Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Streda 27. 1. 2021 meniny má Bohuš

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Zaujímavosti
4
johnnybravo
23. február 2016, 0:25

Namiesto 100-percentného parmezánu len plno drevoviny. Materiál používaný na výrobu papiera firma vo veľkom miešala do syra

Menšie potravinové prekvapenie.

johnnybravo
23. február 2016, 0:25
Zdielať
Uložiť Uložené
Zdielať Zdielať článok
Namiesto 100-percentného parmezánu len plno drevoviny. Materiál používaný na výrobu papiera firma vo veľkom miešala do syra

Každý milovník talianskej kuchyne nepohrdne dobre nastrúhaným tvrdým syrom s názvom parmezán. Niekoľko rokov zrejúci taliansky syr dokáže ozvláštniť chuť stoviek pokrmov, ale mnohí zákazníci v Spojených štátoch amerických nemohli veriť vlastným očiam, keď si prečítali najnovšiu správu od americkej vládnej agentúry FDA (Správa potravín a liečiv), ktorá si posvietila na výrobcov parmezánu vo veľkých supermarketoch.

 

Človek dostane chuť na parmezán, ale keďže dostať sa ku kvalitnému domácemu produktu nie je jednoduché, radšej zamieri do obchodu, kde si kúpi rovno nastrúhaný syr a môže ho rovno použiť na svojom pokrme. Keď sa ale FDA začala zaujímať o dopredu nastrúhané parmezány predávané v obchodoch, prišla na to, že výrobcovia priveľmi nedodržujú pravidlá. Problém spočíval v tom, že pri výrobe parmezánu sa v malom množstve používa aj celulóza získavaná z drevoviny (používanej napríklad na výrobu papiera), ktorú síce ľudské telo nedokáže stráviť, ale jej prítomnosť parmezánu pomáha. Pravidlá jasne hovoria, že pri jej pridávaní do parmezánu je jej dovolený obsah limitovaný na hranici od 2 do 4 percent z celkového produktu, avšak pri dvoch 100 percentných parmezánových výrobkoch našla FDA prítomnosť celulózy až na hranici 7,8 a 8,8 percent.

 

Namiesto 100-percentného parmezánu len plno drevoviny. Materiál používaný na výrobu papiera firma vo veľkom miešala do syra

 

 

Najhoršie však dopadla spoločnosť Castle Cheese, ktorá síce na svojom produkte uvádzala, že ide o 100-percentný nastrúhaný parmezán, ale pravda bola taká, že parmezán v ňom kontrolóri ani len nenašli. Namiesto toho firma vo výrobe používala veľké množstvo celulózy v kombinácii s inými syrmi, a tak docielila približnú chuť parmezánu. Prezidentka spomínanej spoločnosti preto už netrpezlivo očakáva súdne konanie, ktoré by pre ňu mohlo znamenať až ročné väzenie a pokutu 100-tisíc dolárov, pretože podľa získaných informácií mala o výrobnom procese všetko vedieť a aj napriek tomu ho schváliť. Keby sme teda chceli trošku preháňať, mohli by sme povedať, že americkí zákazníci jedli namiesto kvalitného parmezánu zmes drevoviny a iných syrov.   

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Zdielať
Uložiť Uložené
Zdielať Zdielať článok
NAHOR
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie
Domov
Zdielať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.