Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2024 o 12:30
Čas čítania 4:14
Timotej Gašper

Vlado pracuje ako maliar v Holandsku: So Slovákmi je problém vždy, keď sa riešia peniaze. Niekedy sa im dokonca vyhýbam (Rozhovor)

Vlado pracuje ako maliar v Holandsku: So Slovákmi je problém vždy, keď sa riešia peniaze. Niekedy sa im dokonca vyhýbam (Rozhovor)
Zdroj: Archív respondenta Vladimíra
ZAUJÍMAVOSTI HOLANDSKO PRÁCA SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Slováci vykonávajú v zahraničí rôzne remeslá. Medzi časté pracovné zamerania patrí tiež maliarstvo, ktorému sa v Holandsku venuje aj Vlado z Bardejova. Zaujímalo nás tiež, koľko si priemerne zarobí.

Vlado žije v mestečku Bussum, ktoré sa nachádza približne pol hodinky jazdy autom od Amsterdamu. Prácu maliara vykonáva všade, kam ho pošlú, pričom sám nadľahčene tvrdí, že najmenej sa vždy teší do Amsterdamu, kde je veľký problém s parkovaním.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako to vyzeralo v Holandsku, keď prišiel.
  • Čo je kameň úrazu spolupráce so Slovákmi.
  • Koľko si mesačne zarobí.

V rozhovore pre Refresher sme sa s Vladom rozprávali o jeho práci, pracovnej situácii v Holandsku či o tom, koľko si môže zarobiť a ako tam funguje slovenská komunita. Debatu sme začali otázkou, ako dlho vlastne v Holandsku pracuje. Odpovedal, že to bude asi 13 rokov, no nevie povedať, koľko presne, pretože to prestal rátať.

Aký je mesiac máj pre maliarov? 

Počasie je ešte dosť premenlivé. Ale už sa postupne začína letná sezóna a všetko sa derie von. (smiech) Stavajú sa lešenia, pracuje sa vo vysokých teplotách aj veľkých výškach. Ak chce niekto prísť pracovať v máji ako maliar do Holandska, musí rátať s tým, že vonkajšia práca ho už neminie.

Máš ako maliar najobľúbenejší mesiac na prácu?

Mne vyhovuje obdobie od apríla do septembra, prípadne októbra. Ak si vieš vybrať zákazky a kombinovať ich, užiješ si aj prácu vonku, ale v prípade zlého počasia sa stiahneš dovnútra. December je slabý a vtedy je aj menej roboty, lebo ľudia chcú mať okolo sviatkov pokoj. Núdzu o prácu však, chvalabohu, nemám. 

Pracuješ sám v rámci nejakej firmy alebo chodíte na zákazky väčšia partia? 

Málokedy pracujem osamote. Väčšinou pracujeme vo dvojiciach, záleží však na danom projekte. Ak si práca vyžaduje viac ľudí, tak ideme viacerí. Vyskytnú sa aj momenty, keď pracujem sám, ale tých je málo. Začínal som v Holandsku sám na seba. Klientela sa nehľadala ľahko. Vytvorili sme však sieť kontaktov a mali sme dostatok práce. S bývalým kolegom sme mali pod sebou aj nejakých ľudí, no zistil som, že to môže viesť k rôznym problémom. Nechal som to teda tak a radšej som si našiel holandskú firmu, ktorá mi dodáva zákazky. 

Vlado
Zdroj: Archív respondenta Vladimíra

Ide o prácu pre domácich?

Pracujem pre kontraktora, ktorý nám dohadzuje zákazky od domácich, ale aj od firiem. Pracujeme tak aj pre rôzne firmy. Ak by som si mal osobne vybrať, práca pod kontraktorom je lepšia už len preto, že rieši za teba všetky administratívne veci. Na konci každého týždňa pošleme faktúru, ktorú nám na týždennej báze vyplácajú. Človeku sa tak v Holandsku veľmi neoplatí robiť všetko sám na seba, pretože okrem fyzickej roboty musíš ešte riešiť aj administratívu a podobne.

Odporúčané
Fotograf ZlyArt fotí aj modelky z OnlyFans: Provokácia je typ fotky, pri ktorom by si chcel vidieť viac, no nemôžeš (Rozhovor) Fotograf ZlyArt fotí aj modelky z OnlyFans: Provokácia je typ fotky, pri ktorom by si chcel vidieť viac, no nemôžeš (Rozhovor) 6. júna 2024 o 12:30

Čomu sa primárne venuješ?Najprv som bral všetko, čo prišlo. (smiech) Prešiel som si asi všetkými remeslami. Momentálne však spoločne s bratom robíme len maliarske práce. Čokoľvek nám vlastne firma dohodí, to vieme v rámci maliarskeho remesla spraviť. 

Ako je to s dopytom po tvojej práci v Holandsku?

V Holandsku je dopyt po všetkých remeslách. Je tu veľa ľudí na malom území a stále vznikajú príležitosti na to, aby si človek zarobil remeslom. Dopyt sa neznižuje. Čo je však rozdielne, je štýl maľovania a práce. V Holandsku sa napríklad viac dbá na znalosť materiálu a precíznosť práce, toto na Slovensku veľmi nefunguje. Vyžaduje to prax, ale ak je človek odhodlaný, určite to zvládne.

Vlado
Zdroj: Archív respondenta Vladimíra

Aké bolo Holandsko, keď si pred tými 13 rokmi prišiel? Bolo niečo inak? 

Pravdepodobne áno, no mne je to ťažko povedať. Na začiatku som pracoval v sklade za agentúru, ktorá ma vozila do práce aj z práce. O nič som sa nestaral, odrobil som si svoje, zarobil tak, že som si aj odkladal. Teraz mám oveľa viac zodpovednosti. Cítim aj infláciu a to, že za zárobok si človek môže dovoliť o dosť menej než kedysi. Ale to platí pravdepodobne všade. 

Ako vnímaš slovenskú komunitu okolo seba? 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné
50 €
Účtuje sa raz za rok
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 160826 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akú má skúsenosť so Slovákmi v Holandsku.
  • Koľko stojí mesiac života v Holandsku.
  • Na akej najdrahšej a najlukratívnejšej zákazke pracoval.
  • Či si Slováci pomáhajú alebo skôr naopak.
  • Koľko si vie mesačne zarobiť.
Domov
Zdieľať
Diskusia