Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2016, 17:55
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Na svete sú prvé 3D slúchadlá, ktoré sa so zvukom prispôsobia vašej hlave a ušiam

TECH
Uložiť Uložené

Sme svedkami zvukovej revolúcie pre slúchadlá?

Ako aj tvorcovia videa uvádzajú v prezentačnej snímke, slúchadlá sa za posledných 65 rokov príliš nezmenili. Nechceme tým povedať, že dnešné malé i veľké slúchadlá sú na rovnakej úrovni, avšak okrem bezdrôtovej technológie, nižšej ceny a vernejšej reprodukcii sme sa nedočkali takmer žiadnej funkcie, ktorú by sme mohli označiť za revolučnú, respektíve futuristickú. V roku 2001 sa síce výrazne spopularizovali in-ear slúchadlá vďaka predstaveniu prvého iPodu, ktorý mal týchto nenápadných krpcov v balení, avšak projekt na Kickstarteri sa zaoberá práve tými slúchadlami, ktoré kompletne zakrývajú vaše uši. A že nie sú zrovna najmenšie, sa presvedčíte aj sami.

Na svete sú prvé 3D slúchadlá, ktoré sa so zvukom prispôsobia vašej hlave a ušiam

Na "obranu" vývojárov, nadmerná veľkosť má svoje opodstatnenie. OSSIC X sa podľa oficiálneho popisu označujú za vôbec prvé 3D slúchadlá, ktoré sa za pomoci rôznych senzorov dokážu prispôsobiť ich majiteľovi. Presným meraním šírky hlavy, tvaru uší, polohy hlavy a následným vyhodnocovaním sa docieli ďaleko prirodzenejší 3D efekt než pri bežných slúchadlách. V podstate sa dostanete do podstatne väčšieho virtuálneho priestoru, kde sa zvuk generuje všade vôkol vás, vrátane prostredia pod vami a nad vami. Teoreticky si tak môžete vychutnať hudbu ako na koncerte, hranie hier s veľkou presnosťou zamerania zdroju zvuku (Counter Strike či iné tituly) a na svoje si prídu aj budúci majitelia systémov virtuálnej reality, totiž súhra obrazu a zvuku je akýmsi základom pre kvalitný zážitok z VR-ka.

Snímanie tvaru uší vzájomne spolupracuje s až ôsmimi meničmi (4 v každom ušníku, bežné slúchadlá majú zvyčajne jeden), ktoré by mali na základe výpočtov doručiť prirodzene znejúci zvuk, ktorý je navyše fixovaný v priestore, t. j. pri otáčaní hlavy sa meniče prispôsobujú vašej polohe. Nadobudnutý pocit skutočnej prítomnosti zvuku si môžete pozrieť aj na videu nižšie zobrazujúcom prvé stretnutie užívateľov s OSSIC X. Pripojiť ich môžete pomocou AUX/USB, navyše, vďaka vstavanej batérií vydržia až 10 hodín bezdrôtovej reprodukcie. Zapojením cez USB sa spolu s prehrávaním automaticky dobíjajú. Projekt podporilo už viac než 5000 ľudí, pričom vyzbieraná suma prekročila 1,3 milióna dolárov, čo nie je zrovna málo. Do obchodov by mali doraziť v prvom štvrťroku 2017 za približne 375 €. Či budú slúchadlá praktické na bežné počúvanie v MHD-čke je na pováženie, každopádne, v pokoji domova zrejme ponúknu zážitok, ktorý bude stáť za to. 

Na svete sú prvé 3D slúchadlá, ktoré sa so zvukom prispôsobia vašej hlave a ušiam
Na svete sú prvé 3D slúchadlá, ktoré sa so zvukom prispôsobia vašej hlave a ušiam
Domov
Zdieľať
Diskusia