Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2016, 0:25
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Namiesto 100-percentného parmezánu len plno drevoviny. Materiál používaný na výrobu papiera firma vo veľkom miešala do syra

ZAUJÍMAVOSTI USA
Uložiť Uložené

Menšie potravinové prekvapenie.

Každý milovník talianskej kuchyne nepohrdne dobre nastrúhaným tvrdým syrom s názvom parmezán. Niekoľko rokov zrejúci taliansky syr dokáže ozvláštniť chuť stoviek pokrmov, ale mnohí zákazníci v Spojených štátoch amerických nemohli veriť vlastným očiam, keď si prečítali najnovšiu správu od americkej vládnej agentúry FDA (Správa potravín a liečiv), ktorá si posvietila na výrobcov parmezánu vo veľkých supermarketoch.

Človek dostane chuť na parmezán, ale keďže dostať sa ku kvalitnému domácemu produktu nie je jednoduché, radšej zamieri do obchodu, kde si kúpi rovno nastrúhaný syr a môže ho rovno použiť na svojom pokrme. Keď sa ale FDA začala zaujímať o dopredu nastrúhané parmezány predávané v obchodoch, prišla na to, že výrobcovia priveľmi nedodržujú pravidlá. Problém spočíval v tom, že pri výrobe parmezánu sa v malom množstve používa aj celulóza získavaná z drevoviny (používanej napríklad na výrobu papiera), ktorú síce ľudské telo nedokáže stráviť, ale jej prítomnosť parmezánu pomáha. Pravidlá jasne hovoria, že pri jej pridávaní do parmezánu je jej dovolený obsah limitovaný na hranici od 2 do 4 percent z celkového produktu, avšak pri dvoch 100 percentných parmezánových výrobkoch našla FDA prítomnosť celulózy až na hranici 7,8 a 8,8 percent.

Namiesto 100-percentného parmezánu len plno drevoviny. Materiál používaný na výrobu papiera firma vo veľkom miešala do syra

Najhoršie však dopadla spoločnosť Castle Cheese, ktorá síce na svojom produkte uvádzala, že ide o 100-percentný nastrúhaný parmezán, ale pravda bola taká, že parmezán v ňom kontrolóri ani len nenašli. Namiesto toho firma vo výrobe používala veľké množstvo celulózy v kombinácii s inými syrmi, a tak docielila približnú chuť parmezánu. Prezidentka spomínanej spoločnosti preto už netrpezlivo očakáva súdne konanie, ktoré by pre ňu mohlo znamenať až ročné väzenie a pokutu 100-tisíc dolárov, pretože podľa získaných informácií mala o výrobnom procese všetko vedieť a aj napriek tomu ho schváliť. Keby sme teda chceli trošku preháňať, mohli by sme povedať, že americkí zákazníci jedli namiesto kvalitného parmezánu zmes drevoviny a iných syrov.   

Domov
Zdieľať
Diskusia