Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2016, 13:48
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Hrobový kameň Ježiša Krista bol odkrytý po prvýkrát od roku 1555. Výskumníci zatajovali dych a triasli sa im nohy

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Jedno z najposvätnejších miest kresťanstva.

V srdci Starého mesta v Jeruzaleme leží neveľká Bazilika Svätého hrobu, kde sa podľa kresťanskej viery nachádza hrob Ježiša Krista. Jeho miesto nebolo pred mnohými stáročiami vybraté náhodne, pretože neďaleko nad ním sa týči hora Golgota, kde bol Ježiš ukrižovaný a následne malo byť jeho telo uložené právo do hrobu, okolo ktorého bol postupom rokov vybudovaný kostol. Kaplnka nachádzajúca sa v kostole obsahuje svätyňu aj s malou jaskyňou, kde mal po ukrižovaní spočívať zosnulý Ježiš Kristus, avšak po jeho zmŕtvychvstaní zostal hrob prázdny.

Archeológovia teraz dostali výnimočnú príležitosť nazrieť priamo na miesto, kde malo ležať jeho telo, v rámci reštauračných prác na samotnej kaplnke. Ježišov hrob vnímali kresťania aj výskumníci ešte o to fascinujúcejšie, že bol od roku 1555 zakrytý mohutnými mramorovými doskami, ktoré boli na hrob umiestnené ako prevencia pred prípadným poškodením hrobového kameňa zo strany zvedavých návštevníkov. O hrobe sa teda nezachovali žiadne nákresy, kresby a logicky ani fotografie, takže výskumníci sami nevedeli, čo môžu očakávať. Dostali len 60 hodín na to, aby mramorové dosky odstránili a nazreli priamo na hrobový kameň Ježiša Krista. Po odstránení mramoru však výskumný tím narazil na hrubú vrstvu výplňového materiálu, ktorý bolo potrebné pomaly a opatrne odstrániť. Nakoniec to stálo za to, pretože pod výplňou bol objavený ďalší kus mramoru s vytesaným neveľkým krížom a po jeho odstránení mali výskumníci možnosť vlastnými očami preskúmať miesto, kde mal ležať mŕtvy Ježiš Kristus. Všetko bolo dôkladne zdokumentované a v nasledujúcich mesiacoch bude pokračovať práca na samotnej kaplnke, ktorá zostala poškodená ešte po zemetrasení v prvej polovici 20. storočia.


 




Domov
Zdieľať
Diskusia