Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2015, 15:58
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Legendy slovenského internetu #11: Jozef Pátrovič špeciál

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Prvýkrát sa do talentovej šou prihlásil v roku 2010. Poďme sa spoločne pozrieť na vzostupy aj pády jeho speváckej kariéry.

Vravíš si, prečo až teraz? Nuž, po hlbšej analýze legiend, ktoré preslávil internet či televízia, sme zistili, že niektoré majú tendenciu pravidelne sa vracať na miesto činu dovtedy, kým sa naozaj nepopália a inak tomu nebolo ani v prípade nášho dnešného objektu. Nie je ním nikto iný, ako pán Jozef Pátrovič, pravidelný účastník talentovej súťaže, ktorého preslávil operný spev a pódiové "spolupráce" s tými najlepšími vo svojom obore. Presvedčenie o vlastných kvalitách bolo vždy silnejšie ako súdnosť a sebakritika, vďaka čomu sa už legendárny patrón čerstvého vzduchu z Prievidze stal neodmysliteľnou súčasťou skoro každého ročníka šou.

My sa dnes budeme snažiť zmapovať celú jeho vyše 5-ročnú kariéru, ktorá neprebiehala výhradne na televíznej pôde, ale aj v kluboch naprieč Slovenskom. Všetky pódiové koncerty sprevádzala aj hviezdna porota v stále obmenenom zložení a nechýbal ani kotol v podobe úprimného publika, ktoré neraz ukázalo, že sa vie poriadne baviť. Nie, nerobíme si srandu, veď pán Pátrovič má aj napriek svojmu relatívne krátkemu pôsobeniu na konte viac vypredaných vystúpení ako niektorí slovenskí raperi. Ale o tom inokedy. Poďme sa teraz spoločne pozrieť na Jozefove vzostupy aj pády, prešľapy štábu spôsobujúce veľké respiračné problémy a v neposlednom rade aj reakcie hodnotiacich porotcov, ktorí si neraz museli siahnuť na dno síl. Jeho repertoár patrí do repete a za spomenutie stojí aj voľba outfitov, ktoré sa na seba nápadne podobajú a tak trochu pripomínajú pracovnú oblasť, kde pôsobil.

Legendy slovenského internetu #11: Jozef Pátrovič špeciál

Všetko sa to začalo v septembri roku 2010. Prvá, zatiaľ ešte dosť nevinne vyzerajúca účasť hneď rozvášnila celú porotu a obzvlášť Jara Slávika. Stačilo pár slov a Jožko sa ako majiteľ pravdy zapísal do televíznych análov ako nenávidený jedinec. Namiesto okamžitej sebareflexie však prišlo rozhodnutie podať na televíziu trestné oznámenie kvôli tomu, že nebolo vyvetrané. Pán Pátrovič pracoval ako šofér autobusu, kde bol predsa zvyknutý na vždy čerstvý vzduch a táto zmena môže podľa jeho slov spôsobiť aj embóliu pľúc. Okrem iného je aj bojovníkom proti azbestu, pričom do výskumu investoval do roku 2012 už v prepočte tri milióny korún. 

"Želajú mi krach, som stále tu, môžem je*ať celý svet, celú planétu."

Taktiku "ak to nevyjde u vás, skúsim to u konkurencie" aplikoval vyštudovaný chemik hneď, ako to bolo možné. Pravdepodobne za všetko hovoria nechápavé pohľady Paľa Haberu, ktorý podľa všetkého premiérove vystúpenie nevidel. Aj táto televízia musela ihneď po vystúpení pre istotu posilniť právnické oddelenie, keďže v perlivej vode bolo priveľa bubliniek, ktoré mali za následok ďalšie neplnohodnotné vystúpenie operného speváka. Svet vs. pán Patrovič - 2:0.

Rok 2011 - paranoidný a arogantný šofér autobusu tretíkrát na pódiu. Máme tu znova prakticky rovnaký úvod, Pátrovič dokázal za menej ako minútu nahnevať celú porotu, no aj napriek tomu prichádza prekvapivý záver. Pieseň veľkého Káju síce prvýkrát sabotovalo publikum, ktoré tlieskalo tak, že umelec nepočul hudbu, no druhý pokus už úspešný bol aj napriek tomu, že sa televízia snažila zmariť jeho výkon nefunkčnými mikrofónmi. Jožko pôsobil 10 rokov ('64 až '74) v kapele s kamošmi z práce, za koncerty si pýtal parádny honorár, a preto vie, ako má taká technika fungovať. Takže s ním do budúcna neskúšajte vybabrať. Pán Pátrovič znižuje zo svojho pohľadu na 1:2, svet sa začína obávať. 

Vysnívaný postup je na svete. Druhé kolo sa odohráva v historických a nádherných divadelných priestoroch, ktoré však očividne nevyhovujú každému. V tom čase už bolo meno Jozef Pátrovič veľmi dobre známe aj na ministerstve Životného prostredia, kam chodieval 7 rokov apelovať na odstránenie všetkého existujúceho azbestu v Česku a na Slovensku. Divné, že mu nevyhoveli. Celé druhé kolo malo v skutočnosti veľmi jednoduchú líniu. Dnes spievať nebudete - ja chcem spievať - tak spievajte - ja nechcem spievať. A záver? Svet zvyšuje na 3:1. Vyzerá to na debakel. 

Museli sme byť veľmi naivní, ak sme si mysleli, že ročník 2012 bojovník za čistejší vzduch nenavštívi. Za svoju päťročnú kariéru zaznamenal pán Pátrovič nespočetne veľa bizarností a ďalšou z nich je práve toto vystúpenie. Karel Gott údajne pochválil jeho výkon pri skladbe Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, a preto niet divu, že v piesni Zvonky štestí spieval pasáž Dary Rolinsovej, čím si pravdepodobne splnil veľký sen a zaznamenal tak prvú pódiovú spoluprácu s legendárnym Kájou. Zaujímalo by ma, čo hovorí na tento výkon samotná Darinka.

"Nikto tu nedáva prínos, musel mi zavolať Kajo, aby som vyškolil synov."

Z malého sídliska v Prievidzi až na živé vystúpenie do vypredanej Incheby, aj taký je život vitálneho dôchodcu na voľnej nohe, ktorý sa dlhé roky snažil o evolúciu v zlepšovaní životného prostredia. V tom čase bol zároveň vybookovaný každý víkend, keďže si ho promotéri na lokálnych diskotékach volali ako lákadlo pre ľudí. Hovorte si čo chcete, ale len máloktorý šofér autobusu dokáže preraziť tak ďaleko a zároveň si zachovať pravú tvár a tradičný kódex v obliekaní. Zapravenú košeľu s krátkym rukávom a štýlové nohavice však pri tomto vystúpení vystriedalo kvádro, čo pravdepodobne spôsobilo neúspech. Po treťom ročníku talentovej šou je stav 4:2 a všetko nasvedčuje tomu, že si svet odnesie z náročného súboja víťazstvo.

Spoločnosťou donútený operný spevák a komik Jozef nemal na výber a do súťaže sa musel prihlásiť aj v rokoch 2013 a 2014. Zástupy fanúšikov prosiace o podpis či fotografiu boli pre dnes už legendu veľkou motiváciou, no aj napriek tomu sme sa nedočkali ďalšieho postupu. Životné prostredie sa tak muselo vysporiadať s ďalšími údermi pod pás a za výsledku 6:2 pre verejnosť so súdnosťou už bolo takmer rozhodnuté a výsledok mohol zvrátiť už len zatiaľ posledný ročník.

Televízia v aktuálnom ročníku postavila značnú časť marketingu práve na plagátoch s tvárou Jozefa Pátroviča. Z reakcií samotnej hviezdy je jasné, že táto situácia bola veľmi dobre pripravená, avšak nie každý o nej vedel. Bohužiaľ vám nemôžeme kvôli autorským právam poskytnúť celý kvalitný záznam, no pre tých, ktorí vystúpenie nevideli, skúsime priblížiť, čo sa dialo. Jozef Pátrovič predvádzal svoj talent ako úplne posledný. Keď prišiel pokyn k spievaniu, porota sa rozlúčila, poďakovala si za spoluprácu a odišla domov. Rovnako neskôr aj všetci diváci a keď už bolo dospievané, zvukár Jozefovi oznámil, že všetci kompetentní išli preč a že je koniec. A tak sa rozhorčený Terminátor pobral domov, no neodpustil si aj pár zaujímavých poznámok. Toto je ale pravdepodobne úplný koniec hviezdnej kariéry. 7:2 - konečný výsledok.

Legendy slovenského internetu #11: Jozef Pátrovič špeciál

Ďakujeme za pozornosť. Dúfam, že sa už čoskoro vidíme pri ďalšom pokračovaní, dovidenia!

Domov
Zdieľať
Diskusia