Trojvrstvový dezert zo základných surovín, ktorý sa v rúre vyskladá sám.
Cukrári, foodblogeri a milovníci sladkých pokušení vo všetkých kútoch sveta, kde nákup základných potravín a pečenie nie je problémom, sa momentálne nechali poblázniť trojvrstvovými koláčikmi nazývanými „magic cakes“. Tie by vám podľa ich slov mali vyčarovať blažený úsmev na tvári a ešte k tomu bez nejakej väčšej námahy. Základom tohto 3v1 koláča pôsobiaceho obráteným dojmom sú totiž primárne suroviny ako maslo, mlieko, múka, cukor a vajíčka, ktoré postačí spojiť dokopy a vložiť do rúry, kde sa vraj udejú zázraky. Pri relatívne nízkej teplote pečenia sa hmota vo forme rozdelí do troch úrovní a zatiaľ čo spodná zhustne, stredná sa rozvarí na puding a vrchná pozostávajúca z vyšľahaných bielkov sa zmení na nadýchanú piškótu. Podľa zloženia už sami viete, že v prípade magic cakes sa o žiadnu fitness dobrotu nejedná, no pre návštevu snáď postačí, a tak sa poďme pozrieť na postup ich prípravy.
Skôr než začnete, odporúča sa pozrieť na tieto pravidlá:
- Pri každom recepte sa uvádza veľkosť formy, ktorú je potrebné dodržať. Ak je vaša forma primalá, bielka vraj nebudú spolupracovať tak, ako by mali a vrchná vrstva bude pritenká. Ak je vaša forma príliš veľká, výsledkom bude zas stenšenie každej jednej vrstvy, ktoré od seba nebude možné odlíšiť.
- Koláč možno po dopečení vybrať z formy vystlanej papierom alebo vytretej maslom najskôr po dvoch hodinách, toľko vraj potrebuje na to, aby sa ustálil.
- Ak je koláč po vybratí z rúry trasľavý a navrchu zlatistý, trafili ste klinec po hlavičke.
- A najotravnejšie pravidlo na záver, koláčik si pred konzumáciou potrebuje oddýchnuť v chladničke. Netrpezlivým sa odporúča niekoľko hodín, trpezlivým celá noc.
Ak vás tento momentálny ošiaľ vo svete pečenia zaujal, tak na vanilkovú verziu magic cake budete potrebovať:
- 4 vajíčka oddýchnuté pri izbovej teplote,
- 150 g kryštálového cukru,
- 1 lyžičku alebo 3 kvapky vanilkového extraktu,
- 125 g masla,
- 115 g hladkej múky a
- 500 ml vlažného mlieka.
Pri takomto pomere ingrediencií je potrebná forma s rozmermi 20x20 centimetrov.
Rúru si predhrejte na 160°C, rozpustite maslo a oddeľte žĺtky od bielkov. V miske si vyšľahajte žĺtky s cukrom (približne 1 minútu), pridajte rozpustené maslo a dobre premiešajte. Do tekutej hmoty pridajte preosiatu múku, premiešajte a napokon mlieko a vanilkový extrakt a ešte raz kvalitne zamiešajte. Bielka si vyšľahajte na sneh mixérom alebo metličkou a obe hmoty (tekutú a snehovú) spojte starým známym miešaním a vylejte do formy, pričom prípadné hrudky nie sú prekážkou. Pečte 40 až 50 minút pokým vrch nie je zlatistý, po dvoch hodinách chladnutia vyberte z formy a nechajte v chladničke zatuhnúť. Toľko k vanilkovej verzii a milovníci čokolády si nájdu recept napríklad tu alebo tu a tí, ktorí majú radi ovocie zas tu. Magic cakes sú chuťovo neobmedzené a bez najmenších problémov natrafíte aj na vysoko hodnotené recepty týchto koláčikov v karamelovom, kávovom, tekvicovom, citrónovom, čerešňovom, orieškovom a inom chutnom prevedení.