Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2016, 8:22
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

The Grand Tour láme rekord za rekordom! Po novom je už aj najviac nelegálne sťahovaným programom v histórii

TECH THE GRAND TOUR
Uložiť Uložené

Svätá trojka je len približne mesiac na obrazovkách a už teraz valcuje mediálny svet.

Už samotný Top Gear trhal množstvo rekordov, jeho "nástupca" The Grand Tour pod taktovkou trojice preslávených protagonistov sa však za niekoľko týždňov svojej "existencie" zaryl do histórie ešte viac. Ako prvá to bola skutočnosť, že úvodná scéna, ktorou Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May veľkolepo otvorili prvotnú sériu sa stala vôbec najdrahším úvodom v televíznej histórii. Následne, a to len niekoľko desiatok hodín po jej odvysielaní, sa pilotný diel stal vôbec najúspešnejším programom streamovacej služby Amazon Prime, pod ktorú tento zábavno-motoristický seriál spadá. V súčasnosti došlo k odvysielaní už 4 epizód prvej série, no a presne štyri diely stačili na to, aby sme mali na svete ďalší rekord. Clarksonove The Grand Tour sa stalo najviac nelegálne sťahovaným programom v histórii, čím prekonal len za necelé 4 týždne aj seriál ako Game of Thrones. Táto správa prichádza z radov štatistiky spoločnosti Muso, ktorá sa zaoberá problematikou internetového pirátstva. V reči čísel sa veci majú tak, že prvý diel TGT-čka má v súčasnosti za sebou minimálne 7,9 milióna nelegálnych stiahnutí, druhý približne 6,4 milióna a tretí zatiaľ 4,6 milióna. Až 13,7 % z týchto nelegálnych kópií pritom pochádza z Veľkej Británie, čo je na jednu stranu pochopiteľné, keďže tá je odjakživa akousi domácou základňou nielen troch moderátorov, ale aj show samotnej.

Odporúčané
Dojatý Clarkson stratil reč na letisku v Piešťanoch. Videli sme špeciál The Grand Tour zo Slovenska a kráľovsky sme sa bavili Dojatý Clarkson stratil reč na letisku v Piešťanoch. Videli sme špeciál The Grand Tour zo Slovenska a kráľovsky sme sa bavili 17. júna 2023, 16:30

Na druhú stranu, Amazon svoju streamovaciu službu ponúka momentálne na jeden mesiac zadarmo, takže nemôže byť reč o argumentoch týkajúcich sa cenovej (ne)dostupnosti. Istým kameňom úrazu celej problematiky je však to, že Amazone Prime, respektíve The Grand Tour nebol sprvoti zďaleka dostupný po celom svete a ani u nás sa nedali prvé epizódy sledovať "oficiálne" online. Z vyššie spomenutých štatistík pritom vyplýva, že len "vďaka" Britom prišiel Amazon o približne 4 milióny dolárov! Nehovoriac o tom, že je množstvo online stránok (vrátane nemenovanej českej), kde so železnou pravidelnosťou nájdeme len niekoľko hodín po ich odvysielaní jednotlivé epizódy voľne dostupné na pozretie bez nutnosti sťahovania, čím sa síce počet nelegálnych stiahnutí nezvyšuje, no i tak ide v konečnom dôsledku o ušlý zisk službe Amazon. Chris Elkins, šéf spoločnosti Muso, hovorí o obrovský číslach, ktoré sú ťažko zmerateľné, no zároveň dodáva, že sa tomu ani nečuduje. Jednak ide o neskutočne žiadanú show s obrovským hypom, pričom keďže je množstvo ciest, ako sa k epizódam dostať skutočne ľahko a zadarmo, možnosť ilegality volí obrovská masa ľudí. Ako zareaguje Amazon, a či vôbec, je otázne, keďže samotná streamovacia služba hlási v počte registrovaných predplatiteľov za uplynulé týždne medziročný nárast o 43 %, čo je inými slovami až o 19 miliónov užívateľov viac!

The Grand Tour láme rekord za rekordom! Po novom je už aj najviac nelegálne sťahovaným programom v histórii
Zdroj: www.youtube.com
The Grand Tour láme rekord za rekordom! Po novom je už aj najviac nelegálne sťahovaným programom v histórii
Zdroj: www.youtube.com
Domov
Zdieľať
Diskusia