Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2016, 13:38
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Stredozem sa vracia! Chystaná biografia o Tolkienovi má režiséra a scenáristu

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Tolkienovci majú dôvod oslavovať. Biografický film o živote slávneho spisovateľa má režiséra.

Meno J. R. R. Tolkiena sa vo filmovom vesmíre neúnavne skloňuje už od roku 2001, kedy do kín vtrhlo Spoločenstvo prsteňa a započalo dlhú a úžasnú cestu naprieč Stredozemou. Peter Jackson majstrovsky adaptoval trilógiu Pán prsteňov (a menej majstrovsky knihu Hobit) a posmeškárom raz a navždy dokázal, že fantasy nie je žiadny podradný žáner. O tom, koniec-koncov, svedčí aj celý rad jeho napodobňovateľov. Aký bol však samotný Tolkien? Je zvláštne, že tak dlho nikomu nenapadlo realizovať biografický film o tomto nadanom profesorovi, spisovateľovi a jazykovedcovi. Jeho život poznamenaný svetovou vojnou a osudovou láskou je nepochybne viac než vhodným materiálom na filmové spracovanie.

Stredozem sa vracia! Chystaná biografia o Tolkienovi má režiséra a scenáristu
Zdroj: J. R. R. Tolkien. A Biography

Teraz sa však zdá, že biopic Middle Earth predsa len vznikne, a to pod taktovkou Jamesa Stronga (Downton Abbey, Broadchurch). Scenár napíše Angus Fletcher. Ten strávil ohromný čas zberom materiálu a rozhovormi s pamätníkmi, ktorí Tolkiena poznali. Middle Earth budú produkovať Bob Shaye a Michael Lynne. Podieľali sa už aj na Jacksonovom Pánovi prsteňov. Navyše sa k nim pridá Rachel Horovitz (Maggie's Plan, Moneyball).

Film bude mapovať Tolkienov život od raných rokov v Oxforde a jeho vzťah s Edith Bratt (ktorá sa stane jeho manželkou). Ich šťastie však naruší prvá svetová vojna, Tolkien odchádza bojovať a jeho hrozné zážitky ho inšpirujú k napísaniu ultimátneho príbehu súboja dobra so zlom - Pán prsteňov. Toho mnohí odborníci považujú za fantasy alegóriu na obe svetové vojny. Film by mal okrem iného skúmať aj tieto zaujímavé paralely medzi Tolkienovým životom a tvorbou. Middle Earth sa zatiaľ len rozbieha, takže detaily ohľadom hercov nie sú známe, ale pokiaľ sa podarí film dobre obsadiť, máme tu potenciál na vynikajúci a strhujúci biopic. James Strong sa vyprofiloval ako schopný režisér a má za sebou aj osvedčený producentský dohľad. Bola by škoda premárniť takúto šancu. Podobné príbehy totiž filmárom nepadajú do rúk len tak každý deň.

Domov
Zdieľať
Diskusia