Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2015, 16:58
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Autentické video ukazuje, ako vodič Tesly aktivoval autopilota a presadol si na diaľnici dozadu

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV) VIDEO
Uložiť Uložené

Známy elektromobil bol nedávno obdarený autonómnym riadením, čoho výsledkom je netradičné a zároveň nebezpečné video.

Autonómne systémy vo vozidlách sa čoraz častejšie hlásia o slovo a v rôznej podobe, respektíve rozsahu sa stávajú realitou. V tej najväčšej možnej miere ich evidujeme medzi prémiovými značkami, výnimkou však nie je ani mladučká automobilka Tesla, ktorá takýto systém predstavila len nedávno, no medzičasom sa jeho funkcionalita objavila v rámci softvérovej aktualizácie Tesla Version 7.0. Obsahom je viacero inovácií, vrátane novinky s prostým názvom – Autopilot. Jeho podstatou je možnosť prevziať kontrolu nad vozidlom, čím vodič nemusí fyzicky pri ideálnych podmienkach nijak zasahovať do riadenia. Autopilot funguje na báze štvorice získaných dát, a to z kamier, radarov, ultrazvukových čidiel a GPS signálu. Vďaka ním sa dokáže Model S po aktivovaní tohto režimu držať v jazdnom pruhu, dokonca, pokiaľ mu vodič dá znamenie smerovkou, pokiaľ je to z bezpečnostného hľadiská možné, vozidlo sa samovoľne preradí do druhého pruhu. Samozrejme, nechýba dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti, samočinné brzdenie v prípade núdze, no a v neposlednom rade aj automatické parkovanie.

Odporúčané
Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km 4. septembra 2023, 16:00

Teslácky Autopilot ako taký nám ostatne predstavila samotná automobilka prostredníctvom “firemného“ videa, teraz sa ale na internete objavilo ďalšie, podstatne autentickejšie video, ktoré približuje využitie jedinečnej funkcie v praxi. Krátko po tom, ako majiteľ aktivoval autonómne riadenie, si totiž presadol dozadu a začal natáčať, ako jeho Tesla sama riadi na holandskej diaľnici v rýchlosti 83 km/h. Prakticky okamžite sa na autora videa spustila kritika, hovoriaca o tom, že v danom momente ohrozil nielen seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Paradoxne, v týchto dňoch sám Elon Musk prehlásil, že čoskoro sa objaví update softvéru, ktorý by mal zabrániť práve takýmto situáciám. Skôr či neskôr sa tak Tesly dočkajú aktualizácie, ktorá bude pravdepodobne fungovať rovnako, ako napríklad v S-kovom Mercedese (a nielen v tom), ktorý takýmto autopilotom disponoval už niekoľko rokov dozadu, softvér však kontroluje prítomnosť vodiča formou pravidelnej požiadavky o dotknutie sa volantu.

Domov
Zdieľať
Diskusia