Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. septembra 2024 o 15:32
Čas čítania 0:49
TASR

Elon Musk plánuje na Marse vybudovať sebestačné mesto. Prvá ľudská posádka by na mieste mohla pristáť o niekoľko rokov

OSOBNOSTI ELON MUSK VESMÍR
Uložiť Uložené

Musk avizuje vznik prvého mesta na Marse do roku 2044.

Generálny riaditeľ spoločnosti SpaceX Elon Musk oznámil nové plány s vesmírnymi loďami Starship. O dva roky sa má podľa jeho tvrdenia otvárať okno pre lety zo Zeme na Mars, pôjde o lety bez posádky, až kým sa nepotvrdí ich bezpečnosť a spoľahlivosť. Po overení lodí o približne ďalšie dva roky plánuje poslať prvé ľudské posádky na Mars s cieľom vybudovať tam mesto.

Musk chce zabezpečiť multiplanetárnosť. Počet letov má exponenciálne rásť s víziou vybudovať na Marse sebestačné mesto približne do 20 rokov. Vesmírne lode sú navrhnuté ako opakovateľne použiteľný dopravný systém určený na prepravu posádky a nákladu na obežnej dráhe Zeme, Mesiaca a Marsu.

Spoločnosť SpaceX bola založená v roku 2002 a už v apríli toho roku vyhlásil zakladateľ Elon Musk, že prvá loď bez posádky pristane na Marse do piatich rokov a s posádkou do siedmych. Raketa Starship v júni úspešne absolvovala testovaciu misiu, keď na štvrtý pokus obletela planétu hyperonickou rýchlosťou.

Domov
Zdieľať
Diskusia