Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2016, 15:47
Čas čítania 0:00
Marián

i-Doser: elektronická droga, ktorá ti navodí stav tej reálnej len pomocou slúchadiel

TECH
Uložiť Uložené

Vďaka jednoduchej appke je možné zažiť pocit uvoľnenia, radosti, či zhúlenia. Stačia ti k tomu slúchadlá a aplikácia. Ako to funguje?

i-Doser je aplikácia pre všetky známejšie platformy, vrátane Windows, OS X, Android či iOS. Podľa tvorcov by mala vďaka binaurálnym tepom navodiť používateľovi stav podobný tomu, ktorý by zažil po užití drogy. Vďaka jednoduchej aplikácii je teda podľa tvorcov možné zažiť pocit uvoľnenia či radosti.

Binaurálne tepy vznikajú, keď sú dve sínusoidné zvukové vlny s rozdielom menej ako 40 Hz (obidve s frekvenciou nižšou ako 1 500 Hz) vpúšťané každá do jedného ucha. Človek vníma práve rozdiel týchto dvoch tónov. Ak napríklad do jedného ucha smeruje tón s frekvenciou 7 400 Hz a do druhého tón s frekvenciou 730 Hz, výsledný tón, ktorý sa nazýva binaurálny tep, bude mať frekvenciu 10 Hz. Vzhľadom na to, že ľudské ucho zachytí tóny v rozmedzí od 16 do 20-tisíc Hz, je takýto zvuk pre ľudský mozog neprirodzený. Práve to využíva aplikácia i-Doser.

i-Doser: elektronická droga, ktorá ti navodí stav tej reálnej len pomocou slúchadiel
Zdroj: en.wikipedia.org

Ideálne je počúvať po tme, aby bolo telo vo fyzickej pohode. Nie je dobré byť smädný, hladný, ale ani naopak. Je tiež dôležité ležať a mať istotu, že ťa pri počúvaní nič a nikto nevyrušuje. Nahrávka by sa mala “konzumovať” cez slúchadlá a nie cez reproduktory. Ak ti nefunguje jedno slúchadlo, na niečo, ako je i-Doser, môžeš rovno zabudnúť.

Na výber sú rôzne nahrávky, medzi ktoré patria nielen tie, ktoré ti privodia pocit šťastia, alebo smútku, ale aj tie, ktorých účinky by sa mali zhodovať s účinkami reálnych omámnych látok. V ponuke tak nájdeme nahrávky s názvami, ako je LSD, Marihuana, či iné. Čerešničkou na torte sú tieto nahrávky:

Lucid Dreams - ako už plynie z názvu, nahrávka dopomôže k tomu, aby človek zažil lucídne snenie (sny, ktoré môže ovládať vlastnou vôľou a robiť si v nich to, čo uzná za vhodné). 

Out of body - nahrávka, vďaka ktorej bude môcť jedinec zažiť astrálne cestovanie, teda cestovanie mimo tela. Odborníci tvrdia, že pokusy o astrálne cestovanie bez znalostí môže byť nebezpečné a v prípade, že sa duša nedokáže vrátiť naspäť do tela, môže viesť až ku smrti.

Hand of God - nahrávka sa nedá popísať z dôvodu, že na každého jedinca vplýva inak. Niektorí pociťujú pocit šťastia, iným je zle a chcú, aby čím skôr skončila. Hovorí sa, že je zo všetkých najsilnejšia. 

i-Doser: elektronická droga, ktorá ti navodí stav tej reálnej len pomocou slúchadiel
Zdroj: www.i-doser.com

Dosť ale bolo nudnej teórie, poďme na prax. Drvivá väčšina ľudí, nielen na slovenských fórach, hovorí, že aplikácia nefunguje a z počúvania nahrávok dlhých zvyčajne približne 45 minút ich nanajvýš rozbolí hlava. Je však potrebné si uvedomiť, že ľudia, ktorí to chcú iba vyskúšať, zvyčajne siahnu po nahrávke vo formáte MP3. Tento najpoužívanejší formát pre audio je ale stratový, čo znamená, že pri kompresii sa nahrávka ochudobňuje o dôležité zvuky a detaily. Je preto logické, že želaný efekt sa nezhoduje s tým výsledným.

i-Doser: elektronická droga, ktorá ti navodí stav tej reálnej len pomocou slúchadiel
Zdroj: www.google.sk

Aj keď sa pri počúvaní siahne po kvalitnej nahrávke v zodpovedajúcom formáte, nie je isté, že sa žiadaný efekt dostaví. Uvádza to aj distribútor, ktorý hovorí, že každý mozog reaguje inak, a zároveň dodáva, že každým ďalším počúvaním sa účinok prehlbuje.

Jedna nahrávka stojí v rozmedzí od 2 do približne 10 eur, čo nie je zas tak veľa na to, aby to človek nemohol vyskúšať. Tí praví závisláci neskôr siahajú po kompletných aplikáciách, ktoré stoja 30 dolárov a ponúkajú celý sortiment základných nahrávok. Kompletné ceny sa nachádzajú v ich internetovom obchode, ktorý môže navštíviť úplne každý. 

Ak by si teda predsa len mal chuť večer si pustiť do uší divné zvuky podobné tomu, keď na diaľnici strácaš pri telefonovaní signál, stačí navštíviť túto adresu a dúfať, že sa u teba dostaví želaný, pravdepodobne z väčšej miery placebo efekt.

Domov
Zdieľať
Diskusia