Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Pozri si naše tipy na darčeky, ktoré by sme si kúpili aj my 🤩
22. júna 2024 o 9:30
Čas čítania 7:33
Timotej Gašper

Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich: Vo svojich reštauráciách som prísnejší ako v telke. S Martinom Novákom máme odlišný štýl (ROZHOVOR)

Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich: Vo svojich reštauráciách som prísnejší ako v telke. S Martinom Novákom máme odlišný štýl (ROZHOVOR)
Zdroj: REFRESHER / Timotej Gašper
OSOBNOSTI GASTROPRIEMYSEL ROZHOVORY ZDENĚK POHLREICH
Uložiť Uložené

Renomovaný šéfkuchár, moderátor viacerých relácií, autor kníh a tiež úspešný podnikateľ. Zdeněk Pohlreich patrí k najznámejším osobnostiam českej a slovenskej gastroscény, ktorá sa v posledných rokoch tlačí do popredia.

Zdeněk Pohlreich sa narodil v Prahe. Paradoxne, v mladosti nemal vôbec záujem o varenie či akúkoľvek gastronómiu, no na odbor kuchár nastúpil po tom, čo nespravil prijímacie skúšky na inú strednú školu.

Do roku 1989 zbieral skúsenosti z rôznych prevádzok a reštaurácií v Prahe. Neskôr sa rozhodol emigrovať z Československa a jeho kroky viedli do Holandska a Austrálie. Po návrate domov vystriedal niekoľko hotelov, kde väčšinou fungoval ako šéfkuchár. 

Z kuchára podnikateľ

V roku 2007 otvoril s obchodným spoločníkom prvú prevádzku Café Imperial, čo je tiež pomyselný začiatok jeho kuchársko-podnikateľskej kariéry. O dva roky neskôr už bežal v televízii program Áno, šéfe!, čo bola česká verzia populárnej šou Kitchen Nightmares s Gordonom Ramsaym. Slovensko dnes túto šou pozná pod názvom Na nože.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo si Pohlreich myslí o Martinovi Novákovi.
  • Či sledoval aj slovenskú verziu Na nože.
  • Čo podľa neho chýba našim gastro podnikom.

Z kuchára a podnikateľa sa tak stala mediálne známa osobnosť, ktorá svojím prístupom, vyjadrovaním aj kvalitou zanechala stopu v miliónoch sledujúcich ľudí z Česka aj zo Slovenska. Pohlreicha preslávil práve štýl, akým sa prezentoval. Často nemal problém zvýšiť hlas, vyjadriť ostrú kritiku či používať neslušné slová. Ako však sám tvrdí, aj o tom je gastronómia.

Odporúčané
Toto je 8 rád, ako sa vyrovnať s dobou plnou kríz. Psychologička vysvetľuje, čo máme robiť a čomu sa vyhnúť Toto je 8 rád, ako sa vyrovnať s dobou plnou kríz. Psychologička vysvetľuje, čo máme robiť a čomu sa vyhnúť 11. decembra 2024 o 16:34

Po pätnástich rokoch je Zdeněk Pohlreich stále vedúcou osobnosťou československej gastroscény. Je držiteľom prestížnych kuchárskych ocenení z celého sveta, vlastní tri reštaurácie, má za sebou niekoľko úspešných televíznych projektov a okrem iného vlastní vydavateľstvo, pričom on sám vydal už viac ako 18 kníh. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zdeněk Pohlreich (@zdenek_pohlreich_official)

Na Slovensku je približne raz za rok

S legendou televízneho varenia sme sa stretli pri príležitosti jeho mediálnych a reklamných povinností v Košiciach, kam prišiel minulú sobotu ráno otvárať novú prevádzku značky, ktorej ambasádorom je už niekoľko rokov. 

O popularite pána Pohlreicha svedčí skutočnosť, že pred naším rozhovorom, počas neho a po ňom bol oňho stále značný záujem od okoloidúcich, ktorí sa chceli odfotiť, prípadne si dať podpísať jednu z jeho kníh.

Vitajte v Košiciach. Ako často ste na Slovensku? 

Ďakujem veľmi pekne. Na Slovensku som fakt málo, asi tak raz za rok.

V Hypecast podcaste ste spomínali, že vo vašich reštauráciách sa už nevenujete vareniu. Čo je vašou úlohou? 

Ja riešim biznisové záležitosti. Či sa to už týka konceptov, menu, nákupov a podobne. Gastronomický biznis sa v poslednom čase veľmi skomplikoval. Už dávno to nie je len o varení, ale pribudlo veľa vecí okolo toho. Týmto sa teda zaoberám. 

Sledovali ste slovenskú šou Na nože? 

Musím sa priznať, že nie. 

V jednej epizóde Na nože, v Banskej Štiavnici, ste sa objavili aj vy. Ako k tomu vlastne došlo? 

Ja vôbec neviem (smiech). Dostal som pozvanie, aby som prišiel hosťovať do epizódy v Banskej Štiavnici, to je teda nádherný kus sveta. S radosťou som prijal pozvanie, keďže na Slovensko chodím skutočne rád.

Nechýbalo vám to? 

Bolo to príjemné, ale nepovedal by som, že mi to chýbalo. Samozrejme, ide o veľmi úspešný koncept, ktorým som sa vlastne v minulosti preslávil aj ja. 

Ako vnímate šéfkuchára Martina Nováka? 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo si myslí o Martinovi Novákovi z Na nože.
  • Prečo nebol podľa neho formát s Jaroslavom Žídekom úspešný.
  • Či mu réžia dávala povinný scenár.
  • Ktorý príbeh z jeho šou ho chytil za srdce.
  • Ako bude vyzerať nová šou Áno, šéfe!
  • Ktoré mesto je najlepšie na gastronomický zážitok.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 162013 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Celodenný Skipas v PARK SNOW Donovaly ZDARMA , Poukázka v hodnotě 200 korun na nákup v Furiosa alebo PPV kód na Oktagon 65
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia