Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2015, 14:59
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

V Bratislave dnes začína Gypsy Fest, najväčší rómsky festival

REFRESHER
Uložiť Uložené

Priaznivci rómskej kultúry sa už po ôsmykrát môžu tešiť na svetový rómsky festival Gypsy Fest. Ten štartuje v hlavnom meste už dnes.

Organizátori festivalu pripravili pre návštevníkov zaujímavý program. Otvárací večer sa bude niesť v duchu rómskych tradícií. Na Novej scéne, v štúdiu Olympia sa totiž uskutoční rekonštrukcia rómsko-nerómskej svadby. Organizátori sľubujú, že divavelné predstavenie bude plné tradičnej rómskej hudby, emócií a skvelých hereckých výkonov. “Ako má rómska svadba vyzerať sme konzultovali s romológom profesorom Lužicom, ktorý nám vypracoval odborné usmernenie. Potrebovali sme ho pretože rómske zvyky boli v minulosti v každom kraji troche iné,” povedal riaditeľ festivalu Jozef Šivák.

V predstavení sa objavia aj herecké legendy, ako napríklad Milka Zimková z kultového filmu Pásla kone na betóne.  “Keď sme ich požiadali o to či by náš divadelný projekt nepodporili, okamžite s tým súhlasili a to aj bez nároku na honorár čo si veľmi vážime. Pre nás je totiž dôležité, aby sa do Gypsy Festu zapájali  verejnosťou akceptované osobnosti. Len vďaka ním sa nám môže podariť zmeniť stereotypný, negatívny pohľad na Rómov,” vysvetlil Šivák.  V predstavení si zahrá aj rómska mládež z osád, ktorá sa zároveň zúčastní aj na divadelnom workshope – Roma Theatre Workshop.

V Bratislave dnes začína Gypsy Fest, najväčší rómsky festival

Gypsy Fest pokračuje vo štvrtok podujatím s názvom Rómovia ako ich nepoznáte. Na Hlavnom námestí budú prezentovať svoju prácu rómski vojaci, policajti, zdravotné sestry či zdravotní asistenti. O 20-tej hodine na tom istom námestí sa uskutoční veľkolepá tanečno-spevácka show s názvom Gipsy Baron. Festival vyvrcholí v piatok. O 13-tej hodine sa Bratislavčania a turisti môžu tešiť na pestrofarebné defilé. Rómski umelci prejdú v tradičných rómskych krojoch a s hudobnými nástrojmi historickým centrom Bratislavy. World Roma Festival “Gypsy Fest” sa u nás organizuje od roku 2008. Doteraz na ňom vystúpili umelci zo 17-tich krajín sveta. O festivale informovala aj prestížna spravodajská televízia CNN. Gypsy Fest patrí k štyrom najväčším rómskym festivalom na svete.

V Bratislave dnes začína Gypsy Fest, najväčší rómsky festival

Podujatie financuje Úrad vlády SR, program Kultúra národnostných menšín 2015, Ministerstvo kultúry SR, program pre znevýhodnené skupiny a Bratislavský samosprávny kraj.

Domov
Zdieľať
Diskusia