Pozri sa, ktoré chute zo Slovenska si získali svetové uznanie.
Slovenská kuchyňa je bohatá a rozmanitá, pričom jej základ vychádza z tradičných surovín, ktoré boli v minulosti bežne dostupné v regióne. Slovenská kuchyňa sa opiera o základné suroviny, ako sú zemiaky, múka, mliečne výrobky, kapusta, strukoviny, mäso a sezónne zeleniny.
Taste Atlas zverejnil rebríček tých najlepších slovenských jedál. Celkový rebríček, ktorý obsahuje 42 priečok, si môžeš pozrieť na oficiálnej stránke. My ti prinášame TOP 10 jedál zo slovenskej kuchyne.
10. Slovenský oštiepok
Slovenský oštiepok opisuje web Taste Atlas ako tradičný syr z ovčieho, kravského mlieka alebo ich zmesi, ktorý môže byť údený aj neúdený. Má tvar vajca alebo šišky, zvonka zlatohnedý a vo vnútri krémovo žltý s pevnou textúrou. V rebríčku získal hodnotenie 4,3 z 5 hviezdičiek.
9. Slovenská parenica
Slovenská parenica je podľa známeho gastro portálu mäkký parený syr z ovčieho mlieka alebo zmesi s kravským, kde ovčie tvorí aspoň 50 %. Má tvar navinutých roliek do S alebo špirály, je jemne údená a má dymovú vôňu s jemne slanou chuťou. V rebríčku získala hodnotenie 4,3 z 5 hviezdičiek.
8. Párené buchty
Pripomína parenú knedľu z jemného cesta plneného slivkovým lekvárom s rumom, poliatu maslom alebo vanilkovou omáčkou a posypanú makom či kakaom. V rebríčku získali hodnotenie 4,3 z 5 hviezdičiek.