Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. marca 2016, 12:57
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Miesto kolies levitujúce gule. Výrobca pneumatík Goodyear ukázal šialenú víziu, ktorá pripomína sci-fi film

TECH
Uložiť Uložené

S príchodom takzvaných autonómnych riadiacich systémov sa otvoria nové možnosti konštrukčného spracovania osobných vozidiel. Tu je jeden z názorných príkladov.

Viete si predstaviť, že vaše auto jazdí na štyroch veľkých a guľatých "kolesách", ktoré dokážu realizovať pohyb do všetkých možných smerov nezávisle od toho, v akom smere sa vozidlo momentálne nachádza? Ak nie, video od spoločnosti Goodyear vám s tým pomôže. Jej vízia prináša pohľad na celkom možnú budúcnosť, kde tradičné kolesá nahradí bezpečnejšia, efektívnejšia a hlavne lepšie manipulovateľnejšia alternatíva v podobe akýchsi gúľ z 3D tlačiarne, ktoré nie sú ku karosérii automobilu fyzicky pripevnené. Mnohým to môže pripomínať scénu zo sci-fi filmu, no za niekoľko rokov inovácií v automobilovom priemysle je niečo také celkom reálne.

Futuristický koncept guľovitých kolies od Goodyear nesie výstižné označenie Eagle-360. Či už idete niekoho predbiehať alebo chcete zaparkovať na zle prístupné miesto, všetky štyri gule dokážu synchronizovane meniť smer ich otáčania v rozpätí 360-stupňov, a to v akejkoľvek situácii. Automobil sa tak vďaka týmto kapacitám dokáže pohybovať nie len dopredu alebo dozadu, ale aj doľava a doprava, pričom sa nezmení jeho orientácia ani o jeden stupeň. Ako ale niekto dokáže tieto obratné gule pripevniť k vozidlu? Princíp je celkom jednoduchý, pretože by v tomto prípade použili čoraz populárnejšie magnetické levitovanie, ktoré eliminuje akúkoľvek potrebu fyzického kontaktu s konštrukciou.

Koncept je však špeciálne určený pre autonómne vozidlá s riadením prostredníctvom prítomnej umelej inteligencie, teda prostredníctvom počítača, kedy už nezáleží na smerovaní pohľadu živého šoféra sediaceho za volantom. Počítač totiž využíva systém, ktorý kombinuje integrované kamery, lasery, radary a sonary, aby tak získal 360-stupňový prehľad o potenciálnych cestných prekážkach, premávke okolo automobilu, dopravných podmienkach či smere cesty, po ktorej chcú prevážaní pasažieri ísť. Ak by chcel živý šofér prevziať riadenie do vlastných rúk, niekoľko výhod guľových kolies (efektívnejšia ochrana pred možným šmykom na mokrej ploche pomocou pôsobenia odstredivej sily) zostane stále k dispozícii, hoci možnosť neprirodzenej zmeny pohybu vozidla už nebude v takom prípade aktuálna, pretože by tak mohlo dôjsť kvôli nespoľahlivému ľudskému faktoru ku vzniku dopravnej nehody.

Miesto kolies levitujúce gule. Výrobca pneumatík Goodyear ukázal šialenú víziu, ktorá pripomína sci-fi film
Miesto kolies levitujúce gule. Výrobca pneumatík Goodyear ukázal šialenú víziu, ktorá pripomína sci-fi film

Domov
Zdieľať
Diskusia