Cudzinci zostavili ďalší rebríček. Tentoraz sme sa dozvedeli, ktoré československé dezerty nemôžu vystáť.
Server Taste Atlas, ktorý pravidelne zostavuje kulinárske rebríčky, aktualizoval zoznam šiestich najhoršie hodnotených českých dezertov, ktoré sú aj slovenskými klasikami.
6. miesto
Na šiestom najhoršom mieste sa s hodnotením 3,9 umiestnila liata bublanina. „Tento tradičný český múčnik sa skladá z hutného akoby palacinkového cesta, ktoré sa posype rôznym ovocím a upečie dozlatista,“ píše server.
Výber ovocia podľa webu závisí od ročného obdobia, ale obvykle zahŕňa rôzne bobuľoviny, slivky a marhule. Taste Atlas dopĺňa: „Či už sa konzumuje teplý, alebo vychladený, zvyčajne sa podáva posypaný práškovým cukrom.“
5. miesto
Piate miesto si „vyslúžila“ krupicová kaša. Hodnotenie má taktiež 3,9. Krupicovú kašu, vysvetľujú cudzinci na webe, ako „obľúbený krupicový puding, ktorý sa varí v ľahko osladenom mlieku“. Podľa platformy sú moderné varianty tejto pochúťky často ochutené škoricou, rumom, hrozienkami, mletými orechmi alebo čerstvým ovocím.
Zvyčajne sa však krupicová kaša konzumuje takzvane „bez ničoho“, prípadne zaliata maslom a posypaná cukrom a kakaom či Grankom. „Obvykle sa podáva teplá ako výdatné raňajky, ľahká popoludňajšia desiata alebo sladká, výživná večera,“ stojí na webe.
4. miesto
Zemiakovú cenu si vyslúžil mazanec, teda „tradičný sladký veľkonočný chlieb pripravovaný z brioškového cesta, ktoré je obohatené hrozienkami, citrónovou kôrou a rumom“. Dostal 3,8 bodu. Charakteristika je podľa webu takáto: „Tvaruje sa do veľkých okrúhlych bochníkov, pred pečením sa posype plátkami mandlí a navrchu sa obvykle vyreže symbol kríža.“
„Tento hutný a sýty chlieb, ktorého história siaha až do 15. storočia, sa tradične pripravuje na Bielu sobotu a podáva sa ako sýty dezert alebo sladká desiata.“