Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. februára 2016, 6:40
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Šialenú oscarovú noc ovládol Mad Max, DiCaprio získal prvého Oscara a hviezdil aj The Revenant so Spotlight

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Kto všetko si odnáša domov Oscarov z 88. ročníka udeľovania najprestížnejších filmových cien?

Sezóna sa so sezónou stretla a ďalší ročník odovzdávania Oscarov je (v tejto chvíli) už za nami. My sme sledovali túto medzinárodnú udalosť kvôli tomu, aby sme sa dozvedeli, koho Akadémia tento rok vybrala ako toho najlepšieho, a to vo všetkých atraktívnych kategóriách (aj v tých, ktoré len niektorí preskrolujú). 88. ročník najprestížnejšieho udeľovania filmových cien na svete začal klasicky rozhovormi s celebritami a nominovanými, predpokladáme ale, že vás to taktiež veľmi nezaujímalo, takže prejdeme rovno k zaujímavostiam a samotnému večeru. 

Po vtipnom, no pridlhom openingu v podaní Chrisa Rocka, ktorý zahral oscarový bojkot do rohu naozaj dobre a občas aj s humorom, prišli na pódium zmyselné žienky Charlize Theron a Emily Blunt, ktoré odovzdali sošku za kategóriu Originálny scenár ľuďom stojacim za reportérskou drámou Spotlight od Toma McCarthyho, ktorý si prevzal ocenenie spolu s Joshom Singerom. Myslíme, že vzhľadom na nominovaných bola táto výhra zaslúžená asi najviac. Nasledovala kategória Najlepší adaptovaný scenár, ktorej víťaza nám predstavila dvojica Ryan Gosling - Russell Crowe (zjavne sa skamarátili pri natáčaní nového filmu Shanea Blacka - The Nice Guys). Zlatú sošku si odniesli Charles Randolph a Adam McKay za The Big Short, kde skvelo adaptovali román Michaela Lewisa. Nasledovala teatrálna ukážka na Oscara nominovaných filmov v podaní černošských hercov, ktorou to už Akadémia nepríjemne prehnala, ale v tomto článku rasistickú otázku a celkový bojkot okolo whitewashingu radšej rozoberať nebudeme. Na pódium sa následne postavil Sam Smith so svojou titulnou skladbou pre najnovšiu Bondovku. 

Šialenú oscarovú noc ovládol Mad Max, DiCaprio získal prvého Oscara a hviezdil aj The Revenant so Spotlight

Sama Smitha vystriedal Henry Cavill so svojou pôvabnou spoločníčkou a následne J. K. Simmons, aby odovzdal cenu za Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Očarujúca Alicia Vikander, ktorú sme v našom článku vybrali ako herečku roka, túto kategóriu vyhrala za rolu v Danish Girl.
Cate Blanchett vyhlásila víťaza v kategórii Najlepších kostýmov. Tú vyhrala Jenny Beavan za Mad Maxa. Ten v tú chvíľu premenil prvú z 10 nominácií. O pár minút neskor premenil aj tú druhú, keď vyhral kategóriu Najlepšia výprava, a to úplne zaslúžene, vzhľadom na náročnú produkciu, nesmierne množstvo funkčných a nádherných vozidiel a strojov. George Miller sa následne vysmial s celým svojím štábom všetkým tým vykalkulovaným Oscarovkám, keďže vyhral Oscara aj za Najlepšie masky a make-up. What a lovely day!

Nasledovala kategória Najlepšia kamera, ktorú uviedli a zároveň vyhlásili Rachel McAdams a Michael B. Jordan. Jedna z najtutovejších ankiet skončila treťou výhrou v rade v podaní neskutočného Emmanuela Lubezkiho na pozadí vynikajúceho hudobného motívu z Revenanta, filmu, v ktorom úžasný Mexičan predviedol svoj nesmierny talent. 
Šialenú oscarovú noc ovládol Mad Max, DiCaprio získal prvého Oscara a hviezdil aj The Revenant so Spotlight

Ďalšia kategória patrila znova Mad Maxovi, konkrétne vyhrala Millerova akcia z bodu A do bodu A už svojho 4. Oscara v kategórii Najlepší strih.
Cenu si prevzala Margaret Sixel. Tej sa podarilo zostrihať stovky hodín záberov do šialenej, dvojhodinovej akčnej jazdy. My sme spokojní, Maxa milujeme a navyše sme aj tipovali/verili, že uspeje aj v tejto ankete. Ale mali ste pravdu, skutočne ten film len nezmyselne hajpujeme a sme amatéri, veď vyhral len 4 Oscarov (a to ešte nekončíme). Nasledovala kategória Najlepší strih zvukových efektov, kde bolo skutočne extrémne veľa kvaltiných kandidátov. Od Star Wars, cez Martiana, Sicario, The Revenant až po Mad Maxa, ktorý vyhral ďalšiu technickú kategóriu, a tu to už prestalo byť vtipné. Nasledoval však Najlepší zvuk, kde znova vyhral Mad Max. Evidentne sa Akadémia rozhodla, že technickým kategóriám bude dominovať austrálska post-apo blockbusterová jazda. Je to zaslúžené, no nikto nečakal, že Max si odnesie toľko sošiek. Zvuk bol brilantný, rovnako ako réžia či strih, no každý tak nejako rátal s tým, že sa chytí aj Star Wars, ktoré bolo v technických kategóriách nadmieru silné. Bol to však šialený večer.

Cenu za najlepšie vizuálne efekty získal thriller Ex Machina.
Najväčšie prekvapenie večera vyfúklo ocenenie Revenantovi, Star Warsu, Mad Maxovi či Marťanovi. Je však treba uznať, že tie efekty boli v Garlandovej snímke naozaj na veľkej úrovni, nehovoriac o náročnosti post-produkcie, kde vznikali. Nehovoriac o tom, že Ex-Machina je najlacnejším filmom, aký vyhral kategóriu Najlepších efektov. Nasledovalo veľké a príjemné prekvapenie v podobe príchodu C-3PO, R2-D2 a BB-8.

No nie je ten Jacob Trembley zlatý?

Šialenú oscarovú noc ovládol Mad Max, DiCaprio získal prvého Oscara a hviezdil aj The Revenant so Spotlight

Po pár vtipoch Chrisa Rocka prišli Mimoni predstaviť Najlepšie animované, krátke snímky. Víťazom sa stalo Bear Story z Čile, krajiny s prvou soškou vôbec. Najlepší animovaný, celovečerný film uviedli Buzz Lightyear a kovboj Woody (tí, mimochodom, oslavujú 20. výročie Toy Story). Najväčším kandidátom, vzhľadom na ignoráciu Malého princa, bolo pixarovské Inside Out. To aj kategóriu vyhralo, čo inými slovami znamená, že Pixar udelil ocenenie... Pixaru. Po krátkom výstupe Kevina Harta prišiel na rad The Weeknd so svojou skladbou Earned It z Fifty Shades of Grey. Celkovým víťazom sa ale stal Sam Smith s Writing on the Wall. Asi nezaslúžené, ale nevadí, toto je aj tak irelevantná kategória. 

Ku slovu sa konečne dostali mužskí herci, keď sa vyhlasovala kategória Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.
Fanúšikovia Slya sa nepotešili v momente, kedy si pre sošku prišiel na pódium Mark Rylance za svoju rolu ruského špióna v dráme Stevena Spielberga, Bridge of Spies. Vyfúkol tak víťazstvo Hardymu za Revenanta, Christianovi Baleovi za The Big Short, Stallonemu za Creeda a Ruffalovi za Spotlight. Zdá sa, že Akadémia odovzdá Stallonemu Oscara za celoživoný prínos, pretože táto nominácia bola asi jedinou šancou, ako sa tomuto mužovi odvďačiť Oscarom za to všetko, čo nám priniesol. Pravdepodobne sme prišli o jednu z najemotívnejších ďakovných rečí. Krásne gesto ale ukázal Arnold Schwarzenegger. 

Šialenú oscarovú noc ovládol Mad Max, DiCaprio získal prvého Oscara a hviezdil aj The Revenant so Spotlight

Najlepší krátky dokument vyhlásil komik Louis C. K. Vôbec sa nezaprel, predviedol vtipnú reč a nakoniec udelil cenu Mad Maxovi, čím sa postaral o najvtipnejší moment večera. V skutočnosti však vyhralo A Girl in the River. Zlatíčko menom Daisy Ridley uviedlo kategóriu Najlepšieho dokumentárneho (celovečerného) filmu. Podľa očakávaní vyhrala Amy od Asifa Kapadiu (stojí aj za skvelým dokumentom Senna). Po príhovore riaditeľky Akadémie sme sa pozreli na tvorcov, známe tváre, spisovateľov a všetkých dôležitých ľudí z filmového priemyslu, ktorí nás minulý rok opustili. Akadémia nezabudla ani na Miroslava Ondříčka. 

Na rad prišli Najlepšie krátke filmy uvedené detskými hviezdami za rok 2015, Jacobom Trembleym a Abrahamom Atahom (Agu v Beasts of No Nation). Výhrou sa môže popýšiť Stutterer. Najlepším cudzojazyčným filmom sa zaslúžene stal maďarský Son of Saul. 

Po 5 nepremenených nomináciách sa konečne dočkal výhry aj Ennio Morricone, keď si odniesol sošku za Najlepší soundtrack pre Hateful Eight. Či to bolo zaslúžené alebo nie, už necháme na vás, no viac nás posadilo na zadok rozhodne Sicario. V každom prípade, Ennio sa stáva najstarším víťazom Oscara. Louisa C.K. asi mal chuť prekonať Sacha Baron Cohen, ktorý svojím výstupom rozosmial celú sálu. Booyakasha.

Šialenú oscarovú noc ovládol Mad Max, DiCaprio získal prvého Oscara a hviezdil aj The Revenant so Spotlight


Nasledovali pravdepodobne najhlavnejšie kategórie, ak si odmyslíme skoršie ohlásenie víťaza kategórie pre najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej role. Začíname s réžiou, kde bolo mnoho skvelých kandidátov, no všetci sme to akosi najviac priali Millerovi, ktorý dokázal zrežírovať niečo nepredstaviteľné, a to v ešte väčšej výslednej kvalite. Akadémii sa ale videlo, že Alejandro González Iñárritu odviedol lepšiu prácu, a tak si odnáša už svojho druhého Oscara, keď pred rokom (spoločne s Lubezkim) vyhral Birdmana. Ja osobne mám The Revenant veľmi rád, venoval som mu už mnoho článkov, a tak si myslím, že to bolo rozhodne zaslúžené, najmä vzhľadom na náročnosti natáčania a projektu ako takého. Kolegovia v redakcii taktiež tento výber chápu. Večná škoda, George, večná škoda. 

Najlepšou herečkou sa stáva zaslúžene Brie Larson, i keď, zaslúžene by to bolo u všetkých žien. Víťazstvo Brie nás ale v redakcii teší najviac. V dráme Room bola jednoducho úžasná. Najlepším hercom vôbec je po dlhých rokoch Leo DiCapria. Eddie Redmayne minuloročné víťazstvo neobhájil a Lea tento rok podľa Akadémie neprebil ani skvelý Fassbender v Jobsovi. DiCaprio teda vyhráva svojho prvého Oscara za šialenú rolu a natáčanie survival drámy o pomste The Revenant, pričom predviedol milú ďakovnú reč. Vyzýval v nej ľudí, aby sa konečne začali starať o planétu. 

Najlepším filmom bolo vyhlásené Spotlight o kňazoch zneužívajúcich deti. Niekomu to prišlo zaslúžené, iní v snímke s takouto tematikou videli väčší potenciál a silnejšiu katarziu. V každom prípade šlo o skvele napísanú a zahranú snímku, škoda, že nebola presvedčivejšia. Akadémii to ale stačilo, a tak udelila filmu druhého Oscara. The Revenant si nakoniec odniesol tri víťazstvá, Mad Max ovládol technické kategórie a získal hneď 6 Oscarov, Hateful Eight si odnáša víťazstvo za soundtrack, Star Wars nevyhralo nič, no a došlo aj na pár zaujímavých prekvapení. Ktoré víťazstvo šokovalo najviac vás, komu ste to najviac priali a s čím vôbec nesúhlasíte?


Záverečný prehľad

Najlepší film

Spotlight

The Big Short

The Revenant

The Martian

Brooklyn

Mad Max: Fury Road

Bridge of Spies

Room

Šialenú oscarovú noc ovládol Mad Max, DiCaprio získal prvého Oscara a hviezdil aj The Revenant so Spotlight

Najlepší režisér

Alejandro G. Iñárritu – The Revenant

Adam McKay – The Big Short

Tom McCarthy – Spotlight

George Miller — Mad Max: Fury Road

Lenny Abrahamson — Room

 

Najlepšia herečka

Brie Larson – Room

Saoirse Ronan – Brooklyn

Cate Blanchett – Carol

Charlotte Rampling – 45 Years

Jennifer Lawrence — Joy

Najlepší herec

Leonardo DiCaprio – The Revenant

Michael Fassbender – Steve Jobs

Eddie Redmayne – The Danish Girl

Bryan Cranston – Trumbo

Matt Damon – The Martian

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe

Alicia Vikander – The Danish Girl

Kate Winslet – Steve Jobs

Jennifer Jason Leigh – The Hateful Eight

Rooney Mara – Carol

Rachel McAdams – Spotlight

 

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe

Mark Rylance – Bridge of Spies

Sylvester Stallone – Creed

Christian Bale – The Big Short

Mark Ruffalo – Spotlight

Tom Hardy — The Revenant

Šialenú oscarovú noc ovládol Mad Max, DiCaprio získal prvého Oscara a hviezdil aj The Revenant so Spotlight

Najlepšie adaptovaný scenár

The Big Short – Adam McKay, Charles Randolph

Room — Emma Donaghue

Carol – Phyllis Nagy

The Martian – Drew Goddard

Brooklyn – Nick Hornby

Najlepší pôvodný scenár

Spotlight – Tom McCarthy, Josh Singer

Inside Out – Josh Cooley, Pete Docter, Meg LeFavue

Straight Outta Compton — Jonathan Herman, Andrea Berloff, S. Leigh Savidge, Alan Wenkus

Ex Machina – Alex Garland

Bridge of Spies – Matt Charman, Ethan Coen, Joel Coen

Najlepšia kamera

The Revenant – Emmanuel Lubezki

Sicario – Roger Deakins

Carol – Edward Lachman

Mad Max: Fury Road – John Seale

The Hateful Eight – Robert Richardson

Najlepší soundtrack

The Hateful Eight – Ennio Morricone

Star Wars: The Force Awakens – John Williams

Bridge of Spies – Thomas Newman

Carol – Carter Burwell

Sicario — Johann Johannsson

Najlepšie vizuálne efekty

Ex Machina

Star Wars: The Force Awakens

The Martian

Mad Max: Fury Road

The Revenant

 
Šialenú oscarovú noc ovládol Mad Max, DiCaprio získal prvého Oscara a hviezdil aj The Revenant so Spotlight
 

Najlepší strih

Mad Max: Fury Road

The Revenant

Spotlight

The Big Short

Star Wars: The Force Awakens

Najlepšie masky

The Revenant

The 100-Year-Old-Man Who Climbed Out a Window and Disappeared

Mad Max: Fury Road

Najlepšia výprava

Mad Max: Fury Road

Bridge of Spies

The Martian

The Revenant

The Danish Girl

 

Najlepšie kostýmy

Carol

Cinderella

The Danish Girl

Mad Max: Fury Road

The Revenant

Najlepšia pieseň

“Earned It” from Fifty Shades of Grey

“Manta Ray” from Racing Extinction

“Til It Happens to You” from The Hunting Ground

“Writing’s on the Wall” from Spectre

“Simple Song #3” from Youth

Najlepší zvuk

Sicario

Mad Max: Fury Road

The Martian

The Revenant

Star Wars: The Force Awakens

Najlepší strih zvukových efektov

Bridge of Spies

Mad Max: Fury Road

The Martian

The Revenant

Star Wars: The Force Awakens

Najlepší animovaný film

Inside Out

Anomalisa

Boy and the World

Shaun the Sheep Movie

When Marnie Was There

Najlepší cudzojazyčný film

Mustang – France

Son of Saul – Hungary

Theeb – Jordan

A War — Denmark

Embrace of the Serpent — Colombia

 

Najlepší dokument

Amy

The Look of Silence

Cartel Land

What Happened Miss Simone?

Winter’s on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom

Najlepší krátky dokument

Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah

A Girl in the River: The Price of Forgiveness

Last Day of Freedom

Body Team 12

Chau

Najlepší hraný kraťas

Ave Maria

Day One

Everything Will Be Okay (Alles Wird Gut)

Shok

Stutterer

Najlepší animovaný kraťas

Bear Story (Historia de un Oso)

Prologue

Sanjay’s Super Team

We Can’t Live Without Cosmos 

World of Tomorrow

Domov
Zdieľať
Diskusia