Niektoré z týchto jedál sú medzi Slovákmi tradične obľúbené, no pre zahraničných turistov to neplatí.
Prinášame ti najnovšiu aktualizáciu rebríčka najhorších slovenských jedál, ktorý pravidelne vyhodnocuje známy zahraničný portál Taste Atlas.
Minulý mesiac bol zverejnený nový rebríček na základe zahraničných hodnotení, ktoré zozbierali od viac než 3 400 recenzentov. Systém však zohľadnil iba približne 2 500 hodnotení, pretože hodnotenia od botov, či od tých, ktorých pohľad mohol byť skreslený, boli vylúčené.
Pozri si, ktoré jedlá cudzincom chutia na Slovensku najmenej. S niektorými sa možno stotožníš, s inými môžeš nesúhlasiť.
10. MIESTO - Bryndzová nátierka
Bryndzová nátierka, nazývaná aj Liptovská, si vyslúžila desiate miesto v rebríčku. Aj napriek svojmu umiestneniu patrí medzi obľúbené a tradičné jedlá nielen na Slovensku, ale aj v Maďarsku či Rakúsku. Základnou surovinou tejto „pochúťky“ je ovčia bryndza, ktorá je typická svojou špecifickou chuťou, ktorá nemusí ulahodiť každému.
9. MIESTO - Strapačky
Strapačky sú na predposlednom mieste rebríčka. Ide pritom o veľmi obľúbené jedlo Slovákov, podávané hlavne v kolibách či salašoch. Základom tohto pokrmu, ktorý očividne zahraničným turistom veľmi nelahodí, sú zemiakové halušky s nakrájanou kyslou kapustou. Najčastejšie sa podávajú s praženou cibuľkou.
8. MIESTO - Žemľovka
Žemľovka sa najčastejšie podáva ako hlavný chod. Ide o sladký pokrm, ktorý sa skladá najčastejšie z bieleho pečiva, ktoré bolo určitý čas namočené v sladkom mlieku. Na pečivo sa postupne vrstvia jablká, prípadne hrušky, a tento proces sa opakuje. Záverečná vrstva pečiva sa často posype práškovým cukrom.
7. MIESTO - Karbonátky
Karbonátky sú jedlo, pod ktorým si každý môže predstaviť čosi iné. Pre niekoho sú to mäsové karbonátky, označované aj ako fašírky, pre iného sú to placky tvorené zo zeleniny, rýb, syra či sóje. Čo však majú poväčšine spoločné, je ich cibuľový základ a zlatistohnedá farba, ktorú dostanú po pražení na panvici.
6. MIESTO - Fliačky s kapustou
Fliačky s kapustou sú tradičné vo viacerých stredoeurópskych krajinách. Vo väčšine z nich ich však nájdeš v určitých obmenách. Základom sú vždy domáce štvorcové cestoviny a biela kapusta. V niektorých krajinách sa pridáva slanina, petržlen či cesnak.
5. MIESTO - Demikát
Demikát sa umiestnil v polovici rebríčka najhorších slovenských jedál. Ide o polievku z bryndze, vajec a sladkej smotany, ktorá sa dochucuje koreninami, ako sú paprika či petržlen. Existuje však viacero spôsobov jej prípravy.
4. MIESTO - Veka
Veku by sme mohli na naše pomery porovnať s francúzskou bagetou. Ide o biele pečivo vyrábané z bielej pšeničnej múky. Využíva sa najmä pri tradičných chlebíčkoch podávaných pri rôznych oslavách.
3. MIESTO - Kokosové ježe
Kokosové ježe si vyslúžili bronzovú medailu v rebríčku najhorších slovenských jedál. Pre niekoho môže ísť o najobľúbenejšiu sladkú pochúťku, no ľudia zo zahraničia s týmto očividne súhlasiť nebudú. Podľa ich hodnotení ich piškótové cesto namočené v čokoláde a obalené v kokose neoslovilo.
2. MIESTO - Ryžový nákyp
Ryžový nákyp je ďalšie sladké jedlo, ktoré sa zvykne podávať ako hlavný chod. Ide o ryžu uvarenú v mlieku, ku ktorej sa pridá žĺtok, maslo a neskôr sa k zmesi pridá aj vyšľahaný sneh. Toto nie veľmi obľúbené jedlo sa následne pečie v rúre a podáva sa zvyčajne s kompótom.
1.MIESTO - Smotanová nátierka
Smotanová nátierka si vyslúžila titul najhoršieho slovenského jedla. Vyrába sa kombináciou kyslej smotany a jogurtu. Najčastejšie sa však zvykne ešte dochucovať bylinkami alebo aj šunkou.