Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
8. decembra 2023, 9:02
Čas čítania 2:01
Lucie Kotvalová

Turisti vybrali tie najnechutnejšie československé dezerty. Prvé miesto zaskočí aj naše staré mamy

Turisti vybrali tie najnechutnejšie československé dezerty. Prvé miesto zaskočí aj naše staré mamy
GASTRO ČESKÁ REPUBLIKA SLOVENSKO TURISTI O SLOVENSKU
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Cudzinci zostavili ďalší rebríček. Tentoraz sme sa dozvedeli, ktoré československé dezerty nemôžu vystáť.

Server Taste Atlas, ktorý pravidelne zostavuje kulinárske rebríčky, aktualizoval zoznam šiestich najhoršie hodnotených českých dezertov, ktoré sú aj slovenskými klasikami.

Gastrorebríčky na používateľskej platforme Taste Atlas sú založené na hodnotení ľudí, pričom server rozpoznáva skutočných používateľov a ignoruje hodnotenie botov alebo takzvaných lokálnych patriotov. Jeho cieľom je  „propagovať vynikajúce miestne potraviny, posilniť hrdosť na tradičné pokrmy a vzbudiť zvedavosť na jedlá, ktoré ste ešte neochutnali“.

6. miesto

Na šiestom najhoršom mieste sa s hodnotením 3,9 umiestnila liata bublanina. „Tento tradičný český múčnik sa skladá z hutného akoby palacinkového cesta, ktoré sa posype rôznym ovocím a upečie dozlatista,“ píše server.

Výber ovocia podľa webu závisí od ročného obdobia, ale obvykle zahŕňa rôzne bobuľoviny, slivky a marhule. Taste Atlas dopĺňa: „Či už sa konzumuje teplý, alebo vychladený, zvyčajne sa podáva posypaný práškovým cukrom.“

Bublanina
Zdroj: Wikimedia/Matěj Baťha/volně k užití

5. miesto

Piate miesto si „vyslúžila“ krupicová kaša. Hodnotenie má taktiež 3,9. Krupicovú kašu, vysvetľujú cudzinci na webe, ako „obľúbený krupicový puding, ktorý sa varí v ľahko osladenom mlieku“. Podľa platformy sú moderné varianty tejto pochúťky často ochutené škoricou, rumom, hrozienkami, mletými orechmi alebo čerstvým ovocím.

Odporúčané
Hokejový reprezentant Gajdoš pred MS v Česku: Kvôli hráčom z NHL makáme viac, sex pred zápasom je každého osobná vec (ROZHOVOR) Hokejový reprezentant Gajdoš pred MS v Česku: Kvôli hráčom z NHL makáme viac, sex pred zápasom je každého osobná vec (ROZHOVOR) 5. mája 2024, 14:30

Zvyčajne sa však krupicová kaša konzumuje takzvane „bez ničoho“, prípadne zaliata maslom a posypaná cukrom a kakaom či Grankom. „Obvykle sa podáva teplá ako výdatné raňajky, ľahká popoludňajšia desiata alebo sladká, výživná večera,“ stojí na webe.

krupicová kaše
Zdroj: Dezidor / Wikimedia Commons

4. miesto

Zemiakovú cenu si vyslúžil mazanec, teda „tradičný sladký veľkonočný chlieb pripravovaný z brioškového cesta, ktoré je obohatené hrozienkami, citrónovou kôrou a rumom“. Dostal 3,8 bodu. Charakteristika je podľa webu takáto: „Tvaruje sa do veľkých okrúhlych bochníkov, pred pečením sa posype plátkami mandlí a navrchu sa obvykle vyreže symbol kríža.“

„Tento hutný a sýty chlieb, ktorého história siaha až do 15. storočia, sa tradične pripravuje na Bielu sobotu a podáva sa ako sýty dezert alebo sladká desiata.“

mazanec
Zdroj: Chmee2/Wikimedia Commons
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia