Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2016, 17:51
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

O mobilnom telefóne hovoril už v roku 1909. Nikola Tesla a zaujímavosti z jeho života, ktoré (možno) nepoznáš

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Fascinuje ta jeden z najväčších géniov, aký kedy chodili po tejto planéte? Tak si potom určite prídeš na svoje.

Narodil sa počas silnej búrky, nenávidel perly, bol posadnutý číslom 3, mal nadčasové myšlienky a vynašiel množstvo technologických inovácií, no nakoniec aj tak odišiel úplne osamotený a nedocenený v hotelovej izbe. Reč je o fyzikovi a vynálezcovi srbského pôvodu, podľa ktorého pomenovali jednotku magnetickej indukcie a ktorý chcel počas svojho jedinečného života spraviť z nášho sveta lepšie miesto. Nedovolila mu to však ľudská chamtivosť. Nikola Tesla predbehol vlastnými vynálezmi dobu a mnohí ho kvôli tomu označovali za nebezpečného šialenca, pretože sa báli toho, čomu takmer vôbec nikto nerozumel. Dnes môžeme vidieť, že to, o čom tento génius pred desiatkami rokov hovoril, nemalo nikomu ublížiť, ale naopak. Vízie, o ktorých hovoril, mali zjednodušiť náš dennodenný život, komunikáciu s našimi priateľmi a zabezpečiť jednoduchý prístup k užitočným informáciám. A keďže bol vďaka unikátnemu charakteru ďaleko od normálu bežných ľudí, s menom Nikola Tesla sa spája aj niekoľko zaujímavostí. Poďme si teda zhrnúť to najlepšie, čo o ňom vďaka internetu vieme.

O mobilnom telefóne hovoril už v roku 1909. Nikola Tesla a zaujímavosti z jeho života, ktoré (možno) nepoznáš
Zdroj: beforeitsnews.com

O mobilnom telefóne hovoril už v roku 1909

Hoci mobilným telefónom niektoré zaostalé civilizácie do dnešného dňa vôbec nechápu, nesmierne nadaný Tesla ich opisoval už pred viac ako 100 rokmi. Taktiež načrtol predstavu o niečom, čo dnes nazývame mobilnou bezdrôtovou sieťou s dátovým prenosom. Príde vám to šialené? Nie, tieto slová skutočne povedal, dokonca viackrát a v rôznych obdobiach. Stalo sa tak napríklad počas zaujímavého rozhovoru, ktorý prebehol koncom januára v roku 1926. A tu je jedna krátka časť týkajúca sa smartfónu aj internetu.

Odporúčané
Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km 4. septembra 2023, 16:00

"Ak je bezdrôtové riešenie perfektné aplikované, celá Zem bude premenená na obrovský mozog, všetky veci sa stanú súčasťou skutočného a rytmického celku. Bude nám umožnená instantná komunikácia s inými ľuďmi, bez rozdielu na vzdialenosť. A nielen to, aj prostredníctvom televízií a telefónov raz dokážeme vidieť či počuť iných tak perfektne, akoby sme s nimi komunikovali tvárou v tvár, hoci komunikačná vzdialenosť dosahuje niekoľko míľ. A zariadenia, ktoré to umožnia, budú oproti dnešnému telefónu neskutočne jednoduché. Muž dokáže jedno z nich nosiť vo vrecku jeho vesty."

Nižšie je časť iného rozhovoru (New York Times) z roku 1909

O mobilnom telefóne hovoril už v roku 1909. Nikola Tesla a zaujímavosti z jeho života, ktoré (možno) nepoznáš
Zdroj: gizmodo.com

Ovládal 8 jazykov a mal fotografickú pamäť

Nikola Tesla dokázal komunikovať až v ôsmich jazykoch a okrem iného disponoval takými pamäťovými kapacitami, o ktorých sa nám môže iba snívať. Stačilo, aby si jedenkrát prečítal knižku alebo sa pozrel na obrázok a všetky podstatné detaily mal okamžite uložené v hlave. A to v takej kvalite, akoby niečo skopíroval na pevný disk a potom to opäť otváral. "Taktiež mal špičkovú predstavivosť a schopnosť vizualizovať si niečo v troch dimenziách, čo použil na ovládanie hrôzostrašných nočných môr, ktorými trpel od svojho detstva," píše web PBS.

Vlastnil viac ako 300 patentov

Aj keď značné množstvo nápadov nikdy nepremenil do reality a ani o nich neprezradil viac bližších detailov, v čase, kedy odchádzal z tohto sveta vlastnil viac ako tri stovky patentovaných technológií. Po smrti mu všetky dokumenty zabavila vláda Spojených štátov amerických a niektoré z nich sú označené nápisom "prísne tajné" až dodnes. Časť z nadobudnutých dokumentov síce získala rodina a Tesla múzeum v Belehrade, no to najzaujímavejšie je pred verejnosťou stále skrývané. V roku 1943, čo je zároveň rok úmrtia, navyše vyšlo na svetlo sveta, že technologické riešenia, ktoré použil taliansky fyzik Guglielmo Marconi na realizáciu prvého diaľkového prenosu rádiového signálu (1901) z Európy do Kanady cez Atlantik, Tesla opísal a patentoval dávno pred ním. Nikola ešte počas roka 1898 vyhotovil a aj rovno priamo v teréne predviedol diaľkovo ovládaný čln, kde prebiehala zabezpečená forma rádiovej komunikácie medzi bezdrôtovým ovládačom a plávajúcim objektom, ktorému tak dokázal nielen meniť smer pohybu.

Chcel vytvoriť bezdrôtovú elektrickú sieť globálnych rozmerov

Medzi najväčšie diela génia srbského pôvodu patril aj ambiciózny projekt Wardenclyffeskej veže na bezdrôtové šírenie elektrickej energie, hoci ho nikdy nedotiahol do úplného konca. Postaral sa o to známy bankár J. P. Morgan, ktorý mu poskytoval financie. Avšak, keď videl, že by to bolo s návratnosťou nemalých investícií vrátane ziskov poriadne komplikované, tak jednoducho odstrihol Teslu od prísunu ďalších finančných prostriedkov. A bez tých nemohol vynálezca ďalej pokračovať, takže jeho veľká myšlienka s vytvorením globálnej elektrickej siete bez potreby pripájať zariadenia prostredníctvom káblov a elektrických zásuviek nakoniec stroskotala kvôli ľudskej chamtivosti.

O mobilnom telefóne hovoril už v roku 1909. Nikola Tesla a zaujímavosti z jeho života, ktoré (možno) nepoznáš
Zdroj: www.moreisdifferent.com

Vraj komunikoval s mimozemskými civilizáciami

O Teslovi sa dnes na internete dočítate aj niekoľko zaujímavých informácií súvisiacich s konšpiračnými teóriami. Ako údajne sám tvrdil, z času na čas ho mali kontaktovať civilizácie z iných kútov vesmíru mimo našej slnečnej sústavy, ktoré mu potom poskytovali obrovskú inšpiráciu. A vďaka nej prichádzal na svoje nadčasové nápady, kvôli ktorým bol často označovaný za blázna. Či už tomu teda veríte alebo neveríte, jedno je isté - jeho vynálezy v tej dobe skutočne vyzerali, akoby ich niekto doniesol zo vzdialenej budúcnosti. Niektoré informácie navyše tvrdia, že pracoval na lietajúcom tanieri s vlastným gravitačným a antigravitačným systémom, prostredníctvom ktorých mohlo byť cestovanie medzi hviezdami v týchto dňoch úplne bežnou realitou. Táto špekulácia môže dokonca súvisieť s prísne tajnými patentami vo vlastníctve vlády USA.

O mobilnom telefóne hovoril už v roku 1909. Nikola Tesla a zaujímavosti z jeho života, ktoré (možno) nepoznáš
Zdroj: www.ancient-code.com

Nikdy nemal priateľku ani milenku

Hoci si bez spoločnosti žien nevie predstaviť život asi žiadny heterosexuálne orientovaný muž, Nikola Tesla bol výnimkou. S nežným pohlavím netrávil vôbec žiadny čas, pretože sa chcel naplno sústrediť na premenu myšlienok do reality. A to je jeden z dôvodov, prečo zostal až do konca života úplne sám a prečo s najväčšou pravdepodobnosťou odišiel ako panic. Raz povedal, že neexistujú veľké objavy, za ktorými by stáli ženatí muži. Rovnako je o ňom známe, že mu na ženách až prehnane prekážali perly.

Zdržiaval sa v Československu

Tesla sa narodil na území dnešného Chorvátska ako syn srbského pravoslávneho kňaza, neskôr odišiel študovať do Prahy, v roku 1880 si našiel zamestnanie v Budapešti a nakoniec, podobne ako všetci nadaní ľudia, skončil v Spojených štátoch amerických, kde zo začiatku pracoval pre Thomasa Edisona a neskôr s ním dokonca aj súperil, pretože si ho pod krídla zobral Edisonov rival George Westingouse. V rokoch 1936 až 1937, teda pár rokov pred smrťou, sa objavil na území bývalého Československa.

Spával iba 2 hodiny a bol posadnutý číslom 3

Poriadny spánok je pre každého z nás enormne dôležitý, pretože ak by sme ho náhodou nemali, naša produktivita vrátane sústredenia klesne pod bod mrazu. V jeho prípade to ale zrejme neplatilo. Na dobitie bateriek mu stačilo pár hodín, zväčša však spával iba dve. Niekedy dokázal stráviť v laboratóriu aj niekoľko dní za sebou bez spánku. Tesla bol tiež posadnutý číslom tri. Keď si išiel umyť ruky, vždy tak spravil až trikrát po sebe. A keď vchádzal do budovy, musel sa okolo nej trikrát poprechádzať. Večeru konzumoval iba v bielych rukaviciach, denne prešiel okolo 10 kilometrov a bol vegetarián

Tesla a prostredie jeho laboratória, ktoré sa nachádzalo v Colorado Springs

O mobilnom telefóne hovoril už v roku 1909. Nikola Tesla a zaujímavosti z jeho života, ktoré (možno) nepoznáš
Zdroj: sk.wikipedia.org
Domov
Zdieľať
Diskusia