Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2016, 15:39
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slovenský čínsky múr alebo 60 kilometrov dlhý val na strednom Slovensku, ktorého pôvod je dodnes záhadou

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Za jeho vznik môžu podľa mytológie obri.

Slovenský čínsky múr, Val obrov či Spečený val. To všetko sú názvy pre unikátnu stavbu na juhu Slovenska, o ktorej však väčšina Slovákov nemá ani poňatia. Jedná sa o akúsi hrádzu alebo navŕšený kopček, ktorého pôvod je dodnes neznámy. Čo je však pomerne prekvapujúce - je dlhý asi 60 kilometrov.

Slovenský čínsky múr alebo 60 kilometrov dlhý val na strednom Slovensku, ktorého pôvod je dodnes záhadou
Zdroj: zahady.org

Tiahne sa od vrchu Sitno, najvyššieho bodu Štiavnických vrchov, až k dedinke Žemberovce. Tam mizne, no o pár kilometrov sa znovu vynára zo zeme. Jeho zvyšky sa dajú vystopovať až po sútok riek Dunaj a Ipeľ. Val sa často vetví, je široký asi 15 metrov, vysoký 3 metre. Jeho vznik a účel je však záhadou. Prečo by niekto potreboval vysoký, široký a naozaj dlhý múr postavený zo zeminy a kamenia? Jeho výstavba musela bezpochyby zabrať roky, ak nie desaťročia. Prvá zmienka o ňom pochádza už z 13. storočia, kde dostal názov Fossa giganteum, čiže práve Val obrov. To však neprezrádza nič o dátume jeho výstavby - na ňom sa výskumníci jednoducho nemôžu zhodnúť. Často znejú obdobia ako Veľká Morava, 4. storočie, na prelome letopočtov alebo dokonca doba bronzová. Možné je tiež, že bol súčasťou obrovského rímskeho opevnenia, ktoré má významné pozostatky podobnej štruktúry aj v Maďarsku. V kruhoch záhadológov sa zasa o vale pošuškáva aj ako o najstaršej stavbe na svete.

Slovenský čínsky múr alebo 60 kilometrov dlhý val na strednom Slovensku, ktorého pôvod je dodnes záhadou
Zdroj: mapio.net

Odhady odborníkov vznikajú len z maličkostí - jednou z nich je napríklad spečená zem na niektorých miestach. Tá sa vraj spálila tesne po dokončení výstavby. Tu opäť nie je presne jasné, prečo sa tak stalo. Jedna skupina tvrdí, že bol val zapálený na obranu pred nepriateľmi, iní zasa podporujú teóriu hovoriacu o väčšej stabilite stavby

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Odpovede na záhady Spečeného valu sa možno skrývajú v mytológii. V gréckych či severských príbehoch sa často spomína múr postavený na obranu pred obrami. Islandské piesne hovoria o veľkých valoch, ktoré postavili kmene obrov na obranu pred nepriateľskými zoskupeniami či dokonca aj proti severským bohom. Teóriu podporuje aj nález pozostatkov bojovníka, ktorý bol objavený len niekoľko metrov od samotného valu. Išlo však o človeka vysokého až dva metre, čo je na vtedajšiu dobu niečo takmer nevídané. Podľa ľudových povestí zo Slovenska postavili múr čerti, slúžiť mal na spojenie nášho a ich sveta. Ak sa chceš vydať na vlastný prieskum, asi najvhodnejšie a najjednoduchšie to je v Štiavnických vrchoch. Na iných miestach totiž celý val zaniká. Nemá totiž žiaden stupeň ochrany, a tak len bráni poľnohospodárom a obyvateľom blízkych obcí. Je pravdepodobné, že kým sa ľudstvu podarí záhadu vzniku valu objasniť, úplne zanikne.

Domov
Zdieľať
Diskusia