Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2016, 10:22
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Rebríčku krajín s najlepším vysokým školstvom dominuje USA, Švajčiarsko a Dánsko. Slovensko sa potáca hlboko v druhej polovici

ZAUJÍMAVOSTI DÁNSKO REBRÍČEK SLOVENSKO ŠVAJČIARSKO USA
Uložiť Uložené

Niet byť na čo hrdý.

Výber správnej vysokej školy ti môže zo života spraviť prechádzku ružovým sadom, ale aj peklo na Zemi. Niekto sa pre správnu školu a odbor rozhodne už na začiatku, iným zase chvíľu trvá, kým pochopia, čo by ich v živote bavilo študovať. Pri výbere však nerozhoduje iba samotný odbor na konkrétnej škole, ale v súčasnosti napríklad čoraz viac aj krajina, pretože štúdium v zahraničí už dnes prebieha úplne bez problémov. Ak sa teda rozhoduješ o svojej budúcnosti, alebo si len zvedavý na to, ako obstáli systémy vysokých škôl po celom svete v rebríčku organizácie Universitas 21, poď sa na to s nami pozrieť.

Rebríček od Universitas 21 už tradične zahŕňa až 50 krajín sveta a Slovensko medzi nimi nemohlo chýbať, aj keď veľkú dieru do sveta sme očividne neurobili. Vo všeobecnom celkovom hodnotení sme sa umiestnili až na 35. mieste a predbehli nás všetci naši susedia okrem Ukrajiny, ktorá sa umiestnila ešte o 7 priečok nižšie. Suverénnym víťazom sa pritom stali Spojené štáty americké, striebornú medailu si prevzalo Švajčiarsko a Dánsko nakoniec uzavrelo prvú trojicu.

Rebríčku krajín s najlepším vysokým školstvom dominuje USA, Švajčiarsko a Dánsko. Slovensko sa potáca hlboko v druhej polovici
Zdroj: www.google.sk

Ešte o čosi horšie sme obstáli v oblasti financovania vysokého školstva, kde sme sa zaradili až na 38. miesto a v neveľmi pozitívnom trende sme pokračovali aj v ďalších skúmaných kategóriách, ktoré sú dohromady štyri. Universitas 21 zaujíma nielen spomínané financovanie, ale aj spojenie s podnikateľským prostredím a zahraničná spolupráca, vývoj a výsledok štúdia, ale aj prostredie, ktoré pre školy vytvára štát. Od minulého roku sme si teda celkovo polepšili o jedno miesto v rebríčku a o niečo lepšie dopadli aj kategórie financovanie a vývoj a výsledok štúdia, spojenie s biznisom a prostredie pre školy však zopár bodov stratilo a Slovensko teda jednoznačne veľmi slávne nedopadlo. Viac detailných informácií potom môžeš nájsť na tomto odkaze. 

  1. USA
  2. Švajčiarsko
  3. Dánsko
  4. Spojené kráľovstvo
  5. Švédsko
  6. Fínsko
  7. Holandsko
  8. Singapur
  9. Kanada
  10. Austrália
  11. Belgicko
  12. Nórsko
  13. Rakúsko
  14. Nový Zéland
  15. Hongkong
  16. Nemecko
  17. Francúzsko
  18. Izrael
  19. Írsko
  20. Japonsko
  21. Taiwan
  22. Česká republika
  23. Kórea
  24. Španielsko
  25. Portugalsko
  26. Slovinsko
  27. Malajzia
  28. Saudská Arábia
  29. Taliansko
  30. Čína
  31. Maďarsko
  32. Poľsko
  33. Čile
  34. Rusko
  35. Slovensko
  36. Grécko
  37. Juhoafrická republika
  38. Brazília
  39. Srbsko
  40. Argentína
  41. Rumunsko
  42. Ukrajina
  43. Mexiko
  44. Thajsko
  45. Turecko
  46. Chorvátsko
  47. Irán
  48. Bulharsko
  49. India
  50. Indonézia   
Domov
Zdieľať
Diskusia