Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením. Objednaj si jedlo
Čítaš poslednú stranu článku:
Turisti vybrali tie najnechutnejšie československé dezerty. Prvé miesto zaskočí aj naše staré mamy
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednaj si jedlo

3. miesto

A hurá do finále! Na treťom mieste sa umiestnili dukátové buchtičky so smutnými 3,6 bodu. „Tento tradičný český pokrm sa skladá z pšeničných buchtičiek poliatych zamatovým vanilkovým krémom,“ opisuje platforma.

Odporúčané
Tieto slovenské reštaurácie by mohli získať michelinskú hviezdu. Je to prelomový okamih, hovoria šéfkuchári Tieto slovenské reštaurácie by mohli získať michelinskú hviezdu. Je to prelomový okamih, hovoria šéfkuchári 27. marca 2025 o 18:00

Malé buchtičky sa pripravujú z kysnutého cesta a tradične sa pečú v rúre, kým nezískajú zlatistú farbu. Doplnené sú o vanilkový krém; milovníci všetkého sladkého si môžu buchtičky navyše posypať cukrom. Príležitostne potom podľa webu bývajú ozdobené čerstvým ovocím.

buchtičky se šodó
Zdroj: Palickap/Wikimedia Commons

2. miesto 

Obľúbený veľkonočný baránok sa umiestnil na druhom mieste. Dostal iba 3,5 bodu. Podľa webu sa tento „maslový a ľahký“ múčnik občas dopĺňa o sušené ovocie alebo farebné želé kúsky. Baránok sa potom po upečení buď ľahko popráši práškovým cukrom, alebo poleje čokoládou.

„Pretože symbolizuje znovuzrodenie a víťazstvo života nad smrťou, sladký baránok  sa podáva ako hlavný dezert na veľkonočnú nedeľu,“ vysvetľuje platforma. 

velikonoční beránek
Zdroj: Pohled 111/Wikimedia Commons/volně k užití

1. miesto

Pripravte fanfáry! Prvé miesto, teda absolútne najhoršie hodnotenie, získali rezance s makom. Hodnotenie? 3,2.

Taste Atlas tento pokrm definuje ako „výživný“, súčasne však dodáva: „Kedysi to bolo považované za bohaté a sýte jedlo, dnes predstavuje skromný, ale obľúbený pokrm, ktorý sa vychutnáva ako sladký hlavný chod alebo sýty dezert.“

Odporúčané
KVÍZ: Myslíš si, že poznáš Trenčiansky kraj dobre? Týchto 10 otázok preverí tvoje znalosti KVÍZ: Myslíš si, že poznáš Trenčiansky kraj dobre? Týchto 10 otázok preverí tvoje znalosti 27. marca 2025 o 16:00

Hoci je tento typ dezertu spájaný s Českom, presný pôvod pokrmu nie je známy. Podobné varianty sa totiž pod rôznymi názvami vyskytujú v mnohých krajinách strednej a východnej Európy.

nudle s mákem
Zdroj: Pohled 111/Wikimedia Commons/volně k užití
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia