7. Kapustnica
Taste Atlas opisuje kapustnicu ako slovenskú polievku z kyslej kapusty, údeného bravčového mäsa, klobás a sušených húb, s bohatou zimnou chuťou. Občas sa podáva s bryndzovými alebo zemiakovými haluškami. V rebríčku získala hodnotenie 4,3 z 5 hviezdičiek.

6. Halušky
Halušky sú jemné zemiakové knedličky zo strúhaných zemiakov a múky, typické pre Slovensko a Česko. Pripravujú sa buď krájaním cesta priamo do vriacej vody, alebo použitím špeciálneho sitka, ktoré vytvorí drobné nepravidelné kúsky. Nemusí ísť však nutne len o bryndzové, ale napríklad aj kapustové, tvarohové, makové či špenátové. V rebríčku získali hodnotenie 4,3 z 5 hviezdičiek.

5. Šišky
Tradičné európske šišky z kysnutého cesta, vyprážané dozlatista, chrumkavé zvonka a mäkké vo vnútri. Najčastejšie sa plnia džemom, vanilkovým alebo čokoládovým krémom a posypávajú práškovým cukrom. V rebríčku získali hodnotenie 4,3 z 5 hviezdičiek.

4. Lokše
Tenké, chrumkavé zemiakové placky sú podľa zahraničného webu tradičným slovenským pokrmom, pečeným nasucho do zlatistej farby. Podávajú sa slané s kyslou kapustou či mäsom, alebo sladké s lekvárom, makom a cukrom. V rebríčku získali hodnotenie 4,4 z 5 hviezdičiek.
