Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. septembra 2016, 19:46
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Praha vs. Bratislava: 10 dôvodov, prečo je život v českom hlavnom meste lepší ako na Slovensku

REFRESHER BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Každému, samozrejme, vyhovuje niečo iné, no my sme sa rozhodli dať dokopy zopár dôvodov, prečo považujeme život v Prahe za o niečo príjemnejší.

Určite si ešte spomínate na články, v ktorých sme zhrnuli 10 základných dôvodov, prečo sú naše dve najväčšie slovenské mestá super miestom pre život. Bratislava aj Košice sa tak v konečnom dôsledku zdajú ako skutočne sympatické, avšak dnes sme sa rozhodli pri porovnávaní zájsť o niečo ďalej, konkrétne k našim západným susedom, s ktorými zdieľame spoločnú históriu. Po rozdelení Československa sa hlavné mestá vtedy už dvoch štátov vyvíjali nezávisle od seba a aj keď sa niektoré z dnes spomenutých bodov ovplyvniť nedajú, zhrnieme aj pár tých, ktoré majú za následok podstatne príjemnejšie bývanie a život v Prahe. Pre patriotov tak asi nebude článok napríjemnejším čítaním, no aj napriek tomu sme dali dokopy 10 neprehliadnuteľných bodov, s ktorými sa pravdepodobne nedá nesúhlasiť. Poďme teda na to. 

Multikultúra

Každý veľmi dobre vie, že keď sa práve nachádzaš v Bratislave a zároveň máš na občianskom preukaze iné miesto narodenia, automaticky si CPčkar, ktorý prišiel do hlavného mesta kradnúť prácu, zaberať miesto na školách a degradovať kvalitu života domácim. A ešte píliť uši Bratislavčanom svojím ľubozvučným prízvukom. Práve Praha je mesto, kde týchto "domácich" nájdeš len veľmi ťažko a je prakticky nemožné ich od ostatných rozoznať, čo má však za následok aj neporovnateľne lepšie fungujúci turizmus. Pochopiteľne sa počet návštevníkov odvíja od samotných atrakcií a pamiatok mesta. Avšak ak sa pýtaš, kde ťa privítajú vrúcnejšie, odpoveď je jednoznačná. Pri tomto bode považujeme za dôležité spomenúť aj to, ako sa obyvatelia stovežatej správajú k ľuďom iných rás - bez rozdielov. Či už na úradoch alebo aj pri obyčajnej ceste verejnou dopravou. 

Praha vs. Bratislava: 10 dôvodov, prečo je život v českom hlavnom meste lepší ako na Slovensku
Zdroj: František Vlček

Doprava

Áno, mnohí si povedia, že je to neporovateľné už len z dôvodu, že si Praha dokázala vybudovať pomerne rozsiahlu sieť metra, ktorá sa zároveň bude naďalej rozširovať, čo súvisí najmä s historickými skutočnosťami aj rozlohou či počtom obyvateľov. Aj napriek tomu, pri pohľade na verejnú dopravu nad zemou sa občas Slovákom v hlavnom meste musí zastavovať rozum. Spomeňme si len na nedávne zmeny, kedy mali obyvatelia Bratislavy problém zistiť, aký lístok vôbec potrebujú. Mesto je rozdelené na zóny, pri ktorých nemá návštevník absolútne žiadnu šancu zistiť, či ho aj napriek zakúpenému cestovnému nečaká pokuta. Pri tých sa tiež na chvíľku pozastavíme. Zatiaľ čo v Prahe vybavíš revízora za 800 kačiek a bez pripomienok, v Bratislave ti pokojne pokazia celý deň a ako bonus zaplatíš 50 až 70 eur. No a ďalšou zaujímavosťou a veľkou záhadou bratislavského dopravného podniku je aj nedávny objav Lenky, ktorá sa po zakúpení lístka v automate dozvedela, že ten už nemá vydať a po svoje peniaze si musí ísť vystáť rad na pobočku.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

A čo taxíky? Nuž, s príchodom aplikácií ako Uber, Liftago či Hopin sa tieto služby vo všetkých väčšich mestách skoro zjednotili, avšak vo všeobecnosti platí, že ak nasadneš k vodičovi klasickej taxislužby na stanici, letisku či v centre, očakávaj, že si pekne priplatíš a radšej sa vopred opýtaj, čo to bude stáť. 

Praha vs. Bratislava: 10 dôvodov, prečo je život v českom hlavnom meste lepší ako na Slovensku

Výhľady

Pre turistov, zamilované páry aj skupinky mladých nájdeme ideálne miesta síce aj v Bratislave, no tie pražské oplývajú úplne inou atmosférou, čo ti dokážu už len fotky v Googli. Známy Vyšehrad, Petřín, Pražský hrad, Kyvadlo či Strahov (pokiaľ sa nebojíš navštíviť štadión) sú ideálnymi miestami v Stovežatej, pokiaľ chceš zažiť, aké je to stáť nad celým mestom.  Všetky spomenuté miesta tiež môžeme označiť za nevyhnutné turistické atrakcie, kam sa veľmi pohodlne dostaneš aj verejnou dopravou, a tak sú zároveň veľmi prístupné. Vždy sa teda môžeš rozhodnúť, či chceš skôr súkromie (Vyšehrad) alebo sa s priateľmi vyberiete niekam, kde to žije (Kyvadlo). Atmosféra týchto miest sa zákonite s rôznymi ročnými obdobiami mení, a tak si môžeš vyberať doslova podľa nálady. 

Praha vs. Bratislava: 10 dôvodov, prečo je život v českom hlavnom meste lepší ako na Slovensku
Zdroj: Peter Čech

Mentalita

Tú sme už mierne načrtli v prvom bode, avšak čo považujeme za dôležité spomenúť je samotné životné tempo pracujúcich obyvateľov. Zatiaľ čo sa priemerný Bratislavčan neustále za nečím ponáhľa a nemá problém si to priznať, v Prahe si zas nemajú problém priznať, že sa im jednoducho nechce, nie je sa za čím nahánať a k práci sa treba postaviť tak, aby sa zmestili aj ostatní. Bežný pracovný týždeň sa pre väčšinu obyvateľov Prahy končí už vo štvrtok, a tak je pravidlom, že si na piatok stretko nedohadujete. Aj keď, pochopiteľne, záleží od pracovnej pozície. Česi sú tiež známi svojou ľahostajnosťou v mnohých ohľadoch, čo sa prejavuje aj na ich štýle obliekania či konaní aj komunikácii. V Bratislave a aj na zvyšku Slovenska sa skôr stretneš s neochotou, porovnávaním a zaujatosťou, aj keď tieto skutočnosti pochopiteľne súvisia aj s politickou situáciou štátu, ktorá sa často prenáša na frustráciu obyvateľstva.

Praha vs. Bratislava: 10 dôvodov, prečo je život v českom hlavnom meste lepší ako na Slovensku
Zdroj: Jiří Kopáč

Nočný život

Zatiaľ čo by sme dokázali navševované kluby v slovenskom hlavnom meste zrátať na oboch rukách, v Prahe je to priam nemožné. Aj keď sa väčšina podnikov v centre zatvára o 23:00, nočný život sa o tomto čase len začína. Ulice sú spravidla plné tak ako počas dňa a každý si dokáže nájsť podnik podľa svojich predstáv. Či už sú to pivárne, vinárne, krčmy, bary alebo diskotéky, kde sa hrávajú rôzne hudobné žánre, na svoje si príde naozaj každý a s výnimkou nedele sa dokážete plnohodnotne a do skorých ranných hodín zabaviť každý deň. Veľmi zaujímavo by dopadlo aj cenové porovnanie v kluboch hlavných miest, keďže moja osobná skúsenosť je taká, že za rovnaký účet zaplatím v Bratislave o pár drobných viac a ako bonus sa na mňa barman, ktorý nedostane žiadne sprepitné, pozerá ako na vraha. V oboch mestách to, samozrejme, žije aj mimo podnikov, v Prahe sa ti však nestane, že ťa pri degustácii na lavičkách alebo obľúbených "spotoch" pre mladých bude konfrontovať polícia. Teda pokiaľ na seba zbytočne neupozorňuješ. 

Praha vs. Bratislava: 10 dôvodov, prečo je život v českom hlavnom meste lepší ako na Slovensku
Zdroj: Expats.cz

Ceny

Niektoré ceny sme už načrtli v bodoch vyššie, vo všeobecnosti však platí, že život obyvateľa Prahy je menej nákladný ako ten v Bratislave. Ceny služieb, potravín aj produktov bežnej spotreby samozrejme súvisia aj s výškou DPH a odlišnou menou, no aj napriek tomu je pomer zárobok/výdaje pozitívnejší práve v Česku, čo dokazujú aj štatistiky zo stránky Numbeo, ktorá zhromažďuje informácie o cenách z viac ako 6000 miest po celom svete. Samostatnou kategóriou sú aj reštaurácie. Každý správny Čech má vo svojej náture, že priemerné obedové menu má stáť maximálne 75 korún a porcia má byť taká, aby ju nevládal dojesť, čomu sa postupne prispôsobili aj samotné prevádzky. Samozrejme, pokiaľ vyhľadávate niečo kvalitenjšie, je potrebné si priplatiť, no samotní majitelia bežných reštaurácií si nemôžu dovoliť cenou hýbať.

Odporúčané
REDROOM LABEL spustil prvé techno turné na Slovensku a v Česku. Nadupaný RAVE očakávaj v týchto mestách REDROOM LABEL spustil prvé techno turné na Slovensku a v Česku. Nadupaný RAVE očakávaj v týchto mestách 12. apríla 2024, 14:00

Čo sa týka nehnuteľností, pokiaľ by ste mali záujem o kúpu vlastnej, v Bratislave by pravdepodobne bola o niečo lacnejšia kvôli cene pozemkov, no ceny prenájmov už opäť hovoria v prospech českého hlavného mesta. Vďaka webu Numbeo máme možnosť spraviť si aj konkrétne kompletné porovnanie, ktoré si môžete pozrieť tu

Praha vs. Bratislava: 10 dôvodov, prečo je život v českom hlavnom meste lepší ako na Slovensku
Zdroj: SATPO

Kultúra 

Nasledujúci bod zahŕňa všetko to, čo samotné mesto ponúka svojim obyvateľom v rámci kultúrneho vyžita od tých tradičných, ako napríklad múzeá či pamiatky, ktoré sú stálou záležitosťou cez výstavy, expozície, festivaly, markety či prednášky až po hudobné koncerty. Praha je mesto atraktívne nielen pre návštevníkov vďaka svojej histórii, ale aj pre organizátorov najširšej škály eventov všetkého druhu v neporovnateľnom počte oproti Bratislave. Či už je týždeň alebo víkend, deň alebo večer, vždy je k dispozícii na výber niekoľko rôznych podujatí a miest, ktoré sa práve oplatí v Stovežatej navštíviť. Len pre približné porovnanie, podľa českého portálu citybee.cz, ktorý vyhľadáva aktuálne akcie je na budúci víkend v Prahe naplánovaných 283 rôznych udalostí, slovenský ekvivalent kamdomesta.sk našiel v Bratislave 7 rôznych udalostí.

Praha vs. Bratislava: 10 dôvodov, prečo je život v českom hlavnom meste lepší ako na Slovensku
Zdroj: Ľuboš Pilc

Pracovné príležitosti

Žiaľ, v Bratislave obsadili všetky pracovné pozície tí, ktorí z Bratislavy nepochádzajú, a tak to pochopiteľne nie je chyba domácich. Odhliadnuc od tejto skutočnosti a s prihliadnutím na fakt, že hlavné mesto Slovenska je aj o niečo menšie, stále platí, že Praha mala podľa štatistík Eurostatu v roku 2015 najnižšiu celkovú nezamestnanosť v Európskej únii. Asi to nebude spôsobené tým, že sú ľudia pár stovák kilometrov na západ značne pracovitejší, skôr prístupom zamestnávateľov, ktorí dokázali pochopiť, že čerstvý absolvent s 10 ročnou praxou neexistuje. Ďalšou vecou je dopyt po širokom spektre pracovných pozícií, a tak sa uplatnia aj tí užšie, prípadne vôbec nešpecializovaní. Populárne sú tiež agentúry, ktoré ti vedia dohodiť prácu "na deň" prakticky každý deň.

Praha vs. Bratislava: 10 dôvodov, prečo je život v českom hlavnom meste lepší ako na Slovensku
Zdroj: Ľuboš Pilc

Nádherná príroda v rámci mesta

Snáď každý obyvateľ väčšieho mesta má z času na čas potrebu prejsť sa po niečom, čo aspoň pripomína les a aspoň trochu pocítiť kontakt s prírodou. Práve Praha je aj napriek svojej rozlohe a zastavanosti mestom, ktoré sa nikdy nezväčšovalo na úkor zelených plôch. Pred voľbami na primátorov mestských častí je práve čistota ulíc a starostlivosť či zachovanie parkov, sadov, záhrad a lesov medzi prvými bodmi, ktoré kandidáti voličom sľubjú, čo hovorí snáď za všetko. Aj keď opäť musíme prihliadať na rozlohu mesta, máme tu zoznam zelených miest Bratislavy a zoznam zelených miest Prahy. Odpoveď na to, ktorých je teda neporovnateľne viac, je snáď vidieľná aj bez počítania, nehovoriac o tom, ako tieto miesta na návštevníkov pôsobia. 

Praha vs. Bratislava: 10 dôvodov, prečo je život v českom hlavnom meste lepší ako na Slovensku
Zdroj: Kuskani

 Drogy

Posledný bod by ste mali brať ako odľahčenie pred tým, ako sa vrhnete na búrlivú diskusiu. Všetci vieme, že Česká republika je v tomto smere podstatne liberálnejšia, čo dokazujú aj samotné zákony. Hovoríme práve o dekriminalizovanej marihuane, čo je určite hlavne pre mladých veľkým lákadlom. Samozrejme, nebudeme polemizovať o tom, či je diablov šalát škodlivý a aký vplyv má na človeka, v každom prípade platí, že sa v Prahe nemusíš báť, že by sa ti niekto za malý joint pokúsil zničiť budúcnosť. Opäť sme sa však dostali k samotnému zmýšľaniu českého národa, ktorý si z ničoho nerobí ťažkú hlavu.

Praha vs. Bratislava: 10 dôvodov, prečo je život v českom hlavnom meste lepší ako na Slovensku
Zdroj: Petr Hloušek

Aj napriek všetkým vyššie spomenutým bodom nepopierame, že Bratislava má svojim obyvateľom čo ponúknuť. Milí a srdeční ľudia sa nájdu na každom rohu a ani naše hlavné mesto nie je výnimkou. Aj keď si možno poviete, že hejtovať Bratislavu je jednoduché, opak je pravdou. Vybrali sme len tie naozaj najzákladnejšie body, ktoré vo všeobecnosti na ľudí vplývajú, no pocit domova je ten najdôležitejší a do vysokej miery neovplyvniteľný faktor. Ďakujem za pozornosť, dovidenia!

Domov
Zdieľať
Diskusia