Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. augusta 2016, 16:54
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Najväčší lietajúci stroj na svete vyzerá ako zadok a konečne sa chystá do vzduchu. Vznikol pre armádu, ale nakoniec skončil úplne inak

ZAUJÍMAVOSTI LIETADLO
Uložiť Uložené

Prvýkrát sa Airlander dostal zo svojho hangáru.

V britskom mestečku Cardington sa už niekoľko rokov v relatívnej tajnosti vyvíja lietajúci stroj, ktorý sa chystá ukradnúť množstvo rekordov od svojich konkurentov. Jeho meno znie Airlander 10 a nemôžeme ho označiť za lietadlo, ale skôr za hybridnú vzducholoď, ktorá nepochybne prinúti každého, nad kým preletí, pozrieť sa na oblohu a vychutnať si jej majestátnosť.

Vývoj Airlandera sa začal ešte pred niekoľkými rokmi, keď si americká armáda povedala, že takýto stroj by sa hodil do jej leteckej výbavy, a tak Američania zadali objednávku a v Spojenom kráľovstve sa po niekoľko mesiacov tvrdo pracovalo. Kontrakt od americkej armády znamenal prebudenie okolia Cardingtonu a masívny projekt si vyžadoval nielen masívnu investíciu, ale aj masívny počet pracovníkov. Všetky fázy projektu prebiehali v pokoji a podľa plánu, avšak Američania nakoniec v roku 2012 vyhlásili, že Airlander už viac nebudú potrebovať a svoju objednávku zrušili. Čo si však počať s najväčším lietajúcim strojom na svete s dĺžkou 93 metrov, obrovským množstvom hélia a investíciami za viac než 30 miliónov eur v posledných desiatich rokoch?

Odporúčané
Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) 15. marca 2024, 9:30

Aby toľko námahy nevyšlo navnivoč, Airlandera sa ujala spoločnosť Hybrid Air Vehicles a pokračovala v jeho konštrukcii, čo zdá sa nakoniec prinieslo svoje ovocie. Spoločnosť zmenila zameranie hybridnej vzducholode z vojenského na civilné a ak sa jej podarí stroj úspešne otestovať, čo by malo prísť na rad v nasledujúcich týždňoch vo vymedzenej oblasti, potom sa chystá ponúkať lety na Airlanderi bežným smrteľníkom. Je pravdou, že zážitok z letu na najväčšom lietajúcom stroji by si nikde inde nenašiel, a keďže sa Airlander 10 pred pár dňami prvýkrát v histórii dostal von zo svojho hangára, čo si môžeš obzrieť na priložených fotografiách, a trochu sa poobzeral po okolí, nezostáva ti už veľa času na rozhodnutie sa. Ceny za budúce lety zatiaľ neboli stanovené, ale dá sa predpokladať, že nebudú patriť medzi najnižšie, a tak len verme v úspešný vzlet a ešte dlho rokov služby tohto majestátneho lietajúceho stroja.    

Domov
Zdieľať
Diskusia