Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2024 o 14:30
Čas čítania 4:57
Jana Chovancová

Nórka Silje pre Refresher o oslavách russefering: Koniec strednej školy sme oslavovali mesiac, učitelia nám pomáhali triezvieť

Nórka Silje pre Refresher o oslavách russefering: Koniec strednej školy sme oslavovali mesiac, učitelia nám pomáhali triezvieť
Zdroj: Unsplash/Marvin Meyer/k volnému užití
ZAUJÍMAVOSTI NÓRSKO STREDNÉ ŠKOLY ŠTUDENTI
Uložiť Uložené

Nórka Silje nám porozprávala, ako to v jej krajine vyzerá, keď stredoškoláci oslavujú odchod zo školy. Staršej generácii vraj bohapusté parties neprekážajú, prešli si nimi totiž aj oni.

Predstav si, že v poslednom ročníku na strednej škole pred maturitou si takmer mesiac v kuse na párty. Vozíš sa autobusom, v ktorom hrá hudba na plné gule, piješ alkohol s kamošmi, tancuješ a plníš šialené úlohy. 

Potom prídeš domov, a akurát keď sa stihneš spamätať a vytriezvieť, čaká ťa maturita, na ktorú si posledné týždne ani nepomyslel. Znie to ako z bláznivého amerického filmu, však? V skutočnosti takto vyzerá ukončenie strednej školy v Nórsku, o ktorom nám porozprávala Nórka Silje

Silje končila strednú už pred siedmimi rokmi, no na to, čo sa v poslednom ročníku odohrávalo, spomína dodnes. Priblížila nám, ako si na takúto párty našetrila, čo cítila pred záverečnými skúškami a aj to, aké úlohy musela spolu s ostatnými plniť. 

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavý content. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakciu, staň sa aj ty členom klubu Refresher+. Získaš tak neobmedzený prístup k prémiovému obsahu a ďalším skvelým benefitom. 

📖 V tomto článku sme použili niekoľko nórskych výrazov. Aby si im rozumel/-a, prečítaj si náš krátky slovník: 

russ – absolvent vyššej strednej školy v Nórsku 

russefeiring – oslava nórskych stredoškolákov na konci roka 

videregående skole – vyššia stredná škola (v Nórsku majú nižšiu strednú školu, ungdomsskole, pre deti od 13 do 16 rokov a vyššiu strednú školu pre deti od 16 do 19 rokov, pozn. red.)
Landstreff – veľké podujatia, festivaly, na ktorých sa stretávajú študenti z celej krajiny a konajú sa niekoľkokrát do roka

Farebné autobusy a zhovievaví rodičia 

Ak sa rozhodneš niekedy navštíviť nórske mestá koncom apríla, zrejme tam stretneš mladých ľudí oblečených vo farebných kombinézach, oslavujúcich koniec školy. Oslavy pritom trvajú až do 16. mája, do noci pred nórskym dňom ústavy. To však ani zďaleka nie je všetko. 

Odporúčané
KVÍZ: Vieš, kto napísal Skrotenie zlej ženy či Hamleta? Over si znalosti z povinnej literatúry a zisti, ako by ti išla maturita KVÍZ: Vieš, kto napísal Skrotenie zlej ženy či Hamleta? Over si znalosti z povinnej literatúry a zisti, ako by ti išla maturita 6. júna 2024 o 15:30

„Zopár týždňov je príliš krátky čas na to, aby sme oslávili koniec 13 rokov v škole. Preto sa počas celého posledného roka v škole konajú veľké oslavy. Či je to Halloween, Vianoce, niekoľko lyžiarskych zájazdov alebo Landstreff,“ hovorí Silje. Podľa jej slov je posledný ročník v škole jedna veľká párty.

Russefeiring so sebou nesie hneď niekoľko zábavných činností. Okrem toho, že sa študenti tešia, že odídu zo školy, oslavujú aj „prechod“ do dospelosti, keďže v tomto čase má už väčšina z nich po osemnástke. 

Súčasťou sú litre alkoholu, rôzne výlety, aktivity a žarty. Ak ti napadla otázka, či rodičom študentov neprekáža, že ich ratolestiam koluje v žilách namiesto krvi alkohol, odpoveď znie: nie. 

Tento rituál je totiž v krajine známy už dlhé roky a s veľkou pravdepodobnosťou ho absolvovali aj samotní rodičia. Keďže si pamätajú, aká zábava to pre nich bola, určite chcú mesiac zábavy dopriať aj deťom.

Nie raz ich preto finančne podporia, lebo vedia, že náklady na takúto párty môžu byť poriadne vysoké. Väčšina študentov peniaze minie na kúpu autobusu, na ktorom následne cestujú a organizujú v ňom parties. Takéto autobusy ľahko rozpoznáš, sú totiž zvyčajne vyzdobené zvonka aj zvnútra a vybavené naozaj dobrým ozvučením.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Julies foto (@juliesirfoto)

„Russefeiring sa môže líšiť podľa toho, odkiaľ študent pochádza. Médiá väčšinou ukazujú šialene veľké autobusy, ale študenti žijúci mimo veľkých miest to tak nemajú,“ vysvetľuje Silje. Dodáva, že peniaze na túto párty začali so spolužiakmi šetriť v druhom ročníku na strednej škole. 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné
50 €
Účtuje sa raz za rok
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 162394 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako si Silje so spolužiakmi našetrila na russefeiring.
  • Prečo ich učitelia na škole v máji rezignovali. 
  • Podľa čoho sa líšia farby skafandrov, ktoré nosia študenti. 
  • Za čo im na čiapkach viažu uzly a aké úlohy musia plniť. 
  • Čo bolo pre Silje najťažšie. 
Späť
Zdieľať
Diskusia