Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Čítaš poslednú stranu článku:
Turisti vybrali tie najnechutnejšie československé dezerty. Prvé miesto zaskočí aj naše staré mamy
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

3. miesto

A hurá do finále! Na treťom mieste sa umiestnili dukátové buchtičky so smutnými 3,6 bodu. „Tento tradičný český pokrm sa skladá z pšeničných buchtičiek poliatych zamatovým vanilkovým krémom,“ opisuje platforma.

Malé buchtičky sa pripravujú z kysnutého cesta a tradične sa pečú v rúre, kým nezískajú zlatistú farbu. Doplnené sú o vanilkový krém; milovníci všetkého sladkého si môžu buchtičky navyše posypať cukrom. Príležitostne potom podľa webu bývajú ozdobené čerstvým ovocím.

buchtičky se šodó
Zdroj: Palickap/Wikimedia Commons

2. miesto 

Obľúbený veľkonočný baránok sa umiestnil na druhom mieste. Dostal iba 3,5 bodu. Podľa webu sa tento „maslový a ľahký“ múčnik občas dopĺňa o sušené ovocie alebo farebné želé kúsky. Baránok sa potom po upečení buď ľahko popráši práškovým cukrom, alebo poleje čokoládou.

Odporúčané
Z pohostinstva v Kysaku ma vyhnali. Takto vonia komunizmus v obci, ktorá má veľký potenciál (Reportáž) Z pohostinstva v Kysaku ma vyhnali. Takto vonia komunizmus v obci, ktorá má veľký potenciál (Reportáž) 11. mája 2024, 14:30

„Pretože symbolizuje znovuzrodenie a víťazstvo života nad smrťou, sladký baránok  sa podáva ako hlavný dezert na veľkonočnú nedeľu,“ vysvetľuje platforma. 

velikonoční beránek
Zdroj: Pohled 111/Wikimedia Commons/volně k užití

1. miesto

Pripravte fanfáry! Prvé miesto, teda absolútne najhoršie hodnotenie, získali rezance s makom. Hodnotenie? 3,2.

Taste Atlas tento pokrm definuje ako „výživný“, súčasne však dodáva: „Kedysi to bolo považované za bohaté a sýte jedlo, dnes predstavuje skromný, ale obľúbený pokrm, ktorý sa vychutnáva ako sladký hlavný chod alebo sýty dezert.“

Hoci je tento typ dezertu spájaný s Českom, presný pôvod pokrmu nie je známy. Podobné varianty sa totiž pod rôznymi názvami vyskytujú v mnohých krajinách strednej a východnej Európy.

nudle s mákem
Zdroj: Pohled 111/Wikimedia Commons/volně k užití
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia