Renomovaný šéfkuchár, moderátor viacerých relácií, autor kníh a tiež úspešný podnikateľ. Zdeněk Pohlreich patrí k najznámejším osobnostiam českej a slovenskej gastroscény, ktorá sa v posledných rokoch tlačí do popredia.
Zdeněk Pohlreich sa narodil v Prahe. Paradoxne, v mladosti nemal vôbec záujem o varenie či akúkoľvek gastronómiu, no na odbor kuchár nastúpil po tom, čo nespravil prijímacie skúšky na inú strednú školu.
Do roku 1989 zbieral skúsenosti z rôznych prevádzok a reštaurácií v Prahe. Neskôr sa rozhodol emigrovať z Československa a jeho kroky viedli do Holandska a Austrálie. Po návrate domov vystriedal niekoľko hotelov, kde väčšinou fungoval ako šéfkuchár.
Z kuchára podnikateľ
V roku 2007 otvoril s obchodným spoločníkom prvú prevádzku Café Imperial, čo je tiež pomyselný začiatok jeho kuchársko-podnikateľskej kariéry. O dva roky neskôr už bežal v televízii program Áno, šéfe!, čo bola česká verzia populárnej šou Kitchen Nightmares s Gordonom Ramsaym. Slovensko dnes túto šou pozná pod názvom Na nože.
- Čo si Pohlreich myslí o Martinovi Novákovi.
- Či sledoval aj slovenskú verziu Na nože.
- Čo podľa neho chýba našim gastro podnikom.
Z kuchára a podnikateľa sa tak stala mediálne známa osobnosť, ktorá svojím prístupom, vyjadrovaním aj kvalitou zanechala stopu v miliónoch sledujúcich ľudí z Česka aj zo Slovenska. Pohlreicha preslávil práve štýl, akým sa prezentoval. Často nemal problém zvýšiť hlas, vyjadriť ostrú kritiku či používať neslušné slová. Ako však sám tvrdí, aj o tom je gastronómia.
Po pätnástich rokoch je Zdeněk Pohlreich stále vedúcou osobnosťou československej gastroscény. Je držiteľom prestížnych kuchárskych ocenení z celého sveta, vlastní tri reštaurácie, má za sebou niekoľko úspešných televíznych projektov a okrem iného vlastní vydavateľstvo, pričom on sám vydal už viac ako 18 kníh.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Na Slovensku je približne raz za rok
S legendou televízneho varenia sme sa stretli pri príležitosti jeho mediálnych a reklamných povinností v Košiciach, kam prišiel minulú sobotu ráno otvárať novú prevádzku značky, ktorej ambasádorom je už niekoľko rokov.
O popularite pána Pohlreicha svedčí skutočnosť, že pred naším rozhovorom, počas neho a po ňom bol oňho stále značný záujem od okoloidúcich, ktorí sa chceli odfotiť, prípadne si dať podpísať jednu z jeho kníh.
Vitajte v Košiciach. Ako často ste na Slovensku?
Ďakujem veľmi pekne. Na Slovensku som fakt málo, asi tak raz za rok.
V Hypecast podcaste ste spomínali, že vo vašich reštauráciách sa už nevenujete vareniu. Čo je vašou úlohou?
Ja riešim biznisové záležitosti. Či sa to už týka konceptov, menu, nákupov a podobne. Gastronomický biznis sa v poslednom čase veľmi skomplikoval. Už dávno to nie je len o varení, ale pribudlo veľa vecí okolo toho. Týmto sa teda zaoberám.
Sledovali ste slovenskú šou Na nože?
Musím sa priznať, že nie.
V jednej epizóde Na nože, v Banskej Štiavnici, ste sa objavili aj vy. Ako k tomu vlastne došlo?
Ja vôbec neviem (smiech). Dostal som pozvanie, aby som prišiel hosťovať do epizódy v Banskej Štiavnici, to je teda nádherný kus sveta. S radosťou som prijal pozvanie, keďže na Slovensko chodím skutočne rád.
Nechýbalo vám to?
Bolo to príjemné, ale nepovedal by som, že mi to chýbalo. Samozrejme, ide o veľmi úspešný koncept, ktorým som sa vlastne v minulosti preslávil aj ja.
Ako vnímate šéfkuchára Martina Nováka?
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Čo si myslí o Martinovi Novákovi z Na nože.
- Prečo nebol podľa neho formát s Jaroslavom Žídekom úspešný.
- Či mu réžia dávala povinný scenár.
- Ktorý príbeh z jeho šou ho chytil za srdce.
- Ako bude vyzerať nová šou Áno, šéfe!
- Ktoré mesto je najlepšie na gastronomický zážitok.