Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2016, 14:59
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Rubikovu kocku poskladá iba za 0,887 sekundy. Robot Sub1 od nadaného inžiniera má na konte nový rekord

TECH ROBOTIKA SVETOVÉ REKORDY
Uložiť Uložené

Robotika má obrovský potenciál vo viacerých smeroch. Ľudí dokáže nahradiť pri manuálnej práci, ktorú zvládne oveľa kvalitnejšie a rýchlejšie, ale aj pri skladaní legendárnej hračky.

Úžasný pokrok v oblasti vývoja technológií a robotov je najlepšie badať na praktických výsledkoch. Svetový rekord pri riešení Rubikovej kocky predstavuje jednu z možností, kde to je pomerne jednoducho vidieť. Ten sa behom posledných mesiacov výrazne posunul vpred. Ešte koncom minulého roka ju robot od amerického študenta menom Zackary Gromko zvládol do základného stavu poskladať za viac ako 2 sekundy a pár týždňov na to prišiel ďalší, avšak s časom pod jednou sekundou. A aj keď si možno podaktorí mysleli, že už nič rýchlejšie robotika nezvládne, vyzerá to nakoniec tak, že stále existujú limity, ktoré sa dajú posúvať ešte oveľa ďalej. Robot Sub1 s jeho dychberúcim časom 0,889 sekundy, za ktorým stojí nadaný priemyselný inžinier a ekonóm Adam Beer, predstavuje jeden z celkom jasných dôkazov. Tento husársky kúsok sa mu dokonca podarilo zrealizovať s originálnou, nemodifikovanou verziou Rubikovej kocky priamo od World Cube Association.

Enormne rýchle poskladanie je natočené aj na pekne spracovanom videu. Fyzická konštrukcia robota má prispôsobený tvar, aby niečo také dokázala zrealizovať v čo najkratšom čase, pričom jej dizajn ani zďaleka nevyzerá najhoršie. Sub1 pozostáva zo šiestich pohyblivých (rotujúcich ramien) častí, ktoré majú za úlohu otáčať špecifickú stranu kocky do takého smeru, aký im dvojfázový algoritmus robota na základe vizuálnych informácií z dôkladne umiestnených web kamier prikáže. Tie majú za úlohu zosnímať aktuálne rozloženie jednotlivých - farebne odlišných - častí kocky a nadobudnuté dáta potom posielať ďalej. A keďže skladanie vrátane analýzy aktuálnej pozície prebieha v zlomku sekundy, všetky jeho časti musia byť dokonalé prepojené, nastavené a pripravené okamžite zareagovať na stlačenie hlavného tlačidla. Dosiahnutý rekord sa pritom s momentálne najlepším ľudským výkonom s časom takmer 5 sekúnd (konkrétne 4,9 sekundy) nedá ani zďaleka porovnávať, hoci ešte stále nie je oficiálne zapísaný v Guinessovej knihe rekordov. Tvorca robota však už žiadosť o posúdenie splnenia prísnych požiadaviek a následne uznanie čerstvého rekordu podal. Viac vizuálnych detailov nájdete na spomínanom videu nižšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia