Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. augusta 2016, 17:45
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Najlepším mestom na život je Melbourne, zlepšila sa aj Bratislava

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Tohtoročný prieskum prináša množstvo prekvapení.

Ak by si chcel bývať v meste, ktoré bolo vyhodnotené ako najvhodnejšie pre život, musel by si sa presťahovať na opačnú stranu zemegule, ak sa však uspokojíš aj s druhým miestom, ďaleko cestovať vôbec nie je nutné. Strieborná pozícia totiž patrí Viedni, ktorá je od Bratislavy len na skok, to ale už predbiehame. Všetko to vyplýva z tohtoročnej správy Economist Intelligence Unit (EIU). Mimochodom, výrazne si polepšila aj Bratislava - oproti minulému roku získalo naše hlavné mesto až o 3 %. Percentá sa získavali v množstve kategórií - napríklad čistota, zdravotná starostlivosť, stabilita, životné prostredie, dostupnosť verejných služieb, hromadná doprava, ale zavážilo aj ohrozenie terorizmom.

10. miesto Hamburg

Najlepším mestom na život je Melbourne, zlepšila sa aj Bratislava
Zdroj: exepedia.com

Hamburg je po Berlíne druhým najväčším mestom Nemecka. Nachádza sa na severe, nedaľeko od pobrežia, a často býva označované aj ako "Benátky severu". Býva tu niečo pod 2 milióny ľudí, ročne ho však navštívi štyrikrát toľko turistov. V Hamburgu je nespočetné množstvo atrakcií - okrem známeho prístavu sa tu ročne konajú stovky festivalov. Návštevníci môžu navštíviť aj nedaľeké medené doly, alebo miesto, kde sa vyrábajú lietadlá Airbus.


9. miesto | Helsinki

Najlepším mestom na život je Melbourne, zlepšila sa aj Bratislava
Zdroj: aegeanair.com

Hlavné mesto Fínska leží na Fínskom polostrove a veľkosťou aj počtom obyvateľom ich môžeme prirovnať k Bratislave. Helsinki sú však v obklopení stoviek štvorcových kilometrov národných parkov a troch veľkých miest (Espoo, Vantaa, Kauniainen), s ktorými tvoria prepojené súmestie s viac ako 1,2 milióna obyvateľmi. Helsinki sú nesmierne čisté a ekologické mesto a okrem metra patria do ich dopravnej sféry napríklad aj prievozy. Mimochodom, do budúcnosti sa uvažuje o výstavbe podvodného tunela medzi Helsinkami a estónskym Tallinom, čo je asi 82 kilometrov.


8. miesto | Auckland

Najlepším mestom na život je Melbourne, zlepšila sa aj Bratislava
Zdroj: sqlsaturday.com

Aj keď Auckland nie je hlavným mestom Nového Zélandu (tým je Wellington), žije tu najviac ľudí - 1,6 milióna, teda asi tretina všetkých Novozélandčanov. Leží na severnom ostrove a je považované za pracovný raj. Kvalita zamestnaní a ponúkaného vzdelania je totiž na špičkovej úrovni, odreagovanie zasa ponúkajú najfotogenickejšie pláže na svete. Existuje však aj háčik - odradiť totiž môžu astronomické ceny za bývanie.


7. miesto | Perth

Najlepším mestom na život je Melbourne, zlepšila sa aj Bratislava
Zdroj: ppr.com.au

Perth sa na mape nachádza u protinožcov, v štáte Západná Austrália. Z celej provincie tu žije 80 % ľudí, približne 1,8 milióna obyvateľov. Mesto obsahuje všetko, čo by človek očakával: fungujúcu dopravu, možnosť zábavy je zaručená, dostatok práce...no, tam to končí. Organizátor projektu piate miesto podložil argumentom, že mesto sa stále posúva ďalej. Vznikajú desiatky parkov, voda je neustále čistená, úradné veci sú rýchlo riešené a Perth pôsobí ústretovým, pokojným a uhladeným dojmom, navyše s minimálnou kriminalitou. Na záver ešte dodáme, že celé mesto je popretkávané stovkami rôznych pamätníkov, ktoré pripomínajú závislosť od Veľkej Británie.


6. miesto | Adelaide

Najlepším mestom na život je Melbourne, zlepšila sa aj Bratislava
Zdroj: adelaide.edu

Na druhom najjužnejšom svetadieli ostaneme, tentokrát sa však presunieme do štátu Južná Austrália. Tam leží jedno z najelegantnejších miest na svete - Adelaide. Ak by ste nad neho vzlietli, pripomínal by Manhattan. V roku 1836 bolo naplánované mriežkové rozdelenie, ktoré rozbíjajú len rozľahlé parky a verejné námestia. S tými parkami to mesto myslí vážne - celé centrum Adelaide leží v oklopení parku s rozlohou asi 11 kilometrov štvorcových. Žije tu 1,3 milióna ľudí. 


5. miesto | Calgary

Najlepším mestom na život je Melbourne, zlepšila sa aj Bratislava
Zdroj: cal.ca

Štvrté najväčšie mesto Kanady leží v provincii Alberta a má skoro milión obyvateľov. Calgary sa tiež prezýva "mesto bielych golierov" (čím sa myslia úradníci, businessmani...) a ide o jedno z najväčších finančných centier na svete. Zároveň je však bránou do Skalnatých vrchov, ktoré ponúkajú nekonečné možnosti na rekreáciu. Ocenené však bolo predovšetkým za otvorenosť k prisťahovalcom. V meste totiž multikulturalita udiera do očí a vďaka nim sa počet obyvateľov za 20 rokov zdvojnásobil. 


4. miesto | Toronto

Najlepším mestom na život je Melbourne, zlepšila sa aj Bratislava
Zdroj: viator.com

Rovnako ako Calgary, aj Toronto (provincia Ontario) je viac než otvorené prisťahovalcom. Rozdiel je však v tom, že kým v Calgary žijú rozptýlení po celom meste, tu je vytvorených niekoľko enkláv - existuje napríklad čínska štvrť, veľké sú aj grécka štvrť alebo dokonca aj česká, ktorú prezývajú Masaryktown. Mesto žije umením - pravidelne si do zoznamu pripíše ďalšie nové divadlo alebo múzeum.


3. miesto | Vancouver

Najlepším mestom na život je Melbourne, zlepšila sa aj Bratislava
Zdroj: cal.ca

Z Kanady sa nehýbeme, tentokrát zablúdime do časti Britská Kolumbia. V tej leží tretie najväčšie kanadské mesto s 2,2 miliónmi obyvateľmi. V roku 2010 sa tu konali Zimné olympijské hry, z ktorých zostalo napríklad lyžiarske stredisko, to sa nachádza len pár kilometrov za mestom a pre domácich je úplne zadarmo. Takmer 30 % celého obyvateľstva tvoria Číňania. Vancouver je tiež známy ako "Hollywood severu" - filmová história dosahuje takmer 100 rokov.


2. miesto | Viedeň

Najlepším mestom na život je Melbourne, zlepšila sa aj Bratislava
Zdroj: lionline.com

Hlavné mesto Rakúska leží pomerne excentricky - nedaľeko severovýchodnej hranice. Ak sa budeš veľmi ponáhľať, z Bratislavy si tam za 40 minút. Okrem nádherného mesta, v ktorom vyniká najmä očarujúce centrum, sa vo Viedni nachádza množstvo doplnkových "maličkostí". Aj tu si napríklad môžeš požičať bicykel z požičovne a vrátiť ho na inej. Viedeň má tretiu najväčšiu električkovú sieť na svete. Žili tu umelci ako Strauss, Beethoven alebo Mozart, populárna je aj pre medzinárodné rokovania a špecifickú pozornosť si zaslúžia múzeá, v ktorých sa dá zablúdiť na hodiny. Viedeň stratila oproti víťaznému Melbourne len desatinu percenta.


1. miesto | Melbourne

Najlepším mestom na život je Melbourne, zlepšila sa aj Bratislava
Zdroj: emirates.com

V metropole austrálskeho juhu žije takmer 5 miliónov ľudí. Už po príchode do mesta udiera do očí množstvo rozdielov oproti našim končinám - väčšina ľudí jazdí do práce na bicykli, neporiadok by si našiel len veľmi ťažko a zelené plochy tvoria až 19 % povrchu. Austrálska metropola získala titul najlepšieho mesta na život už šiestykrát po sebe. Melbournský primátor Robert Doyle vyhlásil, že ocenenie považuje za fantastické vyznamenanie a v žiadnom prípade ho nepovažuje za samozrejmosť. "Sústavne plánujeme a realizujeme opatrenia, ktoré budú naďalej zlepšovať kvalitu nášho života." V tom sa mu očividne darí, Doyle sedí v primátorskom kresle od roku 2008 a minulé voľby vyhral so 74 % podporou, čím súperom nedal ani šancu.


Na absolútnom chvoste visia Damask a Tripolis, hlavné mestá Sýrie a Líbye. V poslednej desiatke tiež nechýba množstvo afrických krajín, Dháka alebo dokonca aj Kyjev. Práve ten si oproti minulému roku pohoršil až o 25.1 % a po Damasku ide o druhý najväčší prepad. Dobré správy však prináša Bratislava, ktorá si tento rok pripísala na konto ďalšie 3 percentá a prehupla sa na 47. miesto zo 140. Organizácia EIU ďalej konštatuje, že najlepšie podmienky sú na život v mestách bohatých krajín, no s malou hustotou obyvateľstva - všetko je tam rýchlo dostupné, mestá sa rýchlo posúvajú vpred a vyzdvihnutý bol aj nízky level kriminality.

Domov
Zdieľať
Diskusia