Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. júna 2024 o 12:30
Čas čítania 10:43
Denisa Šútorová

Šimon žil v kláštore s mníchmi a cestoval „vlakom smrti“: Bolo to náročnejšie, ako som čakal, ale chcem to zažiť znova (Rozhovor)

Šimon žil v kláštore s mníchmi a cestoval „vlakom smrti“: Bolo to náročnejšie, ako som čakal, ale chcem to zažiť znova (Rozhovor)
Zdroj: Archív respondenta/Šimon Šulek
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE SLOVÁCI ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Slovák Simon Šulek miluje pri cestovaní adrenalín, netradičné destinácie, ale aj netradičný spôsob, ako ich prejsť. Himaláje prešiel na motorke, 6-tisícovku Stok Kangri zase zvládol celkom sám bez sprievodcu. Teraz si hľadá parťáka!

Pre Šimona Šuleka zo Zvolena má cestovanie celkom iný rozmer. Dovolenky v rezorte či city breaky by si na jeho bucket liste hľadal márne. Radšej si vraj dopraje poriadny adrenalín a nazrie do destinácií, ktoré si bežný turista nevyberá. Hneď ako je okolo destinácie obrovský hype, v momente o ňu stráca záujem.

„Aktuálne žijem v Kodani, kde pracujem v oblasti telekomunikácií v jednej zaujímavej dynamickej mladej firme. Venujem sa tam salesu. Svoj osobný život sa však snažím vyplniť rôznymi aktivitami a jedna z nich je práve cestovanie. Odjakživa som mal rád cestovanie do dobrodružných krajín, kde sa jednoducho nesedí na ležadle pri vode a pije piňa colada,“ hovorí pre Refresher.

šimonšulek
Zdroj: Archív respondenta/Šimon Šulek
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo je vlak smrti a či Šimon zvládol prísť do cieľa.
  • Koľko Slovák utratil za expedíciu do Mauritánie a Himalájí.
  • Ako vyzerá život v kláštore a prečo sa tam Šimon rozhodol ísť.

„Moje cestovanie zvyčajne vyzerá tak, že schudnem päť až desať kilogramov, a býva to vyčerpávajúce, ale zároveň ma to neskutočne inšpiruje a dáva mi to inú perspektívu na svet. Bol som na miestach, ktoré boli v zásade na konci sveta, bolo tam pár chatrčí, ľudia tam nejakým spôsobom prežívali, riešili, čo budú jesť či odkiaľ budú mať pitnú vodu. V takýchto situáciách si hovorím, že ak oni dokážu prežiť v týchto podmienkach, my sa absolútne nemáme právo sťažovať, skôr si myslím, že by sme mali oveľa efektívnejšie využívať možnosti a potenciál, ktorý okolo seba máme,“ dodáva. 

Šimon nám v rozhovore porozprával, ako bez sprievodcu a celkom sám zvládol šesťtisícovku či ako to vyzerá na slávnom „vlaku smrti“.

Ak chceš čítať viac rozhovorov s úspešnými Slovákmi, pridaj sa do klubu Refresher+ a získaj prístup ku všetkým článkom na našom webe.

Tvoje putovanie do netradičných destinácií sa začalo práve v Mjanmarsku, kde si žil v kláštore s mníchmi a vyučoval angličtinu. Čo ťa k tomu motivovalo? 

Presne tak. Pri cestovaní je to u mňa vždy kombinácia destinácie a aktivity. V Mjanmarsku to bolo práve žiť v kláštore na okraji Rangúnu. Naša budova bola jediná kamenná v oblasti, všade okolo bola chudoba, choroby, ľudia mali veľmi náročné životné situácie. Ja som žil v kláštore, kde žili siroty alebo detí ľudí, ktorí sa o ne skrátka nemohli postarať. Ten pohľad na ne a celkovo vidieť, ako ľudia žijú v krajine tretieho sveta, byť s nimi 24 hodín denne, bolo psychicky naozaj náročné.

Odporúčané
Matúš pracuje pre výletné lode: Nikdy by som sa nenakláňal cez zábradlie, môže sa to skončiť fatálne Matúš pracuje pre výletné lode: Nikdy by som sa nenakláňal cez zábradlie, môže sa to skončiť fatálne 1. júla 2024 o 9:30

Celé sa to odohralo tesne po skončení môjho bakalára, čo bolo dosť stresujúce obdobie. Vtedy vo mne skrsla myšlienka: Kurník, aké by bolo vyskúšať si žiť v nejakej chudobnej krajine? Tak som si našiel Mjanmarsko, najmenej rozvinutú krajinu, a program učiť tam deti angličtinu. 

šimonšulek
Zdroj: Archív respondenta/Šimon Šulek

Môžeš nám priblížiť, ako vyzerá taký bežný deň v kláštore?

Ráno som sa zobudil na zemi, bez postele, len na doske, odkryl som sa zo siete proti komárom a išiel som do spoločnej miestnosti, kde boli prichystané raňajky. O štvrtej pred svitaním chodili všetci mnísi z kláštora po uliciach, kde im ľudia dávali milodary, a keď som sa zobudil, bolo na stole asi 160 druhov rýb, ryža, kura, bravčovina, toto boli naše raňajky. 

simonsulek
Zdroj: Archív respondenta/Šimon Šulek
Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné
50 €
Účtuje sa raz za rok
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 161165 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorú himalájsku šesťtisícovku dal Šimon bez sprievodcu.
  • Ako sa pripravoval na trek a pobyt vo vysokej nadmorskej výške.
  • Čo ho na vlaku smrti najviac prekvapilo a čo je na ňom najnebezpečnejšie.
  • Prečo Šimon cestuje sám.
Domov
Zdieľať
Diskusia