3. miesto
A hurá do finále! Na treťom mieste sa umiestnili dukátové buchtičky so smutnými 3,6 bodu. „Tento tradičný český pokrm sa skladá z pšeničných buchtičiek poliatych zamatovým vanilkovým krémom,“ opisuje platforma.
Malé buchtičky sa pripravujú z kysnutého cesta a tradične sa pečú v rúre, kým nezískajú zlatistú farbu. Doplnené sú o vanilkový krém; milovníci všetkého sladkého si môžu buchtičky navyše posypať cukrom. Príležitostne potom podľa webu bývajú ozdobené čerstvým ovocím.
2. miesto
Obľúbený veľkonočný baránok sa umiestnil na druhom mieste. Dostal iba 3,5 bodu. Podľa webu sa tento „maslový a ľahký“ múčnik občas dopĺňa o sušené ovocie alebo farebné želé kúsky. Baránok sa potom po upečení buď ľahko popráši práškovým cukrom, alebo poleje čokoládou.
„Pretože symbolizuje znovuzrodenie a víťazstvo života nad smrťou, sladký baránok sa podáva ako hlavný dezert na veľkonočnú nedeľu,“ vysvetľuje platforma.
1. miesto
Pripravte fanfáry! Prvé miesto, teda absolútne najhoršie hodnotenie, získali rezance s makom. Hodnotenie? 3,2.
Taste Atlas tento pokrm definuje ako „výživný“, súčasne však dodáva: „Kedysi to bolo považované za bohaté a sýte jedlo, dnes predstavuje skromný, ale obľúbený pokrm, ktorý sa vychutnáva ako sladký hlavný chod alebo sýty dezert.“
Hoci je tento typ dezertu spájaný s Českom, presný pôvod pokrmu nie je známy. Podobné varianty sa totiž pod rôznymi názvami vyskytujú v mnohých krajinách strednej a východnej Európy.