Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. októbra 2016, 17:01
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

5 vecí, v ktorých futuristický smartfón Xiaomi Mi MIX vyniká oproti Galaxy S7 a iPhone 7

TECH XIAOMI
Uložiť Uložené

Aké výhody ponúka horúca novinka z Číny?

Kto by to bol povedal, že tie najväčšie inovácie v mobilnom priemysle tento rok neukáže Samsung, Apple a ani žiadny iný renomovaný výrobca, ale práve Xiaomi. Áno, to Xiaomi, ktoré je medzi nami neporovnateľne kratšie ako ostatné známe značky. Takmer vôbec neočakávaný Android smartfón Mi MIX zamiešal karty a predovšetkým zahanbil konkurenciu, pretože technológie, s ktorými čínska novinka prichádza, boli dovčera považované iba za neškodný koncept na papieri. Zrejme nikto neočakával, že by niečo také mohlo tak skoro prísť na pulty obchodov. Reč tu teraz nie je o displeji takmer bez rámikov, ale o hardvérovej výbave, kde sú naozaj pokročilé súčiastky, aké pri iných modeloch zrejme asi zatiaľ nenájdete. A nielen tie. Nižšie sú uvedené všetky podstatné výhody unikátneho Xiaomi Mi MIX, ktoré Samsung Galaxy S7 a ani obávaný iPhone 7 od Apple nemá.

Telo pozostáva z keramiky a zlata

Na letecký hliník alebo odolné sklo z oboch strán smartfónu sme si už zvykli. Čo však keramika? Xiaomi si ju oťukalo pri staršej vlajkovej lodi Mi 5 a Mi MIX ide už na ostro, pretože tá tvorí značnú časť konštrukcie vrátane bočných hardvérových tlačidiel. Tento typ materiálu vyniká hlavne v dobrej tvrdosti, čo sa potom odrazí na menšej šanci vzniku nežiadaných škrabancov alebo iných fyzických poškodení. Čínsky výrobca tvrdí, že je až na ôsmej úrovni Mohsovej škály tvrdosti. Verzia so 6 GB operačnou pamäťou RAM dokonca obsahuje ešte aj 18-karátové zlato. Nájdeme ho okolo hlavného fotoaparátu a biometrického snímača hneď pod ním. Prémiová konštrukcia neobsahuje žiadnu gumu, plast ani lepidlo. Za prvotriednym priemyselným dizajnom stojí známe meno Philippe Starck.

Nemá takmer žiadne rámiky

V okolí obrovského LCD displeja s uhlopriečkou až 6,4-palca a Full HD rozlíšením nenájdete bežne veľké rámiky. Vľavo, hore a vpravo od panelu sa totiž nenachádza takmer žiadny, iba malé plochy, ktoré tam musia byť z pomerne jednoduchého ergonomického dôvodu. Tie slúžia na pohodlné a najmä pevné uchopenie zariadenia do dlane. Nie, nejde o prvý kúsok s displejom bez bežných rámikov. Celkom podobný nápad ešte dávnejšie dostala aj spoločnosť Sharp, no neprišiel žiadny markantný úspech. Xiaomi môže pri predaji Mi MIX využiť svoju raketovo rastúcu popularitu a potom to nepochybne uvidia na číslach. Ľudia sa síce nových vecí boja, tu ale s najväčšou pravdepodobnosťou nastane výnimka, pretože na prevedenie akým disponuje Android novinka z Číny nastal ideálny čas. Všetko sa točí iba okolo správneho načasovania. Microsoft predstavil tablet pred dekádami, ale neúspešne. Takmer nikoho nezaujímal. Ale keď Steve Jobs ukázal prvý iPad, tak sa všetci išli doslova zblázniť.

5 vecí, v ktorých futuristický smartfón Xiaomi Mi MIX vyniká oproti Galaxy S7 a iPhone 7
Zdroj: en.miui.com

Telefonát prebieha bez tradičného slúchadla

Rozdiel medzi evolúciou a revolúciou spočíva vo veľkosti uskutočnenej zmeny. Ak niečo iba mierne vylepšíte, môžeme hovoriť o evolúcii. Ak však nahradíte tradičné slúchadlo, ktoré bolo používané od vzniku prvého mobilného telefónu, za úplne niečo nové, hovoríme o revolúcii. Zmodernizujete fungovanie a zároveň zachováte podstatu. A presne to isté nastalo v smartfóne Xiaomi Mi MIX, kde slúchadlo nahradila špeciálna akustická technológia, ktorá svojou funkcionalitou zabezpečí, že druhého účastníka telefónneho hovoru počujeme ako za bežných okolností. Stačí iba priložiť konštrukciu zariadenia k uchu. Výrobca musel výmenu za takzvaný piezoelektrický reproduktor uskutočniť kvôli eliminácii vrchného rámiku nad displejom. Práca na projekte podľa dostupných informácií začala v roku 2014 a zhruba po dvoch rokoch uzrel svetlo sveta fungujúci produkt v schopne vyzerajúcej beta verzii.

Za displejom má integrovaný senzor

Odstránenie plochy, ktorá pri drvivej väčšine smartfónov obsahuje selfie foťák či proximity senzor znamenalo nutnosť premiestniť niektoré časti výbavy na iné miesto. Fyzicky menší fotoaparát preto presunuli do pravého dolného rohu a modernejšiu verziu spomínaného senzora umiestnili priamo pod ochranné sklo a displej. Prostredníctvom ultrazvuku tak vie, kedy máme zariadenie pri uchu, vďaka čomu zároveň vie, že je potrebné dočasne zhasnúť osvietenie zobrazovacieho panelu. 

Najlepší pomer telo-displej na trhu

Čoraz viac výrobcom smartfónov záleží na pomere medzi plochou displeja a plochou konštrukcie, ktoré vidíme pri pohľade spredu. Dôvod je aj v tomto prípade celkom jednoduchý - zákazníci chcú moderne vyzerajúce mobilné telefóny bez nechutne veľkých rámikov, ktoré pomaličky ale isto vychádzajú z módy. Xiaomi to veľmi dobre vie, a preto prišlo s modelom, kde pomer telo-displej nemá žiadnu poriadnu konkurenciu. Mi MIX sa totiž môže pochváliť číslom 91,3 percenta. Áno, čítate správne, rovných 91,3 % prednej plochy zaberá 6,4-palcový LCD panel. Výhodou je tiež, že tak obrovská uhlopriečka nespôsobila mohutný nárast rozmerov futuristického tela novinky poháňanej operačným systémom Android, takže zariadenie môže aj napriek veľkému počtu palcov relatívne dobre sadnúť do priemerne veľkých rúk. 

Anketa:
Páči sa ti nový Xiaomi Mi MIX?
Áno
Nie
Áno
95 %
1392 Hlasov
Nie
5 %
77 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia