak som tomu verila a dávala som do toho toľko energie, že to išlo samo. Musíš chcieť.

R: Musíš chcieť, ale treba na tom aj pracovať. Tým, že človek iba chce a leží na gauči, nič nedosiahne. Tieto novodobé motivácie, že treba myslieť pozitívne sú super, ale treba makať. Treba ísť na to s rozumom a pomaly. Neočávať, že zajtra sa zobudím ako milionár. Treba mať plány, ale nebude to zajtra. Každý, kto ide do biznisu s tým, že zajtra si idem kupovať Range Rover, tak ho pravdepodobne o rok nebude mať. Chceme budovať firmu a spolu s ňou budú rozkvitať dúfajme aj naše životy a náš životný úspech.

 

V prevádzke  

Plány do budúcna?
R: Máme nejakú predstavu, ktorú zatiaľ nechceme prezrádzať, aby sa to najskôr nám všetko upratalo. Máme samozrejme tisíce nápadov, ako každý človek, čo začne podnikať a ide mu explodovať hlava. Všetko by sme chceli, ale bude to chcieť čas. A uvidíme kam nás to privedie, tak ako nás to priviedlo sem.

 

Čo byste chceli na záver odkázať našim čitateľom?


Nech prídu na koláč a nech jedia veľa sladkého a tešia sa z toho. Dajte si ten cukor, veď je to super! Ľudia sú po ňom šťastní!

 

V prevádzke

Tagy: cupcake
Ohodnoť článok
0
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHOR
Najčítanejšie
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.