Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2014, 16:49
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Sad Boys ako švédska HAHA CREW na čele s Yung Leanom

HUDBA
Uložiť Uložené

Partia stredoškolákov, ktorá si jednoducho žije svoj americký sen. Sad Boys na čele s Yung Leanom ti ukážu, ako vyzerá cloudy rap zo Švédska.

Sad Boys ako švédska HAHA CREW na čele s Yung Leanom

Vďaka internetu sa v dnešnej dobe dokáže presadiť bez ohľadu na vek a s minimom financií naozaj každý, no okrem stoviek nepodarených pokusov o hudbu sa sem tam nájde aj ozajstný klenot. Nikomu určite nemusím pripomínať aký rozruch spôsobila košická HAHA CREW po ich uverejnení klipu Rap & Móda. Slovensko totiž ešte asi nebolo pripravené na to, že v rape sa dokáže presadiť aj neplnoletá skupina chalanov aj keď deti, ktoré sa stali celebritami cez noc vďaka televíznym talentovým šou aj vo veku okolo 10 rokov nikomu nevadia.

Podobnú záležitosť tak v posledných mesiacoch rieši aj scéna v Škandinávii, keďže sa rysuje pod nosom nové, kontroverzné  meno na dnešnej rapovej scéne. Zo švédskeho Štokholmu, presnejšie z časti Södermalm totiž pochádza skupina chalanov, ktorí vystupujú pod menom Sad Boys a reprezentujú tak smutnú vlnu cloudy rapu, aký môžeš počuť od interpretov ako Lil B, Riff Raff, Main Attrakionz alebo hudby z produkcie Clamsa Casina. Toto zoskupenie sa tak skladá z dvoch producentov, Yung GudYung Sherman, ku ktorým patrí aj raper Yung Lean, taktiež známy aj pod jeho starým menom Yung Lean Doer. Ten je tak vedúcou postavičkou celého tohto hnutia aj napriek tomu, že má rovnako ako jeho kolegovia z partie len 17 rokov a stále ešte chodí na strednú školu.

Sad Boys ako švédska HAHA CREW na čele s Yung Leanom

Dokopy sa dali ako väčšina podobných projektov len tak pri sedení v miestnom parku, pôvodne pod menom Hasch Boys spolu s ďalšími chalanmi zo Švédska. Lean, Gud a Sherman však boli najkreatívnejší z partie, a tak sa rozhodli osamostatniť pod menom Sad Boys. Zarovno s nimi vzniklo aj ďalšie zoskupenie menom Gravity Boys, ktoré spolu so Sad Boys zdieľa jedného člena, a to producenta Yung Shermana. Gravity tak majú zloženie Bladee, Thaiboy Goon, Ecco2k a White Armor.

Medzi hlavné znaky Sad Boys patrí rovnako ako u našej HAHA CREW móda, kedže už majú chalani na tričku spolupráce so značkami ako Mishka alebo Friday USA a dokonca aj vlastnú kolekciu merchu. Okrem módy si však Sad Boys idú hlavne život na štýl amerických teenagerov, ktorí si dokázali vybudovať títo chalani aj v Európe. Bežne ich tak môžeš vidieť hrať videohry Super Smash Bros 64 alebo jesť dovozové lakocinky na štýl zahraničnej Pepsi, Oreo, Gatorade, fast foody rôzneho druhu a v najväčšom množstve ľadový čaj Arizona. K nezdravému jedálničku však často pridávajú aj napriek ich veku lean a ďalšie veci s tým spojené. Yung Sherman bol tak pred pár mesiacmi v podmienke kvôli graffiti a Yung Lean zase za weed. Ďalším typickým poznávacím znakom Sad Boys je číslovanie za pesničkami. Chalani za albumy a rôzne songy pridávajú len tak roky od 2001-2004 pretože si myslia, že to bolo najemotívnejšie obdobie.

Sad Boys ako švédska HAHA CREW na čele s Yung Leanom

Ako som už spomínal v úvode Sad Boys si idú temné a smutné veci, ktoré sú pre mladých interpretov dnešnej doby typické. Počiatky ich tvorby boli síce trocha iné, no chalanom jednoducho vadil hipsterský štýl rovesníkov z ich okolia, a tak sa rozhodli robiť niečo odlišné. Na svojom konte už však majú celkom dosť tvorby, počnúc mixtapeom SadBoys2001, Unknown Death 2002 a najnovším dielom Neal Yung 2003. Do konca tohto roku by sme sa ešte mali dočkať aj sólo projektu od Leana menom Unknown Memory, z ktorého však stihol už odhaliť pred pár mesiacmi mega banger Kyoto a teraz dokonca pridal aj klip na song Yoshi City.

Takmer rok dozadu vydal Lean dokonca aj song s Kreayshawn

Z hľadiska labelových vecí boli donedávna Sad Boys nezávislí, no vďaka Twitteru patria teraz k americkému raperovi menom Issue, ktorý nosí masku a rovnako si ulietava na čaji Arizona. Okrem neho sú v spojení aj s East Bay producentom menom Friendzone, ktorý už im stihol produkovať niekoľko songov. Jendoznačne môžem povedať, že chalani majú našliapnuté na dosť veľkú kariéru a ak sa im bude takto dariť aj v najbližšej dobe, máme sa ešte na čo tešiť. 

Sad Boys ako švédska HAHA CREW na čele s Yung Leanom
Domov
Zdieľať
Diskusia