Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2014, 18:44
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Hra Tetris oslavuje jubilejnú tridsiatku!

TECH
Uložiť Uložené

Hádam už neexistuje človek, ktorý by túto, na prvý pohľad veľmi jednoduchú a chytľavú hru nepoznal. Všetko sa to začalo presne pred 30 rokmi, kedy sa Tetris dostal prvý krát na verejnosť.

Hádam už neexistuje človek, ktorý by túto, na prvý pohľad veľmi jednoduchú a chytľavú hru nepoznal. Všetko sa to začalo presne pred 30 rokmi, kedy sa Tetris dostal po prvý krát na verejnosť. Na svedomí to mal vtedajší pracovník moskovskej akadémie vied, Alexej Pažitnov. Názov titulu vznikol spojením slov tenis, pretože to bol autorov obľúbený šport a tetra (štyri), práve kvôli štyrom dielikom, z ktorých sa všetky hracie kocky skladajú. Zo začiatku neznámy Tetris spopularizoval koncom 80. rokov tvorca hier, Henk Rogers jej spojením so spoločnosťou Nintendo. V tom čase by ste pri každom zakúpení Nintento Game Boy dostali aj originálnu verziu hry.

Hra Tetris oslavuje jubilejnú tridsiatku!

Postupne boli vyvíjané viac aj menej podarené verzie pre počítače, mobilné telefóny a konzoly a do roku 2010 sa predalo neuveriteľných 170 miliónov kusov. Tetris je v súčasnosti dokonca súčasťou rôznych výskumov. Podľa Oxfordskej univerzity pomáha hranie farebnej verzie zabudnúť na traumatické zážitky. Vedci McGillovej univerzity tvrdia, že zopár hodín hrania dokáže odstrániť niektoré formy škuľavosti. Ak máš aspoň jeden z týchto problémov, alebo len jednoducho potrebuješ na chvíľu vypnúť, neváhaj a zahraj sa priamo na našom webe!

V komentároch sa nezabudni pochváliť, koľko bodov si nahral/a. Výherca s najväčším počtom bodov si bude môcť na našej dnešnej narodeninovej párty prevziať cenu vo forme podpisu od ľubovoľného redaktora.

Domov
Zdieľať
Diskusia