Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. augusta 2016, 19:16
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Najšialenejšie tobogány, ktoré dajú vášmu tráviacemu traktu poriadne zabrať

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Odvážili by ste sa skúsiť všetky?

Letné obdobie síce pomaly vrcholí, no to nám nebráni i naďalej produkovať články týkajúce sa trávenia voľného času počas horúcich letných mesiacov. Mali sme tu zoznam najkrajších pláži Chorvátska či Talianska a Cypru, zopár skvelých miest na bezplatné kúpanie vo voľnej prírode na území Slovenska a tentokrát sa zameriame na aquaparky, respektíve ich najakčnejšiu súčasť - tobogány. Nebudú to však 5-metrové šmykľavky bez plavčíka pripomínajúce detské ihrisko, ale skutočne adrenalínové vodné atrakcie nevhodné pre slabšie povahy. Na konci článku môžete zahlasovať za vášho favorita. 

VerrücktSchlitterbahn, Kansas City, Missouri

Najšialenejšie tobogány, ktoré dajú vášmu tráviacemu traktu poriadne zabrať
Zdroj: www.schlitterbahn.com

Vôbec najvyšší tobogán na svete sa síce nachádza dostatočne ďaleko od dosahu priemerného Slováka či Čecha, no zhruba pred dvoma rokmi sa zábavný park Schlitterbahn obohatil o takzvaný "bláznivý" kúsok (Verrückt). Zabudnite na šmýkanie po chrbte a divoké zákruty, pri rýchlosti 72 až 104 km/h z výšky 51 metrov by to bolo viac než nebezpečné. Na "splavenie" tejto veľkej šmykľavky budete mať k dispozícii špeciálnu nafukovačku pre 2 až 3 osoby. Pred samotným niekoľko-sekundovým zážitkom vás čaká 264 iste lákavých schodov. Radi by sme upozornili, že atrakcia je dostupná až od 14 rokov. Nešťastnou náhodou práve včera (v čase písania článku) na tobogáne zomrel 10-ročný chlapec. Bližšie informácie k incidentu nie sú zverejnené. 

Scorpion’s TailNoah’s Ark Waterpark, Wisconsin

Najšialenejšie tobogány, ktoré dajú vášmu tráviacemu traktu poriadne zabrať
Zdroj: www.buckettripper.com

Ako náhrada za horskú dráhu, ktorá by sa i tak príliš nehodila do aquaparku, presnejšie waterparku, si môžete užiť 122-metrov čistého adrenalínu v presklenej uzavretej tube. Čerešničku na torte pocítite vo vašom žalúdku po absolvovaní slučky pri rýchlosti šmýkania pohybujúcej sa na úrovni 50 km/h. Jedna jazda potrvá približne 9 až 14 sekúnd. Pýtate sa, čo sa stane, keď kinetická energia nebude dostatočná na prekonanie slučky? Šanca, že budete spĺňať minimálnu váhu (40kg) a i tak nepokoríte najvzrušujúcejšiu pasáž, je menej ako 1%. V tom prípade by sa však otvoril núdzový východ hanby. 

 Action Park, New Yersey

Najšialenejšie tobogány, ktoré dajú vášmu tráviacemu traktu poriadne zabrať
Zdroj: www.dailyrecord.com

Obľubujete svoj pohodlný nerezový tobogán v niektorom z našich aquaparkov? V tom prípade možno nebudete príliš naklonení adrenalínu uprostred prírody v Akčnom parku vybudovanom na lyžiarskych zjazdovkách. Faktom však je, že sa konštruktérom a samotnému rezortu podarilo dostať do Guinnessovej knihy rekordov za najdlhšiu vodnú šmykľavku na svete. Jej dĺžka je celých 610 metrov, čo bezkonkurenčne prekonáva všetky bežné tobogány. Jazda od vrchu až na samotný spodok potrvá hodnú chvíľu, o čom sa môžete presvedčiť na skvelom zázname nižšie. Dúfame, že žltá farba nenaznačovala prílišne rozcítenie niektorých návštevníkov. 

X-treme Faser, Galaxy Erding, Nemecko

Hneď na začiatok sklameme ženské publikum, tobogán je určený výhradne pre mužov. Nie, nejde o žiadnu diskrimináciu nežnejšieho pohlavia, práve naopak. V rámci zachovania bezpečnosti z dôvodu odlišnosti anatómie muža a ženy a kvôli predchádzajúcim prípadom, kedy došlo k zraneniam (až 6-krát boli nahlásené zranenia v oblasti genitálií), sa vydal zákaz obmedzujúci atrakciu len pre pánov. Podľa Profesionálnej asociácie gynekológov však tobogány nepredstavujú pre ženy žiadnu hrozbu, pokiaľ nie sú tehotné.

Insano, Beach Park, Brazília

Najšialenejšie tobogány, ktoré dajú vášmu tráviacemu traktu poriadne zabrať
Zdroj: www.youtube.com

5-sekundová záležitosť, pri ktorej by ste veľmi zosmutneli, keby vám v strede jazdy dôjde voda a váš zadok sa zoderie rýchlosťou 105 km/h. Niežeby sa to reálne udialo, avšak už aj samotná predstava, že si to po chrbte valíte rýchlosťou auta na diaľnici, môže vo vás vzbudiť aký-taký rešpekt pred šmykľavkou. Tobogánová veža má výšku 41 metrov a od roku 1989 bola zapísaná do Guinnessovej knihy rekordov ako najvyššia na svete, kým ju netromfol prvý kandidát v našom zozname. 

L2, Wörgler Wasserwelt, Rakúsko

Najšialenejšie tobogány, ktoré dajú vášmu tráviacemu traktu poriadne zabrať
Zdroj: www.woerglerwasserwelt.at

"Pozor! L2 nie je nič pre slabochov." Aspoň tak to uvádza oficiálny web aquaparku. Svoju nebezpečnú jazdu začínate takmer 14-metrovým voľným pádom, počas ktorého dosiahnete rýchlosť 65 km/h a následne nasledujú dve slučky. L2 je vôbec prvým tobogánom na svete s dvoma obrátkami v uzavretej tube a my môžeme byť vďační, že za ním nemusíme jazdiť príliš ďaleko. Vyskúšali by ste si týchto 12 sekúnd vzrušenia?

Aqualoop, Terme 3000, Moravske Toplice, Slovinsko

Najšialenejšie tobogány, ktoré dajú vášmu tráviacemu traktu poriadne zabrať
Zdroj: travel.allwomenstalk.com

Zostaneme v Európe. Podľa všetkého milujeme tobogány a všeobecne vodné atrakcie viac než zvyšok sveta, keďže sa Slovinsko zapísalo do histórie ako prvá krajina s aquaparkom obsahujúcim tobogán so slučkou. Tentokrát je síce iba jedna, no pre návštevníkov parku je Aqualoop prístupný už od roku 2008. V súčasnosti sa vám môže zdať ako nie veľmi zaujímavá atrakcia, ale i samotný záznam z jazdy nižšie dokazuje, že počas dovolenky v Slovinsku sa návšteva parku Terme 3000 vyplatí. 

 

 Royal Flush, BSR Cable Park, Texas

Najšialenejšie tobogány, ktoré dajú vášmu tráviacemu traktu poriadne zabrať
Zdroj: www.bsrcablepark.com

V tomto prípade by sme mohli pokojne použiť označenie šmykľavka pre nižšie vekové kategórie. Krátka, dostatočne široká a pokropená vodou. Len to zakončenie. To "drobné" zakrivenie na konci pripomínajúce Nike swoosh značí, že nesprávne načasovanie koncovej polohy pred plesknutím na vodnú hladinu môže znamenať poriadnu bolesť a nadobudnutie lososového, tehlovočerveného až burgundského odtieňu pokožky. Jedinou chybičkou krásy je lokalita kdesi uprostred parku v Texase.  

Summit Plummet, Blizzard Beach, Florida

Najšialenejšie tobogány, ktoré dajú vášmu tráviacemu traktu poriadne zabrať
Zdroj: www.wdwmagic.com

Štýl kamikadze podľa všetkého preferuje väčšina vodných svetov a aj pri tejto rýchlej a zbesilej šmykľavke budete ako dospelý jedinec atakovať rýchlosť 100 kilometrov za hodinu. Po prudkom náraze do takmer stojatej vody sa vám na displeji zobrazí vaša maximálna rýchlosť a závisí len od vašej šikovnosti a hmotnosti, ako rýchlo sa vám podarí presvišťať do cieľa. Pre deti tu platí obmedzenie na minimálnu výšku aspoň 1,22 metra

Kilimanjaro, Aldeia das Águas Park Resort, Barra do Piraí, Brazília

Najšialenejšie tobogány, ktoré dajú vášmu tráviacemu traktu poriadne zabrať
Zdroj: sk.pinterest.com

A pri extrémne rýchlych jazdách zostaneme aj teraz. Kilimanjaro, druhá najvyššia tobogánová veža na svete, vám s výškou necelých 50 metrov ponúkne rýchlosť do 100 km/h na vôbec najdlhšiu šmykľavku určenej pre váš chrbát a nie nafukovačku ako v prípade vyššie uvedeného Verrücktu. Popri iste namáhavom zdolávaní 234 schodov si vychutnáte pohľad na okolité brazílske hory. Zaujímavosťou je, že približne 1 z 20 jazdcov si to hore rozmyslí a radšej sa vráti naspäť do perličkového kúpeľu. 

Anketa:
Na ktorom tobogáne by ste si najradšej zodrali plavky?
Verrückt
Scorpion’s Tail
Action Park
X-treme Faser
Insano
L2
Aqualoop
Royal Flush
Summit Plummet
Kilimanjaro
Verrückt
12 %
143 Hlasov
Scorpion’s Tail
7 %
80 Hlasov
Action Park
5 %
60 Hlasov
X-treme Faser
3 %
42 Hlasov
Insano
5 %
58 Hlasov
L2
12 %
144 Hlasov
Aqualoop
3 %
40 Hlasov
Royal Flush
36 %
440 Hlasov
Summit Plummet
6 %
73 Hlasov
Kilimanjaro
11 %
132 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia