Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júla 2016, 13:46
Čas čítania 0:00
Richard Končol

10 + 1 vystúpení, ktoré by si nemal zmeškať na tohtoročnom Grape

HUDBA
Uložiť Uložené

Drvivú väčšinu interpretov už poznáme. Kto by ale naozaj nemal ujsť tvojim očiam a ušiam?

Je júl a festivalová sezóna už statočne klope na dvere. Všetci účastníci zájazdu s karimatkami a spacákmi veľmi dobre vedia, že Grape sa tento rok koná už 12. a 13. augusta na letisku v Piešťanoch a, samozrejme, rovnako je nám známa aj súpiska vystupujúcich, ktorá je nabitá ozaj kvalitnými menami. Okrem toho, že budeš môcť zájsť na dobrý podpecník, pivko či zúčastniť sa rôznych kultúrnych podujatí, si budeš môcť vychutnať aj balzam pre uši (a aj oči) v podobe skvelých interpretov a hudobných skupín. Keďže niekedy je ozaj ťažké sa rozhodnúť, na koho vystúpenie sa ísť pozrieť (a obzvlášť, ak sa ti to kryje v rovnaký čas s niekým iným), rozhodli sme sa vybrať dokopy až jedenásť interpretov, ktorí by ti s najväčšou pravdepodobnosťou nemali ujsť. Ak si to teda nerozmyslíš. Mimochodom, poradie nie je nijak určené, ide len o prosté desatoro (plus jeden bonus navyše).

Crystal Castles

Crystal Castles je projekt Ethana Katha, kanadského multi-inštrumentalistu, ktorý si obľúbil synťáky, a tak začal experimentovať s elektronickou hudbou. Lo-fi zvuk poháňa duo fungujúce už od roku 2004 a dostal sa do uší aj takým ľuďom, ktorým elektronika príliš nevonia. O Crystal Castles posledne vieme, že s novou speváčkou Edith nahral Ethan štyri skladby - tie kritici vrelo chválili a my očakávame, že do Piešťan dorazia aj s nimi, keďže už túto jar sme mali dostať ich štvrtý album. Istá časť fans síce tvrdí, že kapela je už za zenitom a jej zlaté časy sú nenávratne preč práve vďaka tomu, že CC opustila pôvodná excentrická speváčka Alice Glass. My im ale šancu dáme a pevne veríme, že Edith sa bude držať podobne nastolených trendov ako Alice a rozpúta peklo počas svojej show.

Jan Blomqvist & band

Na Grape vystúpi aj nemecký Jan Blomqvist spolu s kapelou. Jeho doménou je rovnako elektronika, ale v trochu inom podaní. Skladby totiž prelínajú melancholické melódie s elektronickým popom, niekedy až deep housom doplnené o skvelé vokály, a to všetko v tebe vzbudí dojem, že chceš tancovať, ale popritom sa neubrániš emocionálnemu výlevu a pokojne si poplačeš od šťastia. Počas tínedžerských rokov to vyzeralo tak, že grunge a punk rock by mohla byť pre Jana tá správna cesta, ale keď mal 21 rokov a uvidel prvého techno DJa, uvedomil si, že by mohol skúsiť niečo iné - elektroniku. Tento rok vyšiel jeho debut s názvom Remote Control a áno, v auguste k nám dorazí aj so svojou bandou. Naskytne sa ti tak príležitosť vidieť a najmä počuť dávku kvalitnej nemeckej tanečnej elektroniky.

Jake Bugg

Jake Bugg je 21-ročný mladík, pochádza z Veľkej Británie a na prvé počutie by si ho zaradil ku country spevákom. Na konte má tri štúdiové albumy, ten posledný s názvom On My One vyšiel ani nie dva týždne dozadu. Jakeova hudba sa vyznačuje hlavne pomalými, no zároveň silnými country gitarovkami, ktoré sú skôr na knísanie do rytmu. Nenechaj sa však zmiasť, v skutočnosti sa však necháva inšpirovať kapelami ako Oasis či The Beatles a mimochodom, s Noelom Gallagherom už vystupoval aj na turné po Európe. Aby toho nebolo málo, za jeho druhým albumom Shangri La stojí poloboh Rick Rubin, šedá eminencia a zároveň jedna z najdôležitejších osôb svetovej hudby. Má na svedomí skladby ako Californication od Red Hot Chilli Peppers, Walk This Way od Run-DMC či Ride od Lany Del Rey. Ozaj, aby som nezabudol - detailný článok mu venoval kolega Matěj.

Kaytranada

Ak existuje niekto, kto naozaj solídne dokáže dostať do varu ľudí kombináciou housu, hip-hopu a RnB melódií, tak s istotou môžeme povedať, že je to Kaytranada. Mladému chalanovi z Kanady v máji vyšiel album 99.9%, zároveň ohlásil mixtape 0.01% (dátum vydania však stále nie je známy) a stojí napríklad za hitom Drive Me Crazy spolu s Vic Mensom (ktorého iste poznáš z Kanyeho tracku Wolves). Kay svojim štýlom pripomína J Dillu, zahral už aj svoj Boiler Room set a je podpísaný pod XL Recordings, teda pod label, kde je aj milovaná MIA či tiež Adele. Myslíme si, že je v poriadku, ak napíšeme, že treba očakávať počas jeho vystúpenia smršť nadupaných RnB a hip-hopových beatov, ktoré ťa dostanú do varu. 

HVOB

HVOB aka Her Voice Over Boys je elektronické duo z Rakúska tvorené Annou Müller a Paulom Wallnerom. Pomerne mladá kapela vydala prvé EP Dogs v roku 2012 a na jar 2013 zažiarili eponymným debutom. Prvé miesta na iTunes, Top 15 v Billboard rebríčku či tretie miesto v Beatport rebríčku im zariadili pozornosť fanúšikov, no a tento rok v apríli vyšiel ich druhý počin Trialog. Duo sa vyznačuje najmä minimalistickým soundom a melancholickými vokálmi, za ktorými stojí Anna a produkcii šéfuje kolega Paul. Mimochodom, svoju hudbu odprezentovali aj na festivale SXSW v austinskom Texase, čo rozhodne nie je málo. To je HVOB.

Circa Waves

Circa Waves je štvorica frajerov z Veľkej Británie, ktorým veštia tamojšie médiá veľkú budúcnosť a pritom chalani hrajú to, čo im ide najlepšie - poctivé britské indíčko. V ich hudbe počuť vplyv The Beatles, poslucháč má potom chvíľu pocit, že počúva dokonca Arctic Monkeys či Two Door Cinema Club. Myslíme, že majú byť na čo hrdí - zatiaľ vydali len debut s názvom Young Chasers, ale za zmienku určite stojí najväčší hit T-Shirt Weather. Na druhej strane, takýchto kapiel sa rodí v Británií čím ďalej tým viacej a každá sa podobá ako vajce vajcu, ale to je dnes už bežnou záležitosťou. Ich hudba je nenútená a príjemná na počúvanie, čo poslucháčovi spríjemní zážitok pri listovaní jednotlivých skladieb. S radosťou teda očakávame ich ďalší album.

 

Jej hudba stále dokáže zaútočiť na masy fanúšikov, rovnako ako severský vietor počas jej minuloročného koncertu v Piešťanoch. Dánsku speváčku snáď netreba nikomu predstavovať - väčšina poslucháčov ju pozná vďaka megahitu Lean On či vďaka coveru Say You'll Be There, či tiež novému bangru Final Song. O hudbu synthpopovej divy je stále väčší záujem, no aj napriek tomu, že má na konte len debut z roku 2014 v podobe No Mythologies to Follow. Ten sa hudobne dosť líši od posledných hitov, je viac osobný a úprimný, ale bez akýchkoľvek debát si stále zaslúži veľkú pozornosť. 

Dub FX 

Dub FX, vlastným menom Benjamin Stanford, je multitalentovaný chlapec a street performer v jednej osobe. Predtým pôsobil ako spevák v rapcorovej kapele Twitch, no neskôr vznikol Dub FX - umelec fungujúci skrz svoj beatbox, svoj hlas a live loopy, pričom nie je závislý od nikoho, len od samého seba. Verdikt je jednoznačný - počas jeho vystúpenia zažiješ skvelý umelecký zážitok, pretože vytvoriť kombinácie rytmov, ktoré prelínajú drum and bass, reggae, dubstep či hip-hop, nedokáže len tak hocikto. V jeho stane to pred troma rokmi praskalo v švíkoch a ľudia, ktorí zmeškali jeho show, mohli jedine ľutovať. Dub FX sa jednoducho stal fenoménom a k sláve mu zároveň pomohol aj videoklip Love Someone, ktorý bol natočený počas jeho živého pouličného vystúpenia. Tento rok ho máš šancu vidieť v Piešťanoch opäť - už po druhý krát.

Netsky LIVE

Belgický drum and bassový macher Netsky sa opäť vracia na Grape v plnej sile.  27-ročný producent a stálica drum and bassovej scény spolupracoval napríklad aj so Selah Sue a vydal pred pár týždňami jeho tretí štúdiový album s príznačným názvom 3 (logicky po predchádzajúcej dvojke a po rovnomennom debute Netsky). Jeho liquid funk je doslova živý a to bude chcieť potvrdiť aj so svojou kapelou v Piešťanoch.

Camo & Krooked

A ešte raz elektronika, tentokrát opäť naservírovaná priamo z Viedne. Camo & Krooked sú Reinhard Rietsch a Markus Wagner, dvaja kamoši, ktorých spojila láska k hudbe. Obaja tvoria a objavujú muziku už od roku 2002 a v skutočnosti sa spoznali skrz skateboarding. Ich tvorba sa tiahne od drum and bassu cez elektroniku, dubstep až po house a funk a v roku 2010 ich vzali pod svoje krídla Hospital Records, ľudia, pod ktorými vydal legendu Beautiful Lies aj náš/naša B-Complex. Suzuki stage bude tak o niečo zväčšený, aby sa doňho vtesnalo čo najviac fanúšikov tanečnej hudby.

Bloc Party

Novú tvorbu bude chcieť predviesť aj (opäť) britská kapela Bloc Party. Skupina sa radí medzi dlhodobo kvalitné gitarové celky, no poslednou dobou sa ich tvorba uberá skôr iným štýlom, než na ktorý boli fanúšikovia zvyknutí a poznať ich môžeš napríklad aj vďaka ich hitom ako BanquetHelicopter či Octopus. Frontman Kele Okereke poslednú dobu experimentuje so zvukom, čím síce môže skupina u niektorých skalných fanúšikov skončiť, no zároveň prilákať nových. Posledný album je však venovaný práve najvernejším fanúšikom a Kele dúfa, že tí ho prijmú s pochopením. 

Na týchto interpretov sa najviac tešíme a samozrejme nezabúdame ani na našich slovenských - ale o nich až nabudúce. Na koho sa najviac tešíš ty? Našiel si si to svoje? Vidíme sa už 12. a 13. augusta na piešťanskom letisku! Pre viac informácií sleduj facebook Grape festivalu alebo www.grapefestival.sk.

Domov
Zdieľať
Diskusia