Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2016, 15:57
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Z domu urobil nočný klub a na dennú stravu mal iba 1 dolár. Elon Musk a zaujímavosti z jeho života

TECH ELON MUSK TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Niečo, čo si o vizionárovi a šéfovi Tesla Motors aj SpaceX možno ešte nepočul.

Elon prišiel na svet v Južnej Afrike pred viac ako štyrmi dekádami. Jeho matka bola v tej dobe modelkou a otec zase elektromechanický inžinier, no ani jeden z nich vtedy netušil, že sa z ich syna raz stane jedna z najznámejších a najdôležitejších osôb 21. storočia. Keď mal 9 rokov, rodičia prešli rozvodom a od tej doby trávil prevažnú väčšinu svojho času s otcom, ktorý mu otvoril brány do sveta technológií. Neskôr prišiel do styku s osobným počítačom a pomaličky začal spoznávať čaro programovania. To ho však počas následujúcich rokov pochytilo až tak, že vytvoril hru Blastar (webovú verziu nájdeš tu) a v 12 rokoch predal jej zdrojový kód magazínu PC and Office Technology za približne 500 amerických dolárov. Počas detstva sa niekoľkokrát stal terčom šikany a raz dokonca stratil vedomie. Po páde zo schodov a následnej nakladačke od skupinky miestnych chlapcov skončil hospitalizovaný v nemocnici. Vzdelanie získal vďaka súkromným školám a pred dovŕšením dospelosti odišiel do Kanady, kde vďaka matke nadobudol kanadské občianstvo. Nasledovalo štúdium na vysokých školách a vo veku 24 rokov aj ďalšia zmena lokality. Elon Musk odišiel do slnečnej Kalifornie, aby získal doktorát z aplikovanej fyziky na Stanfordskej univerzite. Dlho ale nevydržal, po dvoch dňoch totiž skončil a odvtedy sa začal venovať biznisu v troch významných oblastiach - internet, obnoviteľné zdroje energie a vesmír. A aj keď je už dnes veľké meno, začiatky nemal vôbec jednoduché, a to isté sa týka osobného života, ktorý má naozaj pestrý. Čo všetko tento vynálezca a tvorca populárnych značiek teda prežil? Nižšie si zhrnieme tie najlepšie zaujímavosti.

Milióny mal ešte pred službou PayPal

Veľa ľudí žije v tom presvedčení, že Elon zbohatol až po predaji známeho internetového platobného systému PayPal, ktorý založil a vybudoval. Milionárom sa však stal výrazne skôr. Vďaka predaju softvérovej spoločnosti Zip2 získal približne 22 miliónov dolárov, pričom celková hodnota obchodu dosahovala sumu cez 300 miliónov v hotovosti a 34 miliónov v akciách. O bývalý startup prejavil záujem gigant Compaq a ten potom aj skončil pod jeho krídlami. Zip2 naštartoval so svojím mladším bratom Kimbalom ešte v roku 1995. Na rozbeh využili otcove peniaze, čo bolo dokopy okolo 28-tisíc dolárov. Spoločnosť bola spočiatku zameraná na vývoj softvéru, ktorý fungoval ako akýsi online sprievodca mestom. Používatelia v ňom mohli vyhľadať prostredníctvom virtuálnej mapy lokality rôznych prevádzok, ktoré verejnosti ponúkali buď služby alebo rovno fyzické produkty.

Prenajatý dom premenil na nočný klub

Prečo? Potreboval peniaze na nájom. Ešte pred predčasne ukončeným doktorátom študoval na Pensylvánskej univerzite, no keďže sa mu školské priestory na bývanie príliš nepozdávali, prenajal si so spolužiakom (Adeo Ressi) 10-izbový dom a z neho spravili neoficiálny nočný klub, aby tak dokázali utiahnuť vysoké účty. Elon síce nebol žiadny veľký milovník párty, ak to však malo priniesť nejaký ten finančný obnos, nemal s tým nápadom problémy. Hosťom sa preto príliš nevenoval, radšej hral vo svojej izbe videohry, a to úplne osamote.

Z domu urobil nočný klub a na dennú stravu mal iba 1 dolár. Elon Musk a zaujímavosti z jeho života
Zdroj: nextshark.com

Na dennú stravu mu stačil 1 dolár

Vedel by si niekto predstaviť, že má denný rozpočet na stravu iba jedno euro? Elon dokázal vyžiť iba z jedného dolára, čo je dokonca ešte menej. Počas štúdia na kanadskej univerzite aktivoval eko-režim a nejaký čas konzumoval iba lacné hot dogy vrátane pomarančov. Samozrejme, občas sa ulakomil aj na cestoviny s rajčinovou omáčkou. Jednoducho, žil nízko-nákladový študentský život, ktorý určite pozná nejeden z nás. Ako však sám prezradil, za tak nízkym rozpočtom nestála chudoba ani nič podobné, ale akýsi experiment, kde mal za cieľ zistiť, či dokáže z 30 dolárov na mesiac vôbec vyžiť. Chcel sa totiž presťahovať do USA a tam nejakú dobu bývať v naozaj dostupnom podnájme, takže by nemal veľa peňazí ani na stravu. V Spojených štátoch plánoval venovať pozornosť najmä svojim biznis ambíciám a nie zháňaniu dobrej práce, ktorá mu zabezpečí nadštandardné bývanie alebo poriadne jedlo.

Odporúčané
Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km 4. septembra 2023, 16:00

"Povedal som si: No, dobre. Ak dokážem žiť s jedným dolárom na deň - teda aspoň z pohľadu nákladov na stravu - nie je problém zarobiť 30 dolárov počas jedného mesiaca, čo znamená, že budem v pohode."

Zažil 2,5 rozvodu a prišiel o milióny

Keď sa človek zaľúbi, len ťažko mu niekto vysvetlí, že to dlho nevydrží. Hoci nevieme, či to niekto Elonovi hovoril, vieme, že má za sebou dva a pol rozvodu, ktoré ho pripravili o nemalý majetok. Áno, pri šťastnom vzťahu určite ani len nepomyslel na niečo také, ako je niekoľkomiliónové formálne odlúčenie alebo alimenty v hodnote niekoľkých desiatok tisícov mesačne. Taká situácia nastala po prvom ukončenom manželstve, vďaka ktorému si jeho bývala žena Justine Musk odniesla celkom sladkú výslužku. Elon jej dokonca ponúkal ešte viac, no tá bohatú ponuku nakoniec odmietla a pristúpila na podmienky vyplývajúce zo svadobnej dohody. Uspokojila sa s 2 miliónmi v hotovosti vrátane pravidelnej finančnej podpory (následujúcich 17 rokov) pre ich päť synov, ktorá predstavuje každý jeden mesiac 80-tisíc dolárov. Dokopy tak ide o 20 miliónov, pričom ponuka manžela dosahovala celkovú hodnotu až 80 miliónov dolárov. Prvé manželstvo trvalo 8 rokov, zoznámili sa počas štúdia v Kanade a od roku 2008 žil každý sám. V roku 2010 prebehol oficiálny rozvod a hneď na to prišla ďalšia svadba.

Odporúčané
Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu 13. apríla 2023, 16:30

Elon si v roku 2010 po dvojročnom stretávaní zobral za ženu herečku Talulah Riley a ani tentokrát mu to príliš dlho nevydržalo. Teda, nie až tak úplne. Po rozvode z roku 2012 opäť začali spolu tráviť čas a o rok neskôr sa rozhodli, že pôjdu znovu pred oltár. Príde vám na tom niečo šialené? Zatiaľ možno nie, ak ale zistíte, že v januári 2015 naplánovali ďalší rozvod (v poradí tretí), tak už možno áno. Ten sa však našťastie dodnes nezrealizoval a čo prinesie blízka budúcnosť, je momentálne jedna veľká záhada. Talulah získala po prvom rozvode 4 milióny dolárov, ktoré dostane po častiach počas následujúcich deväť rokov, niekoľko drahých šperkov a aj športový elektromobil Tesla Roadster.

Z domu urobil nočný klub a na dennú stravu mal iba 1 dolár. Elon Musk a zaujímavosti z jeho života
Zdroj: en.wikipedia.org

Minul úspory, aby zachránil Teslu

To, že Elon Musk investoval pri budovaní každého veľkého biznisu, za ktorým stál alebo ešte stojí, nemalé financie, vie alebo aspoň tuší zrejme už každý, kto vie, o kom je reč. Občas ale nemusí isť všetko podľa plánov a potom začne hroziť bankrot, čo však vizionár prostredníctvom všetkých svojich úspor úspešne odvrátil. V rokoch 2008 a 2009 si preto údajne musel požičiavať, aby pre zmenu dokázal utiahnuť nájom za bývanie. Stalo sa tak v prípade automobilky Tesla Motors, ktorú zachránil pred katastrofou, a nielen on. Tesla zažila ťažké časy viackrát - raz pred zhruba siedmimi rokmi, kedy ju postavila na nohy 50 miliónová investícia od nadnárodnej korporácie Daimler. V roku 2013 dokonca hrozilo, že ju Elon bude musieť predať Googlu za približne 6 miliárd dolárov. Potichu zatvorili výrobnú fabriku a trpezlivo čakali, čo bude ďalej. Predaje automobilky sa však medzitým zlepšili a hneď na to oznámila vôbec prvý kvartálny profit. Osud alebo obyčajná náhoda?

Odporúčané
Tesla nečakane zlacňuje Model 3 a Model Y aj na Slovensku, zákazníci môžu pri kúpe elektromobilu ušetriť tisíce eur Tesla nečakane zlacňuje Model 3 a Model Y aj na Slovensku, zákazníci môžu pri kúpe elektromobilu ušetriť tisíce eur 16. januára 2023, 13:17

Problémy ale okolo roku 2008 zmietali aj SpaceX, súkromnú vesmírnu spoločnosť Elona Muska, ktorého v tej dobe čakalo neľahké rozhodnutie. Nakoniec ju zachránil 1,6 miliardový kontrakt s americkou vesmírnou agentúrou NASA a dnes je podľa dostupných informácií jeho - po finančnej stránke - najlepšie zabezpečeným biznisom.

"Mohol som si vybrať buď SpaceX alebo Teslu, alebo som mohol rozdeliť peniaze medzi obe. Bolo to ťažké rozhodnutie. Pokiaľ by som peniaze predsa len rozdelil, mohli zaniknúť obe. Ak by som dal peniaze iba jednej spoločnosti, pravdepodobnosť prežitia výrazne narastie, znamenalo by to ale takmer istý koniec pre tú druhú."

Z domu urobil nočný klub a na dennú stravu mal iba 1 dolár. Elon Musk a zaujímavosti z jeho života
Zdroj: www.flickr.com
Domov
Zdieľať
Diskusia