Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2016, 19:34
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Smartfón alebo kompaktný foťák? Kodak prichádza na scénu s jedinečným modelom Ektra v retro dizajne

TECH
Uložiť Uložené

Niečo pre nadšencov do fotografovania.

Nie je asi žiadnym prekvapením, že viacerí ostrieľaní výrobcovia fotoaparátov a vecí okolo nich skúšajú šťastie s mobilnými telefónmi. Práve smartfóny stoja za klesajúcim záujmom o kompakty, pretože ich používatelia nemusia so sebou nosiť dve ale iba jedno univerzálne zariadenie. Platí to, samozrejme, v prípade, že dotyčný vlastní lepší high-end model, kde sa nachádza kvalitný hardvér. Pri dobrom výbere vie totiž vyhotoviť naozaj špičkové zábery, a za ten by sme mohli určite označiť aj ešte čerstvý kúsok Kodak Ektra.

Tento netradičný Android smartfón kombinuje funkcionalitu moderného mobilného telefónu, slušného kompaktného foťáku a stále dobrý foto senzor IMX230 od spoločnosti Sony, ktorý sa objavil aj v smartfóne Sony Xperia Z3+ z roku 2015. Technické špecifikácie tvorí clona f/2.0, až 6-osá optická stabilizácia obrazu, PDAF alebo 21 megapixelov, pričom zvláda zachytiť 4K videá. Predný zase disponuje 13 megapixelovým rozlíšením a clonou f/2.2.

Ektra po vizuálnej stránke pripomína staré fotoaparáty so značkou Kodak. Konštrukcia pozostáva z kovových prvkov a kože, z ktorej je aj originálne retro puzdro. Hlavný foťák na zadnej strane vyzerá po prvom pohľade naozaj obrovský, no v skutočnosti má jeho objektív bežné rozmery. Takisto môže niekoho zmiasť prítomnosť optického zoomu, pretože ten výbava neponúka. Na pohodlné fotenie slúžia hardvérové tlačidlá a medzi predinštalovanými aplikáciami nechýba ani špeciálny softvér na úpravu fotografií priamo od výrobcu.

Smartfón alebo kompaktný foťák? Kodak prichádza na scénu s jedinečným modelom Ektra v retro dizajne
Zdroj: arstechnica.com

Kodak Ektra v útrobách nesie bežnú mid-range výbavu. Výkon tu zabezpečuje 10-jadrový ázijský čipset Helio X20, tomu asistuje 3 GB operačná pamäť RAM a na ukladanie slúži 32 GB interné úložisko vrátane slotu na vloženie microSD karty. Displej má 5-palcovú uhlopriečku či Full HD rozlíšenie, 3 000 mAh batériu je možné nabíjať nadštandardnou rýchlosťou prostredníctvom prítomnej technológie "Pump Express" a operačný systém Android vo verzii 6.0 Marshmallow ponúka takmer čisté používateľské prostredie. 

Predaj novinky odštartuje už tento december. V Európe by sa cenovka mala pohybovať okolo sumy 500 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia