Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2016, 15:13
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Dánsko dosiahlo významný míľnik, v Kodani je viac bicyklov než áut

ZAUJÍMAVOSTI BICYKLE DOPRAVA
Uložiť Uložené

Dôležitý míľnik pre svetovú ekológiu.

Dánsko bolo vždy priekopníkom v oblasti ekológie a celkovej modernizácii krajiny, príkladom toho je práve aj obrovská podpora cyklistickej dopravy. V Kodani sa práve na tomto poli podarilo prekročiť významný míľnik - na cesty denne vyjde viac bicyklov než áut. Už desaťročia sa vedú podobné štatistiky - pri zisťovaní údajov pomáha 20 elektronických počítadiel a druhoradé sú ľudské zdroje. Za posledný rok sa do Kodane pridalo ďalších 35 000 kusov bicyklov, v hlavnom meste Dánska ich tak je už 265 700, čím o kúsok predbiehajú počet áut - 252 600.

Dánsko dosiahlo významný míľnik, v Kodani je viac bicyklov než áut
Zdroj: wikimedia/งานของตัว

Cyklistická situácia v Dánsku je pre bežného Slováka len ťažko predstaviteľná. Na niektorých uliciach sa nachádza viac pruhov pre cyklistov než pre autá, vznikajú cyklistické zápchy, sú pre nich špeciálne nastavené semafory a nechýbajú ani vyhradené nadjazdy, podjazdy či dokonca menší obchvat. Aj vďaka tomu sa za posledných 20 rokov zvýšila dvojkolesová doprava až o 68 percent. Aktuálne stojí asi na pätnástich percentách, pričom počet automobilov každoročne klesá o jedno percento. Kodaň je tak skutočne mesto inovácií.

Domov
Zdieľať
Diskusia