Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2016, 19:43
Čas čítania 5:06
johnnybravo

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Singapure

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Singapure
Zdroj: Unsplash / Kelvin Zyteng
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE KAM NA DOVOLENKU
Uložiť Uložené

Maličký mestský štát z Ázie.

Mestské štáty boli niekedy roztrúsené po celom svete, ale v súčasnosti na Zemi existujú už len tri v tom pravom zmysle slova. Prvým z nich je Vatikán, druhým Monako a tým posledným zase Singapur. Práve Singapur nás zaujal natoľko, že sme sa o ňom rozhodli vyhľadať niekoľko zaujímavostí a ponúknuť ti ich ako na striebornom podnose, keďže v škole na preberanie detailných informácií o takýchto maličkých štátoch čas nezostáva. Dovolíme si povedať, že v Singapure platia celkom tvrdé pravidlá a zbytočne porušovať by sme ich teda nechceli a čo sa týka pobytu v ňom, bežný Slovák by tam mal určite hlboko do vrecka, keďže sa Singapur stal najdrahším mestom sveta.  

Výška je dôležitá 

singapur
Zdroj: Unsplash/Kharl Anthony Paica/volně k užití

V Singapure o výškové budovy nie je núdza, veď samotné mesto a štát v jednom patria medzi najbohatšie na svete, ale najmä malá rozloha spôsobila, že tam platí výškový limit pre nové budovy. V praxi to znamená asi toľko, že investori nemôžu postaviť budovu vyššiu ako 280 metrov, za čo môže blízkosť singapurského letiska a leteckej základne. Problém spočíva v tom, že prípadné vyššie budovy by mohli spôsobiť problém pri manévrovaní pristávajúcich a vzlietajúcich lietadiel. V súčasnosti existujú tri budovy s výškou presne 280 metrov, a teda OUB Centre, OUB Plaza a Republic Plaza, aj keď v budúcnosti môžu byť postavené o pár metrov vyššie budovy na základe udelených výnimiek.

Ošiaľ v McDonald's

mc donalds
Zdroj: Unsplash / Highlight ID

Možno by si človek mohol myslieť, že reťazce rýchleho občerstvenia nebudú v Ázii až také populárne, ale jeden prípad ešte z roku 2000 nasvedčuje tomu, že sa napríklad aj Singapurčania dokážu zapáliť pre nejakú vec. McDonald’s vtedy ku nákupom rozdával bábiky Hello Kitty a keďže v Singapure táto mačička mimoriadne letela, ľudia za nimi doslova šaleli. Ošial prerástol až do momentu, keď ľudia kupovali hamburgery iba kvôli bábikám a jedlo potom vyhadzovali. Bábik však McDonald’s nemal dostatočný počet a zákazníci sa doslova vzbúrili v jednej z prevádzok, keď im oznámili, že Hello Kitty došli. V reštaurácii sa začal krik a násilie a McDonald’s musel v nasledujúcich týždňoch dokonca obmedziť počet hamburgerov, ktorý si mohol jeden človek kúpiť v jednom nákupe, aby sa ušlo každému.

Vo výťahu žiadny moč

výtah
Zdroj: Unsplash / Edwin Chen

Singapur už dlhé roky presadzuje iniciatívu, na základe ktorej chce patriť medzi najčistejšie mestá na svete. Aj napriek tomu sa však občas nájdu ľudia, ktorí pravidlá nerešpektujú, a tak sa vláda rozhodla zaviesť niekoľko opatrení a jedným z nich je napríkad detektor moču umiestnený vo výťahoch na základe zákona, podľa ktorého je močenie vo výťahoch zakázané. Detektor v prípade, že zachytí zápach či samotný moč, spustí alarm a dvere výťahu sa potom uzamknú aj s previnilcom vo vnútri. Na miesto sa potom dostaví polícia a určite by si na mieste zamknutého nechcel byť, pretože tresty v Singapure nemusia byť iba finančné, ale aj zopár mesiacov vo väzení.

Žuvačky by si hľadal márne

žvýkačky, orbit
Zdroj: Unsplash / Gabriel Dalton

Žuvačky sa človeku hodia v prípade, že si potrebuje v rýchlosti osviežiť dych, ale keby si žil v Singapure, potom by si sa musel spoliehať na iné spôsoby. Od roku 2004 je totiž v Singapure zakázané predávať či importovať doň žuvačky a jediným spôsobom, ako sa k nejakej dostať, je získať ju na recept od doktora, ktorý musí nájsť dôvod na jej použitie. Žuvačky v minulosti spôsobovali v Singapure obrovské ťažkosti, keďže nezodpovední ľudia ich nechávali prilepené na najrôznejších miestach, ako poštové schránky, kľúčové dierky či gombíky vo výťahu. V prípade, že by si teda chcel zariskovať a chytili by ťa pri tom, ako žuvačku vypľúvaš niekde na ulici, čakala by na teba 1000 dolárová pokuta.

Bar ako z rozprávky 

singapur
Zdroj: Unsplash / Ghis ‍ ‍

V Singapure síce majú budovy povolené stáť len vo výške 280 metrov, ale na jednej z nich by sme mohli nájsť najvyšší vonkajší bar na svete. Jeho názov znie 1-Altitude a nachádza sa vo výške 282 metrov nad morom, vďaka čomu človeku ponúka parádny výhľad na Singapur z každučkej strany. Na to, aby si sa tam mohol isť v pokoji najesť či napiť si budeš musieť pravdepodobne zarezervovať miesto zopár dní či týždňov dopredu a najväčší nával ľudí môžeš očakávať v čase, keď sa v Singapure konajú napríklad oslavy národného dňa alebo závod seriálu Formuly 1.

Hymna na bankovke

Keď sa raz ocitneš v Singapure a miestni od teba budú vyžadovať spev ich národnej hymny, stačí si siahnuť do vrecka, vybrať peňaženku a potom z nej vytiahnuť 1000-dolárovú singapurskú bankovku. Tisícka síce nepatrí medzi najbežnejšie bankovky, ale keď sa k nej už človek dostane, potom si zrejme aj rád zaspieva hymnu, ktorá sa nachádza na zadnej strane bankovky v skutočnej miniatúrnom písme, ale ak trošku prižmúriš oči alebo si zoberieš lupu, potom by si nemal mať problém text prečítať. Len tak pre zaujímavosť, singapurská hymna sa volá Majulah Singapura a napriek tomu, že oficiálnym jazykom v krajine je hlavne angličtina, celá hymna sa spieva v malajskom jazyku.

Najväčšia fontána na svete

Fountain of Wealth
Zdroj: Pixabay / broewnis

Po celej Európe a vlastne aj svete existujú fontány, ktoré sú schopné pritiahnuť tisíce turistov, ale zrejme si ani netušil, že tá najväčšia fontána na celučkej planéte sa nachádza práve v Singapure. Postavili ju ešte v 90. rokoch minulého storočia v jednom z najväčších singapurských nákupných centier Suntec City a od roku 1998 sa pýši titulom najväčšej fotnány aj oficiálne, keďže bola zapísaná do Guinnessovej knihy rekordov. Vo fontáne Fountain of Wealth sa ľudia môžu počas dňa aj prechádzať, keď nefunguje úplne celá, ale iba jej menší stred a pokojne si v nej môžeš nechať aj zaželať šťastie pre seba či kamarátov, pretože sú v nej nainštalované aj lasery pre večernú šou.

Tvrdé pravidlá a ešte tvrdšie pokuty

toilets, wc
Zdroj: Unsplash / Tim Mossholder

Na začiatku článku sme už síce spomínali zakázané močenie vo výťahoch, ale Singapur sa v priebehu rokov stal synonymom pre zaujímavé zákazy a zákony vo všeobecnosti. Jedno z ďalších pravidiel sa týka verejných záchodov, a teda, že po použití jedného z nich má človek povinnosť spláchnuť. V prípade, že spláchnuť zabudne, či už naschvál alebo nechtiac, môže sa tešiť na 150 dolárovú pokutu. Okrem toho je v Singapure zakázané napríklad pľuť na zem a miestne zákony tvrdo trestajú aj distribúciu nevhodných materiálov ako napríklad pornografia či obscénne skladby alebo fotografie.

Levie mesto bez levov 

singapur
Zdroj: Unsplash / engin akyurt

Možno si už niekedy rozmýšľal, ako vlastne Singapur dostal svoje meno a v skutočnosti sa k tomu viaže celkom vtipný príbeh. Slovo Singapur totižto znamená Levie mesto a to aj napriek tomu, že v celom Singapure by si vo voľnej prírode žiadneho leva nenašiel. Na prelome 13. a 14. storočia sa na území dnešnej Malajzie a Singapuru rozprestieralo kráľovstvo Šrívidžaja a keď sa jeho princ Sang Nila Utama vybral obhliadnuť územie dnešného Singapuru, zbadal tam zviera s oranžovým telom, ktoré sa rýchlo stratilo v džungli, kde sa princ vydal na lov. Zviera považoval za leva, a tak sa rozhodol vyvíjajúce sa mesto premenovať z názvu Temasek na Singapura, čo v malajčine znamená Levie mesto.

Časové pásma nehrajú rolu

časové pásmo, hodiny
Zdroj: Unsplash/Vince Veras

Na geografii si sa už zaručene učil o časových pásmach na našej planéte, ale vedel si o tom, že za posledných 111 rokov Singapur zmenil svoje časové pásmo hneď šesťkrát? V roku 1933 si Singapurčania posunuli hodinky o 20 minút dopredu, o pár rokov potom o 30 minút dopredu. Keď do Singapuru v druhej svetovej vojne prišli Japonci, čas sa zmenil na ten japonský o celú hodinu a pol dopredu a nakoniec si v roku 1982 povedali, že sa zosynchronizujú s Malajziou a upravili si čas opäť o polhodinku, tentoraz však zmena trvá až doteraz.

Mimochodom, o Singapure sa hovorí ako o krajine, kde sa vyskytujú tie najkrajšie ženy na svete a my sme sa rozhodli vybrať pre teba jednu z nich. Volá sa Crystal a nepatrí medzi žiadne celebrity, avšak na Instagrame patrí medzi to najkrajšie z tejto ázijskej krajiny, koniec koncov zhodnotiť to môžeš aj sám na tomto odkaze.

Domov
Zdieľať
Diskusia