Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. marca 2015, 17:07
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Prečo milujeme sériu Fast & Furious a o čom bude 7. časť?

FILMY A SERIÁLY FURIOUS 7 RÝCHLO A ZBESILO THE ROCK
Uložiť Uložené

Detailnejší pohľad na sériu Rýchlo a zbesilo a všetko, čo potrebujete vedieť o pripravovanom 7. diele.

 Rok po druhom miléniu to všetko začalo. Dlhá a pre niekoho aj uzavrená cesta plná priateľstva, nových kamarátstiev, nádherných žien, vytunených áut, ale aj pár miliárd dolárov, sa s najväčšou pravdepodobnosťou skončí nadobro. Srandujem. Nečakané, že? Séria Fast & Furious je tu s nami už takmer 15 rokov, počas ktorých nám dokopy priniesla, respektíve prinesie celkom 7 celovečerákov. Celé to začalo veľmi obľúbeným prvým dielom, ktorý nasledoval druhý, len o niečo slabší. Séria jednoducho predstavovala mokrý sen pre každého chlapca. Poriadne autá, sexi baby, sympatickí herci a úžasne adrenalínové dobrodružstvo. Po dvoch častiach prišla Tokijská jazda, ktorej prepojenie so ságou sme pochopili až po Fast & Furious 6. Poznáte nejakú filmovú sériu tiahnúcu sa cez 7 častí (okrem Star Wars a Star Treku), pričom nejde o spracovanie knižného bestselleru? Možno áno, no priblížila sa tá sága takej diváckej obľúbenosti a tržbám, alebo azda takým bohatým hereckým obsadením? Pochybujem.

Prečo milujeme sériu Fast & Furious a o čom bude 7. časť?
Prečo milujeme sériu Fast & Furious a o čom bude 7. časť?


Rýchli a zbesilí začínali skutočne na rýchlosti. Dnes už nemôžu vyjsť z domu bez zbrane či hi-tech vybavenia, pretože po nich ide takmer každý. Zaplietli sa s mafiou či federálmi, o policajtoch ani nehovoriac. Ja osobne vnímam tieto filmy len ako letné oddychovky, kedy (doslova) vypnem mozog a užívam si adrenalínovú jazdu s očakávaním, že okrem akcie uvidím aj nejaké tie nádherné autá s poriadnym tuningom, štartujúce na začiatku preteku cez celé mesto. Tie časy sú už ale dávno preč. Séria sa vyvinula a ide iným smerom, čo rozhodne pokladám za plus.

Úprimne povedané, rád by som videl človeka, ktorý by si pochvaľoval 7 filmov o jazdení v drahých autách. Vydržali sme to tri časti, pričom to bolo stále horšie a horšie. Až film s poradovým číslom 4 sa trochu viac skĺbil s akciou a výsledkom bolo celkom nové poňatie potenciálu utkvelom na pozadí. Akčné filmy neomrzia nikdy, no ak máte priestor pre vyvíjanie a stály progres, ako napríklad Fast & Furious, nemusíte natáčať stereotypné klišé filmy. Miesto toho natočíte úplne nelogické, hlúpe a nereálne 2 hodiny plné len ťažko uveriteľných akčných sekvencií. Tie podtrhujú častokrát ešte menej uveriteľné a v niektorých prípadoch už aj otravné automobilové scény (napríklad, keď Vina Diesela naháňal tank, preletel vzduchom rýchlosťou asi 70 km/h a ešte stihol zachytiť Letty. Na zahodenie nebola ani letisková scéna zo 6tky, že?). Vo väčšine prípadov ale ide o cool scénky, ktoré každý fanúšik akcie miluje.

Občas si jednoducho potrebujete dať pauzu od hlbokých psychologických a filozofických drám, a tak zájdete do kina. Premietajú 54. Neesonovku, v ktorej Liam vykynoží asi 10. mafiánsku rodinu vo svojej kariére, ale dávajú aj ďalšiu klišoidnú Stathamovku, ktorá sa od jeho predchádzajúcich filmov nelíši azda ničím. Potom tu je ale Rýchlo a zbesilo, z plagátu na vás čumí Vin Diesel, Dwayne Johnson, Paul Walker, Tyrese Gibson, Ludacris, Tony Jaa, Kurt Russel, Jason Statham, Djimon Hounsou či Rounda Rousey. Nuž, nemusíte mi vravieť, pre ktorý film sa rozhodnete. Furious 7 opäť zbúra hranice logiky a fyziky, to ale nemení nič na tom, že pôjde o perfektnú relaxačku plnú skvelých akčných momentov, vašich obľúbených hercov a všetkého toho ostatného, čo séria obsahuje a prečo ju stále máme tak radi. Alebo mi chcete povedať, že sa aspoň v kútiku duše nepotešíte, keď ohlásia 8. časť?

Prečo milujeme sériu Fast & Furious a o čom bude 7. časť?
Prečo milujeme sériu Fast & Furious a o čom bude 7. časť?


Ešte predtým si ale niečo povieme o časti s poradovým čislom 7. Tá dorazí do kín už 1. apríla, takže sa nám to už skutočne veľmi rýchlo blíži. O čom teda bude (v nasledujúcich riadkoch sa objavia spoilery pre staršie ale aj novšie časti)? V prvom rade si musíme povedať, čo sa vlastne vo všetkých tých filmoch udialo. Chronologické poradie je takéto: Rýchlo a zbesilo 1, 2, 4, 5, 6, 3, 7. Tokijská jazda sleduje záverečné etapu Hanovho života, ktorý sa skončí počas jednej z naháňačiek v Tokijských uliciach. V potitulkovej scéne Furious 6  sa dozvedáme, že to bol práve Statham, ktorý Hana zabil. Začal tak lov na vrahov a ľudí spojených s vraždou svojho brata, Owena Shawa (Luke Evans). Starší bráško Deckard nie je o nič horší, než on. V páchaní zločinu je génius, v súbojoch telo na telo je ďaleko väčší postrach a môžeme rátať aj s väčším a lepším arzenálom či technologickým vybavením. To bude obsluhovať jeho vlastný tím skladajúci sa z mien ako Rounda Rousey, Tony Jaa, Djimon Hounsou a John Brotherton. Tí pôjdu po Walkerovi, Ludacrisovi, Rodriguez a Gibsonovi. Ostáva nám tak súboj Stathama s... počkať, na strane „dobra“ tu ale máme The Rocka aj Vina Diesela. Ako to teda bude? Podľa všetkého odletí Vin do Tokya zaoberať sa Hanovou smrťou, nakoniec, dôkazom toho je aj jeho prítomnosť na konci Tokyo Drift. Dovtedy bude so Stathamom bojovať The Rock, ktorý si to aj pekne odnesie. Ak sledujete trailery, viete, o čom hovorím. Agent Hobbs bude zranený, teda na istú dobu vyradený z hry. Bolo to najmä kvôli tomu, že natáčanie Furious 7 sa prelínalo s natáčaním Herkula a je jasné, aká rola mala pre Dwayna väčšiu prioritu. Tu sa nám krásne odzrkadľuje Walkerova smrť z decembra predminulého roka. Herkules a Expendables 3 sa natáčali v rovnakom čase ako ďalší kúsok zo zlatej studne pre štúdio Universal. Do kín sa ale tieto snímky dostali v júli, respektíve auguste 2014, zatiaľ čo na Furious 7 stále čakáme. 

Prečo milujeme sériu Fast & Furious a o čom bude 7. časť?
Prečo milujeme sériu Fast & Furious a o čom bude 7. časť?

Tragická udalosť postihla celý štáb, hercov a ich rodiny, no najmä štúdio Universal. To prišlo o peknú kôpku peňazí, keďže sa muselo prestať na niekoľko týždňov natáčať, pričom už sčasti začala aj marketingová kampaň, ktorá sa taktiež musela úplne zrušiť a začať až o rok neskôr, čo stálo nemalé peniaze. Hovorí sa, že až 50 miliónov dolárov bolo Universalu poskytnutých poisťovňou, takže jeden problém už vyriešili. Nasledovalo rozhodnutie, čo s dejom. Na pľac zavítali bratia Paula a nebol nikto, kto by pochyboval o tom, že sa na sebe až príliš veľmi podobajú. Zvyšné Paulove scény teda dotočili oni, pričom sa použila kopa make-upu a CGI, ako aj zrýchlených záberov, takže v kine častokrát ani nerozoznáte, kto je kto. Nemusíte sa teda báť, že Brian dopadne podobne ako Sonny z Krstného otca. Je ženatý s Domovou sestrou, majú spolu dieťa a reálne im hrozí, že prídu o životy. Tak sa stiahnu a navždy sériu opustia. 

Ak ste videli trailery, zvyšok filmu si ľahko spojíte, prípadne sa na to aj vykašlete, pretože samotný dej týchto filmov je absolútne zbytočný. Rozhodne nemáte dôvod čakať žiadny presah, originálnu zápletku či celistvý scenár, ktorý nemení chovanie postáv a lokácie z logických a opodstatnených dôvodov, ale jednoducho preto, lebo sa to hodí a potrebuje to aj produkcia. Natáčanie v exotických mestách ako Dubaj alebo Abu Dhabi má vždy svoje čaro, ale aj daňové výhody. Ako sa vlastne náš obľúbený tím dostane na Blízky východ? Privedie ich tam ďalšia tajná postava, pravdepodobne niekto z vlády. Tu zohrá svoju úlohu herec Kurt Russell (pôvodne bola rola ponúknutá Denzelovi Washingtonovi), údajne, rovnako ako Lucas Black (Sean Boswell - hlavná postava z Tokyo Drift), už zaviazaný sérii pre 8. a 9. diel, v prípade, že dostanú zelenú. A s tým, že ďalší diel uvidíme, môžete naplno rátať. Celkom možno sa dočkáme pokračovania Tokyo Driftu, prípadne sľubovaného spin-offu s Dwaynom Johnsonom, aby si tak herci od série oddýchli. To je však otázka tržieb a prehovárania hercov. 

Prečo milujeme sériu Fast & Furious a o čom bude 7. časť?
Prečo milujeme sériu Fast & Furious a o čom bude 7. časť?

Furious 7 natáča James Wan (Insidious, Saw, Conjuring, Rozsudok smrti) striedajúc tak Justina Lina - oživovateľa série. Nič sa ale pravdepodobne nezmení. Akurát efekty a jednotlivé scény naberú na epickosti a budú vyzerať ešte prehnanejšie. Furious 7 si stvoril Vin Diesel, scenárista Chris Morgan previedol jeho víziu na papier a James Wan to jednoducho celé natočí tak, ako si to vyžaduje sám herec. Čo nás teda čaká? Brutálne zábavná akcia, humor v podaní Tyresa Gibsona a Ludacrisa, atraktívne pästné súboje, nádherné ženy, nemenej atraktívne autá a mnoho ďalšieho, na čo budete po premietaní (bude trvať takmer 2 a pol hodiny) nadávať alebo kritizovať.

V kinách od 1. apríla. Ak sa chcete medzi prvými dozvedieť, či film zarobí viac ako miliardu alebo kedy sa ohlási pokračovanie, sledujte Filmkult.

Prečo milujeme sériu Fast & Furious a o čom bude 7. časť?
Prečo milujeme sériu Fast & Furious a o čom bude 7. časť?
Anketa:
Prajete si, aby séria pokračovala aj po 7. časti alebo jej už máte dosť?
Som za skončenie série
Som za pokračovanie série
Som za skončenie série
25 %
274 Hlasov
Som za pokračovanie série
75 %
806 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia